En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: İş, aş üretenlerin önünü açarak işsizliği azaltırız

25 Mayıs 2010 13:05 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işsizliği azaltmak için Çalışma Bakanlığı öncülüğünde bir paket hazırlandığını bildirdi. İşsizliğin slogan atarak çözülmeyeceğini dile getiren Şimşek, "İş, aş üretenlerin önünü açarak işsizliği azaltırız." dedi.

Swiss Otel'de düzenlenen Kamu Kesiminin Performans Yönetimi Konferansı'na katılan Bakan Şimşek, toplantının ardından gazetecilerin istihdam paketine ilişkin sorularını cevapladı. Paketin detayları hakkında bilgi vermeyeceğini belirten Mehmet Şimşek, işsizliğin Türkiye ekonomisindeki toparlanmayla kalıcı olarak çözüleceğini kaydetti. Bakan, ilk çeyrek makro ekonomik performansın yüksek olduğunu bunun da işsizliğin çözümü noktasında ilereye dönük umut verdiğinin altını çizdi. Türkiye'deki işsizliğin 3 boyutu bulunduğunu vurgulayan Maliye Bakanı, birinci boyutunda mesleksizlik yattığını bu problemi aşmak için mesleki eğitim kursları düzenlediklerini, ikinci boyutunda bölgesel kalkınma projeleri olduğunu ifade etti. GAP, DAP ve KOP ile yeni iş alanları oluşturulacağını aktaran Şimşek, GAP'ın tamamlanmasıyla birlikte milyonlarca insana istihdam imkanı doğacağını söyledi. Mehmet Şimşek, üçüncü boyutta ise kısa vadeli tedbirler bulunduğu bilgisini verdi. Geçen yıl aktif işgücü programları kapsamında gençlere meslek edindirme kursları düzenlendiğini ifade eden Şimşek, cep harçlığı verildiğini, sigortalarının yapıldığını ve iş başında iş öğrenmelerini sağladıklarını anlattı. Bunun kapsamının daha da genişletilmesi gerektiğine işaret eden Şimşek, teşvik sisteminde de değişikliğe gidildiğini belirtti.

"Önümüzdeki dönemde özel tüketimin artışıyla yatırımların artacağını işsizlik sorununu azalacağını düşünüyorum." diyen Bakan Mehmet Şimşek, ekonomideki performansın artmasıyla işsizliğin azalacağını tekrarladı. Şimşek, "İş, aş üretenlerin önünü açarak işsizliği azaltırız. Kamunun yapacağı sınırlı. Özel sektörle el ele kol kola yapacağız. İstihdamın üzerindeki yükleri geçmişte aşağı çektik. Önümüzdeki yıllarda bütçe imkanları el verdikçe bunu yine yaparız." diye konuştu. Kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasıyla ilgili değerlendirme yapmadıklarını, ihtiyaç duyulması halinde uzatabileceklerini bildirdi.

YENİ VERGİ İNİSİYATİFLERİ DÜŞÜNMÜYORUZ

Paket çerçevesinde vergi ve SSK prim indirimi öngörülüp öngörülmediğinin sorulması üzerine Şimşek, işsizliğin köklü çözümünün Türkiye'nin risk primini en düşük seviyede tutmak ve istikrarı korumak olduğunu belirtti. Şimşek, "Bunu zedeleyecek yeni vergi inisiyatifleri almayı düşünmüyoruz. Açık şekilde ifade edeyim. Burada atacağımız adımın ne getirip ne götüreceğini iyi hesaplamamız lazım. Ekonomik mali istikrar asıl yapacağımızdır." ifadelerini kullandı. İşsizlik oranlarının ekonomideki bu performansla kalıcı şekilde aşağıya ineceğine işaret eden Şimşek, '3 ay içinde yüzde 10'un altına inebilir mi?' sorusuna "Burada önemli olan işsizliği azaltmaya imkan tanıyacak politikalar yaparız iş aş üretenlerin önünü açarız. Rakam ne olursa olsun. Önemli olan nokta tahminleri değil. Trend Türkiye için olumludur. Makro ekonominin tamamında iyi performans söz konusudur." cevabını verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomi üzerindeki eleştirilerinin sorulması üzerine "Ben kendilerini kutluyorum. Hayırlı olsun." demekle yetindi.

cihan



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,825 µs