En Sıcak Konular

Yeni yönetimi Sav ile Tekin şekillendirdi

24 Mayıs 2010 08:08 tsi
Yeni yönetimi Sav ile Tekin şekillendirdi CHP kurultayının ikinci gününde partinin yönetim kadrosu belirlendi. 80 kişilik Parti Meclisi (PM) listesinde Genel Sekreter Önder Sav'a yakın isimler ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in istediği isimler arasında denge sağlandı.

'Baykalcılar' büyük oranda tasfiye edildi. Onur Öymen, Yılmaz Ateş, Mustafa Özyürek, Cevdet Selvi, Algan Hacaloğlu, Nur Serter ve Mehmet Sevigen listeye giremedi. Eski MYK üyelerinden ise 5 kişi yeni yönetimde kendine yer buldu. Bu isimler Önder Sav ile ona yakın olan Mehmet Ali Özpolat, Faik Öztrak, Mesut Değer ve Ali Rıza Yalçınkaya. Listede yeni isimlere de beklendiği oranda yer verilmedi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, listeyi hazırlarken belli bir dengeyi gözettiğini, ayrım yapmamaya özen gösterdiğini söyledi. Genel Sekreter Önder Sav ise 'Baykal ekibinin tasfiyesi' yorumlarına karşı çıktı. "Olur mu? Ben kendimi tasfiye etmiş olurum o zaman." diyen Sav, tüzük değişikliğini engellediği iddialarına da tepki gösterdi: "Benim çok günahıma giriyorlar." Kurultayın ilk gününde birlikte oturan Önder Sav ile Gürsel Tekin'in dün, ayrı oturmaları dikkat çekti.

CHP Kurultayı'nın ikinci gününde partiyi 2011 seçimlerine götürecek yeni yönetim kadrosu belirlendi. 80 kişilik Parti Meclisi (PM) listesi için önceki gece yaşanan gerilim, dün sabah yerini uzlaşmaya bıraktı. Listede Genel Sekreter Önder Sav'a yakın isimler ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in istediği isimler konusunda denge sağlandı. Tekin, PM'ye giren yeni isimler arasında yer aldı. Böylece Tekin, CHP vitrininde yer alacak. Her iki ismin de 20 kişilik Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) girmesine kesin gözüyle bakılıyor. 'Baykalcılar' büyük oranda tasfiye edildi. Yönetimde yeni isimlere beklendiği oranda yer verilmedi. Bu tablo, partide değişimin yine gerçekleşmediği yorumlarına neden oldu.

PM listesine eski MYK üyelerinden 5 kişi girebildi. Bu isimler Genel Sekreter Önder Sav ile kendisine yakın olan Mehmet Ali Özpolat, Faik Öztrak, Mesut Değer ve Ali Rıza Yalçınkaya. Baykal'ın yakın kurmayları Onur Öymen, Yılmaz Ateş, Mustafa Özyürek, Cevdet Selvi, Algan Hacaloğlu, Nur Serter, Mehmet Sevigen gibi önemli isimler ise listeye giremedi. Böylece Deniz Baykal'ın birlikte çalıştığı ekibin yüzde 75'i tasfiye edilmiş oldu.

SAYLAN'IN CENAZE NAMAZINI KILDIRAN ESKİ MÜFTÜ DE PARTİ MECLİSİ'NDE

CHP, kurultayın ikinci gününe gergin başladı ama ilerleyen saatlerde kriz aşıldı ve tek listede anlaşıldı. Genel Sekreter Sav ile İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin arasındaki anlaşmazlık dün sabah saatlerine kadar sürdü. 'Yenilikçi bir liste' isteyen ve Sav'ın listesinden memnun olmayan Tekin'in ikinci bir liste hazırlayacağı iddiası nedeniyle kulisler hareketliydi. Tekin, dün sabah Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nu Yüzüncüyıl semtindeki evinde ziyaret etti. Yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilere, "Çift liste yok. Sayın genel başkanımızın listesi var, ona oy vereceğiz.'' dedi.

Ardından Kemal Kılıçdaroğlu, PM ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) listesini kurultaya gönderdi. Listede üç de gazeteci vardı. Cumhuriyet'ten Mehmet Faraç, SKY Türk'te 'Aykırı Sorular' programını hazırlayan Enver Aysever ve Fox TV'den Korkmaz Karaca. Enver Aysever, Ergenekon sanığı Tuncay Özkan'a yakınlığıyla bilinen bir isim. Karaca da Gürsel Tekin'e yakın. Tekin'e yakınlığıyla bilinen diğer PM üyeleri ise İstanbul il başkan yardımcısı Didem Engin, Başakşehir belediye başkan adayı Mehmet Kaban, iletişimci Melda Onur. 27 yaşındaki Ekrem Oktay, PM'deki en genç isim oldu. CHP'nin yeni yönetimine eski Beyoğlu Müftüsü İhsan Özkes de girdi. Emekli Müftü Özkes, Türkan Saylan'ın cenaze namazını kıldırmış ve yaptığı konuşmayla dikkat çekmişti.

KARAYALÇIN VE KARAKAŞ, LİSTEYE GİREMEDİ

Daha önceki kurultaylarda Baykal'a rakip olan Haluk Koç, Umut Oran, Hurşit Güneş gibi isimlerin yanı sıra adı sıkça gündeme gelen Prof. Dr. Süheyl Batum ve Baykal döneminin parti içi muhalif isimlerinden İsmet İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan Toker, İzzet Çetin, Oğuz Oyan gibi isimler de yeni kadroda yer aldı. Yeni listeye girmesine kesin gözüyle bakılan Ali Topuz ise PM'ye giremedi. Onun yanı sıra Murat Karayalçın, Yaşar Ağyüz, Muharrem İnce, Atilla Kart, Sezgin Tanrıkulu, Ercan Karakaş da listeye giremedi. Muharrem İnce ve Atilla Kart'ın adı yeni dönemde grup başkan vekilliği için geçiyor.


Sav: Çok günahıma giriyorlar

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Parti Meclis (PM) listesiyle ilgili olarak, "Baykal ekibinin tasfiyesi" yorumlarına, "Olur mu? Ben kendimi tasfiye etmiş olurum o zaman. Böyle bir şeyi kabul edemem." karşılığını verdi. Sav, tüzük değişikliğini kendisinin engellediği iddialarıyla ilgili olarak da, "Benim çok günahıma giriyorlar." diye konuştu. Genel sekreterlik görevini sürdürüp sürdürmeyeceğine yönelik bir soruyu cevaplarken de, "Onu bilemem, o parti organlarının bileceği iştir." diye konuştu.
 
'Bu liste ile iktidara yürümek çok zor'

Parti Meclisi (PM) listesine giremeyen Deniz Baykal'ın eski kurmayları, yeni yönetime hem eleştiri getirdi hem de destek verdi. En sert eleştirilerden birini yapan İzmir Milletvekili Canan Arıtman, "Listede çok değerli isimler var, ama bütünleştirici bir liste değil, ayrıştırıcı bir liste. Ayrıştırıcı bir liste ile iktidara yürümek çok zor. Listeye giren arkadaşları kutluyorum." dedi. CHP MYK Üyesi Savcı Sayan da listeyi eleştirdi. Önder Sav'ın partideki gücünü artırdığını savundu. CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen ise listeyi güzel bulduğunu belirtti. Listeye tepkiler şöyle:

Cevdet Selvi (Genel Başkan Vekili): Delegelerimiz neyi uygun görmüşse o olacak, onlar bilecek. O arkadaşlarımız çalışacak, bizim görevimiz de onlara yardım etmek olacak.

Savcı Sayan (MYK üyesi): Önder Sav yine yapacağını yaptı. Kendisi için her şey eski tas eski hamam. Listeyi Türkiye'nin önünü açmaktansa, yandaş bir liste olarak görüyorum. Kılıçdaroğlu'nun etkisini göremiyorum listede.

Onur Öymen (Bursa Milletvekili): Güzel buldum. Kılıçdaroğlu'nun uyumlu çalışacağı bir liste olarak görüyorum.

Mustafa Özyürek (CHP Sözcüsü): Partide çok emek harcayan isimler vardı. Keşke onlar da dikkate alınsaydı. Daha dengeli bir liste hazırlanabilirdi. Listeyle ilgili Baykal'ın ve bizim en ufak bir talebimiz yoktur.

Mehmet Ali Susam (İzmir Milletvekili): Olumlu bir liste. Çalışmak istediği, destek vermiş arkadaşları listeye almış.

Mehmet Sevigen (İstanbul Milletvekili): Yeni arkadaşlara fırsat tanımak lazım. Önyargılı davranmamak ve hemen eleştirmemek gerekiyor. Biz CHP olarak bir aileyiz. Yeni arkadaşlar bize ne görev verirse onu yaparız.

BAYKAL, KURULTAY TABLOSUNDAN MEMNUN

Eski genel başkan Deniz Baykal, dün kendisini ziyaret eden Antalya İl Başkanı Ahmet Ülken, Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve beraberindeki heyete yaptığı değerlendirmede, "Partiye yapılmak istenen operasyon tutmadı. Kılıçdaroğlu, düzgün biri. Herkesin ona destek vermesi gerekiyor." diye konuştu. Ülken, görüşme sonrasında yaptığı değerlendirmede, Deniz Baykal'ın moralinin iyi olduğunu, yakında Antalya'ya giderek referandum çalışmalarına katılacağını söylediğini aktardı.

Kılıçdaroğlu: Listeyi hazırlarken belli bir dengeyi gözettim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi (PM) listesini hazırlarken belli bir dengeyi gözettiğini, ayrım yapmamaya özen gösterdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, evinden CHP 33. Olağan Kurultay'ın yapıldığı Atatürk Spor Salonu'na giderken gazetecilerin sorularını cevapladı. "Oy verenler-vermeyenler" diye bir ayrım yapmadıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Listeye baktığınızda daha önce genel başkanlığa soyunmuş 3 arkadaşımızı da orada görüyorsunuz. Dolayısıyla biz, CHP'yi iktidara taşımanın yollarını arıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Deniz Baykal ile mazbatasını aldıktan sonra görüşeceğini belirten Kılıçdaroğlu, eski liderinin kendisini telefonla arayarak tebrik ettiğini aktardı. Kılıçdaroğlu, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisini tebrik için aradığını bildirdi. "Başbakan Erdoğan aradı mı?" sorusuna, "O cepheden herhangi bir arayan olmadı." cevabını verdi.

İşte yeni Parti Meclisi

Oya Araslı, Hülya Güven, Korkmaz Karaca, Necla Arat, Metin Arifaoğlu, Yücel Artantaş, Deniz Pınar Altılgan, Sencer Ayata, Süheyl Batum, Enver Aysever, Işık Ayata, Gülsün Bilgehan Toker, Tekin Bingöl, Mevlüt Coşkuner, Behçet Çağlar, Asuman Çakmak, Eşref Karaibrahim, Hikmet Çelik, İzzet Çetin, Soner Çetin, Mesut Değer, Mahmut Duyan, Didem Engin, Nevin Gaye Erbatur, Ali Rıza Ertumur, Abdurrezzak Erten, Mehmet Faraç, Neriman Genç, İsa Gök, Gökhan Günaydın, Mehmet Zeki Gündüz, Hurşit Güneş, Mehmet Kaban, Hüseyin Karakoç, Haluk Koç, Nihat Matkap, Şahin Mengü, Rıfat Nalbantoğlu, Hakkı Suha Okay, Ekrem Oktay, Melda Onur, Umut Oran, Oğuz Oyan, Ensar Öğüt, İrfan Hüseyin Yıldız, Malik Ecder Özdemir, Abdullah Özer, İhsan Özkes, Mehmet Ali Özpolat, Faik Öztrak, Atilla Sav, Önder Sav, Çetin Soysal, Murat Fehmi Sönmez, Mehmet Süne, Veli Gündüz Şahin, Halide Jale Tamzok, Semra Tanülkü, Gürsel Tekin, Fatma Füsun Tatlıdil, Cahide Tunç, Ayhan Yalçınkaya, Hüseyin Yaşar, Azmi Yıldız, Nuran Yıldız, Sacid Yıldız, Alattin Yüksel.

zaman



Bu haber 946 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,112 µs