En Sıcak Konular

Bartholomeos, Patrik Kirill ile birlikte yürüyüşe katıldı

24 Mayıs 2010 20:47 tsi
Tüm Ortodokslar Konsül'üne katılmak için Rusya'ya gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, Patrik Kirill ile birlikte 'Slav Edebiyatı ve Kültür Günü'nün açılışı nedeniyle düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Kurtarıcı İsa Kilisesi'nden Kremlin'de bulunan tarihi Vasiliy Blajennıy kilisene doğru 20 bin kişinin eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren Fener Rum Patriği Bartholomeos burada bir konuşma gerçekleştirdi. Kilisenin her işi Allah ile başlamayı gerektirdiğini belirten Bartholomeos, "Biz de böyle yaptık ve günü Kurtarıcı İsa Kilisesi'nde ayin ile başladık. Şu anda ise bu tarihi yerde Vasiliy Kilisesi'nin önünde duruyoruz ve Slav Edebiyatı ve Kültür Günü'nü kutluyoruz. Hep birlikte: kilise, devlet ve halk" diye konuştu.

ORTODOKS MİSYONERLER KİRİL VE METODİUS ANILDI

Kirill de konuşmasında Vasiliy kilisesinin önünde anıtları bulunan Ortodoks din adamları Kiril ve Metodius'un 9. yüzyılda Moskova'ya gelerek misyonerlik çalışmaları yaptıklarını söyledi. Kiril ve Metodius geliştirdiği Glagolitik alfabe eski Slav dilinin yazılabilmesi için geliştirilen ilk alfabe oldu. Kiril alfabesi bu alfabeyi temel aldı ve bugün Slav dillerinde kullanılıyor. Kiril ve Metodius'un ölümlerinden sonra Slav halkları arasındaki çalışmalarına öğrencileri tarafından devam edildi. Ortodoks Kilisesince iki kardeş de "Havarilere denk" aziz ilan edildi.

Dünyanın en büyük Ortodoks Kilisesi olarak bilinen Rusya Ortodoks Kilisesi özellikle İstanbul'la ilişkilerin düzeltilmesine önem veriyor. Bartholomeos 1993 yılında da Rusya'ya bir ziyaret gerçekleştirmişti. Aradan geçen 17 yıllık süreden sonra Şubat 2009'da İstanbul'a bir ziyarete bulunan Kirill, Fener Rum Patrikliği'ne ateizme karşı mücadelede birlikte hareket edilmesi için işbirliği önerisinde bulunmuştu.

Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'la görüşmesi planlanan Patrik Bartholomeos, 30 Mayıs'da St. Petersburg'da bulunan St. Isaak Katedral'inde Patrik Kirill'le birlikte ortak bir ayin yönetecek. (CİHAN)



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,525 µs