En Sıcak Konular

'CHP'deki değişim Türk siyasetinin geneline de ciddi etki yapacaktır'

24 Mayıs 2010 12:41 tsi
Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş CHP'deki değişimle beraber Türkiye siyasetinin de değişeceğini iddia etti.

SP lideri olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) ilk kez ziyaret eden Kurtulmuş, Kıbrıs ve Türkiye'deki gelişmeleri Cihan'a değerlendirdi.

Deniz Baykal'ın istifasının ardından Türk siyasetinde bir takım değişiklikler olacağını belirten Kurtulmuş, "Cumhuriyet Halk Partisi'ndeki bu değişim Türkiye siyasetinin genelinde de ciddi bir etki yapacaktır. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz." dedi. Kurtulmuş soldaki bu hareketli günlerin ardından Türkiye'de solun ve CHP'nin kendi iç sıkıntılarını çözeceğine inandığını ifade etti. Günümüzde ideolojik kavramların anlamını yitirdiğini de dile getiren Kurtulmuş, "Sağ-sol gibi kavramların, muhafazakarlığın, liberalliğin, milliyetçiliğin, mevcut siyasi tanımlamaların hiçbir anlamı kalmadı." dedi. Kurtulmuş son anayasa değişikliği sürecinde bunu gördüklerini söyledi.


"ÇATIŞMACI ZİHNİYET TASFİYE EDİLMELİ"

Türkiye'deki siyasi istikrarsızlığın sebebini iktidar ve muhalefet partilerinin tamamen birbirlerine kapalı olmalarından kaynaklandığını söylen Kurtulmuş, bu zihniyetin tasfiye edilmesi gerektiğini belirtti. Kurtulmuş, Türkiye'de asıl tasfiye edilmesi gerekenin iktidar ve muhalefetin arasında her konuda kavga çıkaran, birbirinin ayağına çelme takan, çatışmacı, insanları kamplaştırıcı siyaset tarzı olduğunu vurguladı.

CHP'de ki değişimin Türkiye'deki kavgacı ve kamplaştırıcı siyasetin sonu olacağını da iddia eden Kurtulmuş, şunları söyledi: "Çünkü artık millet bıktı. AKP ve CHP 8 senedir her gün kavga ediyorlar. Birisinin 'ak' dediğine öteki mutlaka 'kara' diyor. Böylesine bir siyaset üslubu olmaz. Sekiz yıl içerisinde Türkiye'yi tek başına yöneten bir iktidar var. Bu iktidar, muhalefetle uzlaşarak en ufak bir konuda karar alamamış ya da Anamuhalefet partisi hiçbir konuda iktidarla bir uzlaşma arayışı içinde olmamıştır."

Numan Kurtuluş, Anayasa değişikliği sürecinde iktidar ve mecliste grubu bulunan muhalefet partilerinin birbirinin ne düşündüğünü anlamak nezaketinde dahi bulunmadığını öne sürerek, "Böyle bir siyaset tarzı artık Türkiye'de devam etmeyecek. Yeni süreçte sadece CHP'de değil bütün partilerde çatışmacı zihniyetin tasfiye edileceğini düşünüyorum." dedi.


"TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ YOK BÜROKRATİK OLİGRAŞİ VAR"

Türkiye'de gerçek demokrasinin yaşanamadığını vurgulayan Kurtulmuş bürokratik kurumların halk denetimine kapalı olduğunu söyledi. Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Türkiye'de adı demokrasi de olsa bürokratik oligarşi var. Öyle bir yapı var ki, Milli Güvenlik Kurulu, Hakimler ve Savcılar Üst Kurulu, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, YÖK, RTÜK ve bunlar gibi 43 tane üst kurul var. Bütün bunların hiçbirinde milletin iradesi yok. Milletin denetimi yok. Millet denetimine açık olan tek üst kuruluş Sayıştay. Böyle bir sistemde her gücü eline geçiren ne kadar güç elde ettiyse gücü nispetinde hakimiyet mücadelesi veriyor."


"GÜÇLÜ VE İÇ SİYASETE HİÇ KARIŞMAYAN TSK'YA İHTİYAÇ VAR"

Son dönemde kurumların karşı karşıya gelmesini kurumlardaki çarpıklığa bağlayan Kurtulmuş, "Bütün bu ses kayıtları, iktidar muhalefet ilişkileri, siyasi değişiklikler, asker sivil tartışmaları, yargı sivil tartışmaları, bunların hepsinin kaynağı siyasal sistemdir. AK Parti'nin en temel yanlışı budur. Bu temel yapıyı çözmeden bunu demokratik hale getirmeden kurumların başına Ahmet alıp Mehmet'i koysanız ne olur!" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgede güçlü ama asla iç politikaya karışmayacak bir Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ihtiyaç olduğunu belirten Kurtulmuş, "Türkiye'de millet egemenliğini en üst derecede gören bir meclise ihtiyaç var. Türkiye'de milletin gösterdiği istikamette iş yapan iktidara ihtiyaç var. Siyasete yön vermeyen ve siyaset önünde diz çökmeyen bir medyaya ihtiyaç var." dedi.


"AK PARTİ'NİN EN BÜYÜK İCRAATI CUMHURBAŞKANLIĞI REFERANDUMUDUR"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin referandumla belirlenmesini 8 yıllık AK Parti hükümetinin en büyük icraatı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, AK Parti'nin aynı dirayeti anayasa değişikliğinde gösteremediğini iddia etti.

KKTC'deki son gelişmelerle alakalı olarak da görüşlerini belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve ekibinden oldukça umutlu olduğunu söyledi. Eroğlu ve meclisteki yeni hükümetin Kıbrıs konusuna fevkalade hakim olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Kıbrıs konusunda edilgen değil etken bir politika izlenmeli." dedi.

cihan




Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,727 µs