En Sıcak Konular

Abbas: İlke olarak, İsrail ile toprak takasına varız

22 Mayıs 2010 20:16 tsi
Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ilke olarak İsrail tarafı ile toprak takasında mutabık olduklarını, ancak ne kadar toprak takası yapılacağına ilişkin bir anlaşma olmadığını söyledi.

Ramallah'ta Filistinlilerin Yahudi yerleşimlerinde üretilen ürünlere yönelik boykot kampanyasına katılan Abbas, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Abbas, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir haberde, "Filistinlilerin İsrail'le barış görüşmelerinde daha fazla toprak tavizlerinde bulunmaya niyetli oldukları, tavizlerin Batı Şeria'nın yüzde 4'üne kadar varabileceği" iddialarına "Prensip olarak toprak takasında mutabıkız. Ama, İsraillilerle ne kadarlık bir toprak takası yapılacağı konusunda bir anlaşmaya varmadık" dedi.

ABD'nin Orta Doğu temsilcisi George Mitchell aracılığıyla İsrail'le yapılan dolaylı görüşmelerin ilk iki turunda herhangi bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediği konusunda birşey söyleyemeyeceğini belirten Abbas, "Görüşmelerde bir ilerleme var mı yok mu bunu söyleyemeyiz. Ancak, her şeyin doğru yönde gideceği, sınırlar ve güvenlik konularının böylece tamamlanacağı ümidini taşıyoruz" diye konuştu.

Abbas, Mitchell ile görüşmelerin ilk turunda İsrail'le sınır ve güvenlik düzenlemelerinin ele alındığını, ikinci turunda da Mitchell'in bazı sorularla geldiğini belirterek, "Bu soruları Arap kardeşlerimizle işbirliği içinde cevaplandıracağız" dedi.

Filistinlilerin Yahudi yerleşimlerinin ürünlerini boykot etmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Abbas, ""Bizim yaptığımız boykot İsrail'e karşı değil. Bizim İsrail'le ilişkilerimiz, onlardan yaptığımız ithalat var. Ama yerleşimlerden gelen ürünlere karşıyız. Filistin pazarına yerleşim ürünlerinin girmesini yasaklayan bir kararname çıkardık. Buna uluslararası toplumdan da büyük destek var" diye konuştu.

Abbas, İsrail-Filistin dolaylı görüşmeleriyle ilgili ilk kez açıklama yaparken, Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Mitchell'in, her iki tarafın 4 ay süresince görüşmelerle ilgili basına herhangi bir açıklamada bulunmamalarını istediğini belirtmişti.



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,313 µs