En Sıcak Konular

Roj TV itirafları Danimarka'yı karıştırdı

25 Mayıs 2010 11:34 tsi
Roj TV'nin eski müdürü İran asıllı Maonuchr Zonoozi'nin açıklamaları Danimarka'da şok etkisi yaptı.

Roj TV-PKK bağlantısını deşifre eden açıklamalar sonrasında Meclis'teki partiler, Adalet Bakanı Lars Barfoed'den kendilerini bilgilendirmesini istedi.  

Roj TV'nin eski müdürü İran asıllı Maonuchr Zonoozi'nin Roj TV-PKK bağlantısını deşifre etmesi Danimarka'da büyük yankı uyandırdı. Meclis'teki partilerin tamamına yakını Adalet Bakanı Lars Barfoed'den kendilerini bilgilendirmesini istedi. Zonoozi'nin tüm bildiklerini belgeleriyle polise anlatmasına karşılık, konunun hasıraltı edildiği itirafına Savcı Lise-Lotte Nilas cevap verdi. Nilas, polisin ve savcılık makamının ihmalinin bulunmadığını savundu. AB terör listesinde bulunan bir örgütle bağlantı kurmanın suç teşkil etmediğini iddia ederken "Roj TV davasının merkezinde terörü yaymak bulunuyor." ifadesini kullandı. Soruşturmanın beklendiğinden uzun sürdüğünü kabul eden Nilas "Konu çok komplike ve karışık." dedi. Türkiye, Roj TV'nin kapatılması için Nisan 2005'te dava açmıştı.

Danimarka Halk Partisi (DF) hukuk sözcüsü Peter Skaarup ise Roj TV'nin AB terör örgütü listesinden bulunan bir örgütle bağlantısının net bir şekilde ortaya çıktığına işaret etti. Skaarup, "Bakan sonucu ne olursa olsun kesinlikle bu konuda bizi bilgilendirmelidir." dedi. Adalet Bakanı Lars Barfoed'in 'Detaylı bilgi veremem' sözlerine ise sert tepki gösterdi. Anamuhalefet Sosyal Demokratların hukuk sözcüsü Karen Haekkerup, Zonoozi'nin tüm bildiklerini polise 1 yıl önce anlatmasına karşılık hiçbir işlem yapılmamasını 'çok saçma' olarak tanımlayarak, bakanın konuya acil müdahil olmasını istedi.

Türkiye ile Danimarka arasında krize yol açan Roj TV davası, Ocak 2004'teki yayın izniyle başladı. Roj TV, mart ayında yayına başladı. Radyo ve Televizyon Kurulu, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği'nin şikâyeti üzerine Ocak 2005'te Roj TV'nin 'terör propagandası yapmadığına hükmetti. Nisan 2005'te Kopenhag polisi ve savcılık Roj TV hakkında soruşturma başlattı. Türkiye'nin konuyla ilgili delilleri incelemeye alındı. Aynı yıl ABD, terör propagandası yapan Roj TV'nin kapatılması için Danimarka Dışişleri Bakanlığı'na mektup gönderdi. Berlingske Tidende gazetesi, Roj TV'ye usulsüz 118 milyon kron para aktardığının Danimarka makamları tarafından tespit edilmesine karşılık, konunun üzerinin kapatıldığını yazdı.

zaman



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,238 µs