En Sıcak Konular

Abdullah Gül: Kazakistan ile 10 milyar dolar ticaret hedefliyoruz

25 Mayıs 2010 12:19 tsi
Kazakistan resmi temaslarına devam eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolar olarak hedeflediklerini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, iki ülkenin her aklanda sıkı işbirliği içinde olduğunu dile getirdi.

Basın toplantısında ilk olarak söz alan Nazarbayev, Abdullah Gül ile dün Türkistan şehrindeki Ahmet Yesevi Kazak - Türk Üniversitesi'nin hastane ve ek fakültelerin açılışını yaptıklarını hatırlattı. Kazak lider, Türkiye ile ikili ve bölgesel meseleler konusunda, her zaman ortak düşünceye sahip olduklarını ifade etti. Nursultan Nazarbayev, Türk yatırımcılarının ülkesine olan ilgisinden büyük memnuniyet duyduğunu aktardı. Kazak lider, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaşanan ekonomik kriz nedeniyle istenilen sevide olmadığını ifade ederek, Türkiye ile 10 milyar dolar ticaret hacmi planladıklarının altını çizdi.

Daha sonra söz alan Abdullah Gül de Türkiye ile Kazakistan'ın bölgesel ve dünya meselelerine aynı perspektifte batkının altını çizdi. Gül, Kazakistan ile daha önce 'Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı imzaladıklarını hatırlatarak, ilişkilerin bu çerçevede devam ettiğini ifade etti. Gül, Kazakistan'ın Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Anlaşması( AGİT) dönem başkanlığını en iyi şekilde yaptığını hatırlatarak, bundan gurur duyduğunu dile getirdi. Astana'nın 2010'da planladığı AGİT liderler zirvesine destek verdiklerini kaydeden Gül, 1999 yılında İstanbul'un da AGİT liderlerine ev sahipliği yaptığını anımsattı.


"KAZAKİSTAN'DA İKİ ÜNİVERSİTE VE 30 OKUL AÇTIK"

Kazakistan-Rusya ve Belarus arasında imzalanan ortak gümrük anlaşmasını önemsediklerini dile getiren Gül, Türk işadamlarını bu ülkede daha çok üretim yapamaya çağırdı. Gül, Kazakistan'ın başta Bakü-Tiflis- Ceyhan olmak üzere enerji transit projelerine verdiği destekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

İki ülke arasındaki eğitim işbirliğinin çok üst seviyelerde olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Kazakistan'da iki üniversite ve 30'a yakın okul açtığını belirti. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan iki lider, Astana ile Ankara arasındaki ilişkilerin her zaman sıcak olduğunun altını çizdi.

cihan



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,575 µs