En Sıcak Konular

Erdoğan, İran'daki zorlu pazarlığı anlattı

23 Mayıs 2010 09:06 tsi
Erdoğan, İran'daki zorlu pazarlığı anlattı Başbakan Erdoğan, Somali Konferansı için İstanbul'da bulunan BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile görşmesinde İran ile mutabakın sağlanması için verilen mücadeleyi böyle anlattı.

Somali Konferansı için İstanbul'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantıların sonunda yayınlanacak olan İstanbul deklarasyonunun sayesinde BM koordinesindeki desteklerin Somali'ye ulaştırma gayreti içinde olacaklarını söyledi. Türkiye olarak Somali ile tarihi dostluktan dolayı her türlü desteği vermenin iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin bir gereği olduğunu söyledi.

Erdoğan açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin İran, Türkiye ve Brezilya arasında uranyum takası konusunda anlaşmaya rağmen İran'a yaptırım uygulanmasının gündeme gelmesi konusunun BM Genel Sekreteri ile görüşüp görüşmediği yönündeki sorusu üzerine Erdoğan, İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşme yaptıklarını ancak görüşmenin daha çok Somali konusunda yoğunlaştığını söyledi. İran'ın nükleer programıyla ilgili yapılan çalışmanın ciddi takipçisi olacaklarını belirten Başbakan Erdoğan, İran parlamentosunun alınan kararı desteklediğini belirtti. Pazartesi günü İran'ın daha detaylı bir mektubu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na(UAEK) göndereceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "O da bu gün yapılan açıklamalarında yer alıyor. Bizim tabi bütün olumsuz yaklaşımlara rağmen İran'ın şu anda olumsuz yaklaşımlara olumsuz cevap vermemesi diplomasi açısından her türlü takdirin üstündedir. Bizim de temennimiz başından itibaren oydu. Bazı olumsuz yaklaşımlar olabilir bunlara aynı şekilde cevap vermek doğru olamayacaktır. Biz şu anda burada attığımız imzanın gereği neyse bu konuda Türkiye, Brezilya olarak gerekli görüşmeleri, konuşmaları her yerde yapıyoruz. Şu ana radar 9 ülkeyi teflonla aradım. Bunun yanında 26 ülke liderine de mektuplar yazdık. Fakat tabi devam ediyoruz." İfadelerini kullandı.

Bütün olumsuz yaklaşımlara rağmen İran'ın diplomatik çabalara olumlu cevap vermesinin diplomasi açısından her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurglayan Erdoğan şöyle konuştu: "Bizim de temennimiz başından itibaren oydu. Bazı olumsuz yaklaşımlar olabilir. Bunlara yanı şekilde cevap vermek doğru olmayacaktır. Biz şu anda burada attığımız imzanın gereği neyse bu konuda Türkiye-Brezilya olarak gerekli görüşmeleri konuşmaları her yerde yapıyoruz. Şu ana radar 9 ülkeyi teflonla aradım. Bunun yanında 26 ülke liderine de mektuplar yazdık. Fakat tabi devam ediyoruz. Ben görüşmelerimi sürdürüyorum. Dışişleri Bakanım sürdürüyor. Aynı şekilde Brezilya Cumhurbaşkanı da görüşmelerini devam ettiriyor. Ki biz bu adımın bir diplomasi zaferi olduğunu görüyoruz ve buna kimsenin engel olmaması lazım. Uluslararası camianın buna destek olması lazım. Eğer bu 10 maddelik bildirgeye hakikatten İran uymayacak olursa ondan sonra ne yapılacağını oturur yine konuşuruz."

İran'ın barışçıl anlamda Uranyum zenginleştirme hakkının her zaman olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ". Gelip de barışçıl amaçlarla yine Uranyum zenginleştirmeye devam edecek bunu eleştiri konusu yapmak doğru olmaz. Çünkü barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirmesi yapmak en doğal hakkıdır. Bu niye yüzde 20 derinse bu da doğru değil. Yüzde 20 olduğu zaman şu kadar kilo kullanacaktır yüzde 10 olursu şu kadar kullanacaktır. Bunların üzerinde durmak çok çok doğru değil. 10 maddelik bildirgede ne varsa bunların takipçisi olacağız. UAEK'na yazılacak mektupta bunu görecekler. Buralarda eğer imza atılan bildirgenin dışında bir şey varsa onu da tartışırız." İfadesini kullandı.

Türkiye'nin Afganistan'da askeri eğitim vermesiyle ilgili soru üzerine Başbakan Erdoğan şu cevabı verdi: "Polis ve askeri eğitim konusu aslında bizim şu anda gerek komşu ülkelerde gerek farklı yerlerde ihtiyaç duyduğu anda verdiğimiz eğitimlerdir. Bu eğitim örneğin şu anda Afganistan'da veriyoruz. Aynı şekilde Irak'ta da verebileceğimizi sürekli teklif ediyoruz. Burayla ilgili gerek polis gerek askeri eğitim noktasında talep edilmesi halinde bunların da yapabileceğimizi kendilerine bildirdik ve buna da hazırız. Kaldı ki ülkemizde ayrıca birçok ülkeden özellikle gelip bizden eğitim alan hatta hatta gerek askeri gerek polis akademilerimizde eğitim yapan öğrenciler var. Bunlar bizde dersini alır ve ondan sonra da aynen izim kendi öğrencilerimiz gibi mezun olurlar."

cihan



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,804 µs