En Sıcak Konular

Zayıflama ilaçlarındaki büyük tehlike

25 Mayıs 2010 13:15 tsi
Uzmanlar, hastanın hayatını tehdit edecek yan etkilere karşı uyarıyor.

Türk Eczacıları Birliği, obeziteyle mücadelede konunun uzmanı hekim tarafından tavsiye edilmemiş ve eczaneden alınmamış zayıflama ilaçlarına itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Türk Eczacıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, birliğin de gözlemci üyesi olduğu Avrupa Birliği Eczacılık Grubu'nun (PGEU) obeziteyi ülkelerin gündemine taşımak amacıyla 22 Mayısı ''Obezite ile Mücadele Günü'' ilan ettiği belirtildi.

Obezitenin son 20 yıldır tüm dünyada ''salgın hastalık gibi yayıldığı'' ifade edilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, obezite yüzünden her yıl 2,6 milyon kişinin yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Ölüm nedenlerinde sigaradan sonra ikinci sırada yer alan obezitenin, ömrü ortalama 10 yıl kısalttığı belirtilen açıklamada, kalp krizinden kansere, diyabete kadar birçok hastalığa neden olan obezitenin, nüfusunun yüzde 15'ini obezlerin oluşturduğu Türkiye'de de ciddi sorun olduğu bildirildi.

Açıklamada, DSÖ'nün, obezite tehlikesine dikkati çekmek için yaptığı araştırmaya göre, 2015 yılında 15 yaş ve üzeri kilolu insan sayısının 2,3 milyara, obez sayısının ise 700 milyona ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

''TÜRKİYE İÇİN DE TEHDİT''

Obezitenin, dünyada olduğu kadar Türkiye için de büyük tehdit oluşturduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Türk Obezite Vakfının yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yaşayanların yüzde 19'u fazla kilolu, yüzde 15,6'sı ise obez. 30 yaşın üzerindekilerde kilo ve obezite sorunu daha sık görülüyor. Kentli kadınların yüzde 27'si, kırsal alandaki kadınların yüzde 30'u, kentli erkeklerin yüzde 8'i, kırsal alandaki erkeklerin de yüzde 10,4'ü bu hastalıktan mustarip. Araştırmada ayrıca bu kişilerin sadece yüzde 5'inin doktora başvurduğu, diğerlerinin ise piyasada kontrolsüzce satılan, hem etkileri belirsiz hem de sakıncalı sonuçlar ortaya çıkarabilecek zayıflama haplarından medet umdukları vurgulanıyor.''

Obeziteyle mücadelede, konunun uzmanı hekim tarafından tavsiye edilmemiş ve eczaneden alınmamış zayıflama ilaçlarına kesinlikle itibar edilmemesi gerektiği bildirilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Zayıflatıcı ilaçlar, doktor kontrolünde kullanılmadığı takdirde, kullanılan diğer ilaçlar veya alınan besinlerle tehlikeli etkileşmeler gösterebilir, hastanın hayatını tehdit edecek derecede ciddi kardiyovasküler yan etkiler ortaya çıkarabilir. İçerdikleri maddeler Sağlık Bakanlığından onaylanmamış, bu nedenle tam bilinmeyen ve öngörülemeyecek metabolik ve psikolojik bozukluklara yol açabilecek, özellikle aktarlarda satılan hap ve 'zayıflama çayı' diye tabir edilen bu tür karışımların asla satın alınmaması gerekiyor.''

Birliğin, bu tür ürünlerin kontrolsüz şekilde kullanılmasına şiddetle karşı olduğu belirtilen açıklamada, ''Biz eczacılar, dünyanın gündeminde olan bu hastalık konusunda gerek ilgili bakanlıkların gerek sivil toplum örgütlerinin, gerekse bilim çevrelerinin birlikte hareket etmesi gerektiği düşüncesindeyiz'' ifadesine yer verildi.

bugün



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,768 µs