En Sıcak Konular

Bayan eleman alan prim ödemeyecek

25 Mayıs 2010 09:33 tsi
Temmuz'a kadar işe alınacak kadınların sponsoru devlet olacak. İşe girecek kadınların ve 18-29 yaş arasındaki erkeklerin sigorta primleri, 5 yıl işsizlik fonundan karşılanacak.

İşe alınan 18 yaşından büyük kadınlara devlet adeta sponsor oluyor. Kadınların istihdamını teşvik amacıyla işverenlere prim indirimi uygulanıyor. 2 yıl önce Hükümetin hazırladığı Teşvik Yasası'ndan yararlanma süresi 1 Temmuz 2010'da sona eriyor. Bu tarihe kadar işe alınacak tüm kadınlara ve 18-29 yaş arasındaki erkeklerin sigorta primleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Uygulama ile işverenlerin prim yükü azaltılacak. Kadın ve 29 yaşına kadar erkek eleman alan işverenlere sağlanan teşvikler şöyle; işverenler asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hissesinin; 1'inci yılda yüzde 100'ünü, 2'nci yılda yüzde 80'ini, 3'üncü yılda yüzde 60'ını, 4'üncü yılda yüzde 40'ını, 5'inci yılda yüzde 20'sini ödemeyecekler. Uzmanlar işverenlere çağrı yaparak, bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini belirtti.

Yasadan kimsenin haberi yok

Konuyu köşe yazısında hatırlatan Prof. Şükrü Kızılot Takvim'in sorularını cevapladı. Yasayı 'Büyük bir fırsat' olarak değerlendiren Kızılot, birçok işyeri ve işsizin yasayı bilmediğini söyledi. Yasanın bütçeye yük getirmediğini belirten Kızılot, "Bence 40 yaş üstü erkeklere de uygulanmalı. Bu yaşta çok işsiz var. Hepsi çocuklu ve çocukları okuyor. İşverenler fırsatı kaçırmasın" diye konuştu.

Destek süresiz yapılmalıdır

Sosyal Güvenlik uzmanı Resul Kurt, kadınların çalışma hayatında korunması için süresiz olarak, tıpkı özürlü sigortalılara yapıldığı gibi teşvik getirilmesinin gerektiğini söyledi. Kurt, "Teşvikten 2 yıl içinde15 bin kadın faydalandı. Bu sayı artmalı" dedi.
 
takvim




Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs