En Sıcak Konular

'Somali yalnız bırakılmamalı'

23 Mayıs 2010 13:59 tsi
'Somali yalnız bırakılmamalı' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 55 ülke ve 12 uluslararası örgütün temsil edildiği İstanbul'daki Somali konferasında, Afrika ülkesinde barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Somali'nin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da otorite sancısı çeken Somali hükümetine küresel destek verilmesi için çağrıda bulundu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Somali'de Davutoğlu, Conrad Otel'de düzenlenen BM İstanbul-Somali Konferansı'nda yaptığı konuşmada, katılımcılara Somali'de kalıcı bir barış ve istikrarın sağlanması için gösterdikleri destekten dolayı teşekkür etti. 

Türkiye'nin elindeki tüm imkanları kullanarak aktif rol almak ve katkılarda bulunmak üzere BM'de yer aldığını kaydeden Davutoğlu, "Barışı koruma girişimlerinde, insani yardım konularında ara vermeksizin gayretlerimizi sürdürmekteyiz" dedi.

Somali'nin birliği, istikrarı ve barışı konusunun Türkiye için son derece önemli olduğunu belirten Davutoğlu, bu nedenle barış ve istikrarın yerleşmesi için büyük gayretlerin sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, " Geçici hükümete ülkede barışı ve istikrarı sağlama konusunda destek vermek şart. Türkiye Somali'de bunları görmek istemektedir. Somali'ye tüm olanaklarımız çerçevesinde yardıma devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika Birliği'nin stratejik ortağı olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyesi olarak Afrika kıtası ve Somali'deki barış ve istikrara destek vermek için gayretlerini sürdürmekte olduğunu söyledi.

İstanbul konferansının bu konuda yapılan en büyük konferans olduğuna işaret eden Davutoğlu, barış ve istikrar için Somali çatışmalarının sona erdirilmesi ve geçici hükümete destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin katkılarına değinen ve desteğin süreceğini belirten Davutoğlu, güvenlik güçleri için eğitim hizmetlerine katkıda bulunulduğunu da anlattı.

KORSANLIK TEHDİDİ

Korsanlığın Somali kıyılarında tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirten Davutoğlu, "Biz bu sorunun giderilmesi açısından her zaman etkili bir koordinasyon ve işbirliğini önermişizdir. BMGK kararlarını destekliyoruz" dedi.

Korsanlığa karşı faaliyetlere yönelik bölgede birleşik bir görev gücünün oluşturulduğunu ve Türkiye'nin de buna destek verdiğini anımsatan Davutoğlu, birkaç tehlikeli girişimin önlenmesinde Türk kuvvetlerinin büyük katkısı olduğunu ifade etti.

Bölgede ekonomi politikalarının geliştirilmesi açısından bölgesel sorumluluk olduğunu belirten Davutoğlu, "Bütün ülkelerin Somali'ye bu zor döneminde desteklemesini bekliyor ve istiyoruz" dedi.

Somali'ye komşu ülkeler ve uluslararası camianın desteğinin şart olduğunu, bu sayede kalkınma sağlanabileceğini belirten Davutoğlu, "Somali'yi yalnız bırakmamalıyız" diye konuştu.

İstanbul konferansı çerçevesinde Somali'ye somut ve kalıcı çözüm gelmesine çalışılacağını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin uluslararası çabalara katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin Somali'nin kardeş halkına destek olmayı sürdüreceğini ve uluslararası platformlarda bu yönde çaba sarf edeceğini sözlerine ekledi.

BAN'DAN DESTEK ÇAĞRISI

Konferansta konuşan BM Genel Sekreteri Ban, Somali'deki federal hükümete dünya genelinde destek verilmesi için çağrıda bulundu.

Ban, "İstikrarı sağlamanın tek yolu bu hkümeti uzlaşma çabaları ve aşırı uçtakilerle mücadesinde desteklemektedir" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri, "Uluslararası toplum şimdi harekete geçerse, bunun fark yaratabileceğini düşünüyorum" dedi.

hurriyet



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs