En Sıcak Konular

Esas zafer kimin?

23 Mayıs 2010 10:18 tsi
Esas zafer kimin? CHP’nin 33. Olağan Kurultayı uzun yıllardan sonra ilk kez iktidar adayı olma iddiasıyla Kemal Kılıçdaroğlu'nu 1189 oyla başkan seçtirdi. CHP Kurultayı’nda Önder Sav’ın ‘gölge liderliği’ kesinleşti.

Partinin 2 yıl önceki kurultayında kabul edilen ve genel sekreterliği güçsüzleştiren tüzük değişikliği dünkü tarihi kurultayda resmen iptal edildi. Bu gelişme “Kılıçdaroğlu’nun gücü Sav’a yetmedi” şeklinde yorumlandı.

CHP'nin tarihi kurultayında partinin 'gölge lideri' konumunda bulunan Genel Sekreter Önder Sav'ın istediği oldu. Genel Sekreterliği lağveden tüzük değişikliklerin uygulanması, kurultayda verilen önerge ile ertelendi. Bu gelişme CHP'nin yeni Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Sav'a "gücünün yetmemesi" olarak yorumlandı. Sav, bugünkü Parti Meclisi (PM) listesinde etkili olmak istiyor. Ancak 16 il başkanı, önceki gece Papermoon'da yaptıkları toplantıda Sav'a listelere müdahale etmemesi çağrısında bulunulması kararı aldı. Gözler bugün PM seçiminde olacak.

ÖNDER SAV ERTELETTİ

Kurultayda, 21 Aralık 2008'de gerçekleştirilen Olağanüstü Kurultay'da kabul edilen ve "parti yönetiminin başkan yardımcılarından oluşması, genel sekreterlik makamının sadece temsil nitelikli olacak şekilde lağvedilmesini" öngören tüzük değişikliklerinin uygulanması, yapılan oylama ile ertelendi. Divan Başkanı Kemal Anadol, tüzüğün yürürlük maddesi olan 87. madde kapsamında verilen önergenin oylamasını gerçekleştirdi. Delege, önergenin kapsamını bilmeden kabul etti.

Böylece, Sav'ın muhalefet ettiği tüzük değişikliklerinin uygulanması ertelendi. Kılıçdaroğlu ekibi, tüzük değişikliklerinin uygulanmasından yana idi ancak Deniz Baykal'ın yıllardır en yakınında bulunan ancak ani bir manevra ile Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyen Önder Sav, tüzük değişikliklerinin uygulanmasına genel sekreterlik makamının temsili konuma getirilmesi nedeniyle karşı çıkıyordu.

Tüzük değişikliklerinin ertelenmesi nedeniyle CHP'de parti yönetimi, yine Genel Sekreter, 4 Genel Başkan Yardımcısı ve 4 Genel Sekreter Yardımcısı'ndan oluşan MYK'dan oluşacak. Bu sistemde genel sekreterlik koltuğu güçlü konumu nedeniyle ikinci koltuk özelliği taşıyor.

“MÜDAHALE ETME” MESAJI

Kurultay'ın ikinci günü, bugün gerçekleştirilecek seçimlerde ise 80 kişiden oluşan Parti Meclisi (PM) ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) üye seçilecek. İkinci gün Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık koltuğunda ilk sınavı olacak. PM'ye seçilecek isimler, Kılıçdaroğlu'nun yeni yönetim anlayışını belli edecek.

İl başkanları, PM seçiminin blok liste ile belirlenmesi kararını almıştı. Buna göre Kılıçdaroğlu, delege oyuna tek liste sunacak. Kılıçdaroğlu'nun listesi ile ilgili en önemli soru, Sav'ın yönetimde etkisinin ne kadar olacağı. 16 il başkanı, önceki gece Papermoon'da yaptıkları toplantıda Sav'a listelere müdahale etmemesi çağrısında bulunulması kararı alındı. Listede Sav ve etkisinin olması, Kılıçdaroğlu'na eleştiri oklarının yöneltilmesine neden olabilir.

SON DAKiKAYA KADAR LiSTE KULiSi

Kemal Kılıçdaroğlu'nun PM listesi çalışmalarının, bugün son dakikaya kadar sürmesi bekleniyor. Liste, parti yönetiminin gençleştirilmesi talepleri açısından da önem taşıyor. Kılıçdaroğlu'nun CHP Grubu'nun özellikle ekonomi bürokratı kökenli genç milletvekillerini listeye alabileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer alabilecek isimler arasında Baykal yönetiminin 367 kararını eleştiren Muharrem İnce, Anayasa Komisyonu'nda öne çıkan Atilla Kart ve İsa Gök, Kılıçdaroğlu gibi bürokrat kökenli Akif Hamzaçebi'nin adı geçiyor.

GÜRSEL TEKİN İKİNCİ ADAM

MYK üyesi, Hazine eski Müsteşarı Faik Öztrak, Samsun Milletvekili Haluk Koç, Adana Milletvekili Gaye Erbatur, İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir'in Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer alabileceği ifade ediliyor.

Yeni yönetimde yer alması beklenen isimler arasında İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de yer alıyor. Tekin'in, Genel Başkan Yardımcısı olarak görev alması bekleniyor. CHP Genel Başkan Yardımcıları Yılmaz Ateş, Onur Öymen ve Bihlun Tamaylıgil, Parti Saymanı Mustafa Özyürek'in de aralarında bulunduğu Baykal ekibinin tasfiyesi bekleniyor ancak bazı Baykalcı isimler yeni listede yer almak için kulis yapıyor.

‘Rahmetli Bülent Ecevit bugün tekrar öldü’

DSP Genel Başkan Yardımcısı Tufan Bural, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in CHP 33. Olağan Kurultayı'na katılıp Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermesinin ''inanılmaz bir hırsın göstergesi'' olduğunu söyledi. Bural yaptığı yazılı açıklamada, geçmişte Rahşan Ecevit'in kendilerine ''CHP'nin C'sinden'' bile söz ettirmediğini belirterek, ''Rahşan Hanım ne olmuştur da CHP'yi destekleme kararı almış ve kurultaya gitmiştir? Herhalde yanındakileri bir daha milletvekili seçtirmek için tekrar harekete geçmişlerdir'' ifadelerine yer verdi.

İNANILMAZ HIRS GÖSTERGESİ

Halkın, işçinin, köylünün, üretenin ve hakça paylaşanın partisinin DSP olduğunu savunan Bural, kendileri için DSP ve örgütlerinin önem taşıdığını savunarak ''Yönetime gelirken korumalarını, doktorlarını ve parti içindeki bazı ABD temsilcilerini milletvekili yapmak üzere yola düşmediklerini'' öne sürdü.

Bural şunları kaydetti: ''Rahşan Ecevit gerçekten ülke sorunlarıyla ilgilenseydi, bu sorunları çözebilecek, halkın içinden gelmiş, örgütün yetiştirdiği insanları parlamentoya taşırdı. Görülüyor ki Rahşan Hanım'ın problemi bu değil. Rahşan Hanım'ın problemi yanındakilerin etkisinden kurtulamayıp ve onların baskılarına dayanamayıp kurucusu olduğu DSP ile hesaplaşmaktır. Rahşan Hanım'ın CHP Kurultayı'na katılıp destek vermesi inanılmaz bir hırsın göstergesidir. Dilerdim ki kurucusu olduğu DSP'nin kurultayına katılsın, köşelerde değil, baş köşede otursun. Yanında işbirlikçiler değil, gerçekten halkın arasından, örgütten gelenler olsun. Rahşan Hanım'ın CHP ile ilgili söyledikleri gerçekten hepimizi şaşırtmış, güldürmüş, hayal kırıklığına uğratmıştır. 'Biz sana mecburuz Demokratik Sol' diyerek DSP'yi bize emanet eden rahmetli Onursal Genel Başkanımız Bülent Ecevit, iyi ki bugünkü tabloyu görmemiştir. Rahmetli Bülent Ecevit bugün tekrar ölmüştür.''

Baykal’a elma şekeri verdiler

Kayseri'de çeşitli temaslarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, CHP'nin şu an içinde bulunduğu durumun ''iç savaş'' olarak değerlendirilebileceğini kaydetti. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elitaş, Baykal'ın partilerini eleştirmesinin anlamsız olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

BUNUNLA AVUN DEDİLER

''Bu kasetle ilgili düzenlemenin, komplo varsa, düzmece varsa kimlerin yaptığını, kendisini istemeyen en yakın arkadaşlarının içinde aramasını veya onların ilişkide olduğu kişiyle aramasını ifade etmek istiyorum. Sayın Baykal'a bir de şunu teklif etmişler 'sen genel başkanlığa aday olma biz seni cumhurbaşkanı adayı yapalım.' Milletin aklıyla kimse alay etmesin, genel başkanlığa layık görmeyenler cumhurbaşkanlığına mı layık görecek? Sayın Baykal'ın eline bir elma şekeri verdiler 'Bununla avun' dediler.''

bugün



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,623 µs