En Sıcak Konular

Ecevit CHP'ye gider miydi?

24 Mayıs 2010 08:27 tsi
Ecevit CHP'ye gider miydi? Sentetik Karaoğlan, 'Rahşan kasketi' giydi! iyibilgi Ankara

Merhum Bülent Ecevit’in hayattan ayrılmasından sonra, görkemli “siyasi mirası”nın peşine çok aday takıldı. İlk ayrışma, Bülent Ecevit’in partisi olan Demokratik Sol Parti (DSP)’den Rahşan hanımın ayrılmasıyla başladı.

DSP, Rahşan Ecevit’in ayrılmasını “Ecevitçiler’in kaldığı, Rahşancılar’ın gittiği” bir siyasi süreç olarak gördü ve merhum Genel Başkanı Ecevit’in mirasına sahip çıkarak, ama Rahşan Ecevit’e karşı herhangi bir “saygısızlık da yapmadan” yoluna devam etti.

Bu süreç içinde DSHP’yi kuran Rahşan Ecevit bir süre partisine lider aradı ve Hulki Cevizoğlu partinin genel başkanlığına getirildi. Fakat hayli kısa bir süre sonra Rahşan Ecevit ve ekibiyle uyum sağlamanın imkansızlığını gören Cevizoğlu oldukça dramatik ve tatsız olayların ardından istifa etti.

Rahşan Ecevit ise uygun lider “bulunamadığından” kendisi Genel Başkan oldu. Zaten partileşme ve bunun kamuoyunda yarattığı izlenim hayli zayıf olmuştu.

Bu sırada DSP önce Zeki Sezer’le ardından da şu anki Genel Başkan Dr. Masum Türker’le siyasi hayatına devam etti. Kısaca miras "Ecevit'in siyasi evinde" yani DSP’de kaldı.

Ancak geçtiğimiz hafta sonu yapılan CHP “olağandışı kurultayı”nda bu sürece ilginç bir gelişme eklendi. 87 yaşındaki Rahşan Ecevit CHP kurultayına gitti ve Ecevitçiler’i de CHP’ye davet etti.

Bülent Ecevit’in CHP ile ilişkisinin uzun uzun yıllar içinde nasıl olduğunu bilmeyen yok. Kendi partisi olan DSP’yi hayata geçiriş ve en önemlisi ideolojisini de yaratma süreci CHP’den tamamen ayrı işlediği gibi, siyaseten ve ideolojik açıdan da rakip oldukları su götürmez bir gerçek olarak biliniyor.

Rahşan Ecevit’in bu tercih ve tembihlerinin siyasi gerekçeleri ve ideolojik açıklaması nedir, henüz bilinmiyor. Fakat kurultay günü anlattığı bu mânadaki 'hissiyatlardan' biri; havalanında karşılaştığı Kılıçdaroğlu’nun yanına gelerek hal hatır sorması, Rahşan hanımın da arkasından ‘CHP’ye Genel Başkan olsa keşke’ demesi ve bunu kadınlık içgüdüsü olarak görmesi.

Demokratik Sol Parti ise bu girişime oldukça iç kanatan bir açıklama ile yanıt verdi: “Bülent Ecevit bugün bir daha ölmüştür”.

Peki Rahşan hanımcılar CHP’de nasıl karşılanacak? CHP’nin bu olaya bakışı gayet pragmatik; Kılıçdaroğlu rüzgarı ile gelen herkese kapı açık. Rahşan hanım da bu listede yeralıyor elbette.

Rahşan hanım ve "biz zaten Kılıçdaroğlu'nu hep desteklemiştik" diyen dava arkadaşlarından daha etkin ve yaygın politik auraya sahip DSP ise ise sadece "hayırlı olsun" temennisinde bulunmuş durumda.

Taç giyme töreni

Fakat bunun dışında Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi bir "taç giyme töreni" inşa ederek Kurultay’da Ecevit kasketi takması da önemli. Yani CHP Rahşan Hanım’ın gelişini politik katma değer olarak okundu. Peki ama o kasket ile ‘Gandi Kemal’in Karaoğlan'a dönüşmesi mümkün mü?

Bu şimdilik uzak bir hayal. Çünkü Bülent Ecevit “Karaoğlan” ünvanını siyasi yelpazenin "tümünün" onayı ile aldı! Oysa Kılıçdaroğlu şu an kendi partisinde dahi-henüz-bütünlük sağlamış değil.

Kaldı ki Kılıçdaroğlu 1999’daki yerel ve genel seçimler için Demokratik Sol Parti’den aday olmak üzere başvurmuş, görevinden bu nedenle istifa ettiği günün gazetelerine yansımış, fakat Ecevit-belki de Ecevitler tarafından-aday gösterilmemişti.

Şimdilik sonuç şöyle görünüyor: “Rahşancılar” CHP’ye gidecek. Ama “Ecevitçiler” hayli şüpheli.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs