En Sıcak Konular

Ulusalcıları doldurdular

24 Mayıs 2010 13:06 tsi
Ulusalcıları doldurdular CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem yeni Parti Meclisi’ni eleştirdi: Ulusalcı bir liste, kucaklayıcı değil, statükocu...

CHP’nin en deneyimli isimlerinden Ankara Milletvekili Eşref Erdem, Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa seçildiği kongrede ortaya çıkan Parti Meclisi (PM) listesinin “genelde ulusalcılardan oluşan bir listeye benzediğine” dikkat çekti. Erdem “Ortaya çıkan tablo kucaklayıcı bir tablo olmadı. Yeni Genel Başkan Kılıçdaroğlu, listede daha belirleyici olmalıydı. Bu statükocu zihniyeti temsil eden (Önder) Sav listesi olmuş” dedi.
 
Kürt sorunu neden yok

Taraf’ın sorularını yanıtlayan Erdem, Kılıçdaroğlu’nun kurultayda “sokaktaki sade insana hitap eden” bir konuşma yaptığını ifade etti. “Yüzde 10 barajını düşürme açıklaması önemli” diyen Eşref Erdem, yeni genel başkanının sivilleşme ve demokratikleşmenin önünün açılması diğer bir deyişle militarizme tavır, AB süreci ve Kürt sorunu gibi konulara değinmemiş olmasını da eleştirdi. Erdem “Önümüzdeki aylarda tabanın, bu yöndeki taleplerinin ortaya çıkıp çıkmayacağını göreceğiz” diye konuştu.
 
Liste statükoyu yansıtıyor

“Daha dengeli bir Parti Meclisi listesi çıkmalıydı” diyen Eşref Erdem özetle şunları söyledi:

“Blok liste yerine çarşaf liste, daha nisbi temsile vurgu yapan, partiyi kucaklayıcı tablo olurdu. Listeyi parti örgütünün yapması daha doğru olurdu.

Kılıçdaroğlu, kurultayda sol kesimde yaşanan coşkuyu yansıtacak bir liste hazırlanmasında daha belirleyici olmalıydı. Liste, Sav’ın statükocu zihniyetini yansıtan bir liste olmuş.
 
Askerî vesayet

CHP’nin temel ideolojisi nedir? Sosyal demokrasiden ne anlıyoruz?

Sivilleşme ve demokrasinin önünün açılması yani militarizme tavır ve askerî vesayetin sonlandırılması. AB sürecinin arkasında olduğumuz, insan hakları, Kürt sorununa çözüm bulma konusunda iradenin ortaya çıkması. CHP, 1989, 1990’da Kürt sorununa çözüm önerileri sunmuş bir parti.
 
Program sözcülerden ilerde

CHP’nin 2008 yılında yaptığı tüzük değişikliğini kişisel olarak makul görmüyorum. AKP’nin tüzüğü ile aynı olan bu tüzük değişikliği, partinin örgütlenmesi açısından yön verici değil. CHP’nin programı, partinin sözcülerinin ifade ettikleri görüşlerden daha ileri.
 
Cevap bekleyen sorular

Sivilleşme, demokrasinin önünün açılması, militarizme tavır, askerî vesayetin bitmesi, AB süreci, insan hakları, Kürt sorununa çözüm bulma gibi konularda izleyeceği tutum, önümüzdeki dönemde cevap aranması gereken sorular. CHP’nin bu temel konularda ön alıp, ciddi vizyon ortaya koyması gerekiyor. Türkiye’de demokrasinin geliştirilmesine CHP’nin vereceği katkı, parti tabanının bu gerçeği görmesiyle gerçekleşebilecek.

Lale Kemal / Taraf



Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,173 µs