En Sıcak Konular

Tüzük değişikliği Sav'ı bir numara yapabilir

22 Mayıs 2010 14:29 tsi
Tüzük değişikliği Sav'ı bir numara yapabilir CHP Kurultayı'nda Önder Sav damgası kesinleşti.Partinin iki yıl önceki kurultayında kabul edilen ve genel sekreterliği güçsüzleştiren tüzük değişikliği bugünkü kurultayda resmen iptal edildi.

Divan Başkanı Kemal Anadol, konuşmalar sürerken birden bire bir önergeyi oylamayı sundu. Kimse pek farketmeden Anadol'un "kabul edenler, etmeyenler" oylaması çerçevesinde sessizce geçirilen bu önerge, partinin geleceği açısından büyük önem taşıyordu.

Çünkü önerge ile iki yıl önce kabul edilmiş olan CHP yönetimini tümden değiştirecek ve bu kurultaydan itibaren yürürlüğe girmesi planlanan yönetim sistemi tümden iptal edildi.

İki yıl önceki tüzük değişikliği kongresinde CHP'deki mevcut güçlü genel sekreterlik makamının pasifize edilmesi, bunun yerine örgütten sorumlu genel başkan yardımcılığının güçlendirilip fiilen CHP'nin "ikinci adamı" haline getirilmesi öngörülüyordu.

Önder Sav ile Deniz Baykal'ın arasındaki ilk anlaşmazlık da iki yıl önce gündeme gelen bu değişiklik nedeniyle ortaya çıkmıştı. Deniz Baykal'ın isteği ile değişiklik kabul edilmiş, ancak o dönemde Sav'ın "kırılmaması" için uygulama iki yıl sonraya yani bu kurultaya kadar ertelenmiştir.

BAŞKANLIK DİVANINI YİNE PARTİ MECLİSİ SEÇECEK

Yine önerge ile iptal edilen değişikliğin bir başka önemi ise başkanlık divanı seçimiyle ilgili. İki yıl önceki tüzük değişikliği genel başkan yardımcılarının 80 Parti meclisi üyesi içinden bizzat genel başkan tarafından seçilmesini öngörülüyordu. Ancak önerge ile bu da iptal edildi. Yani Parti yönetimi yine mevcut sisteme göre, 80 kişilik parti meclisi tarafından seçilecek.

Bu durumda da Parti Meclisi'ne hakim olan parti yönetimine de hakim olacak. CHP kulislerinde bu durumda Önder Sav'ın yönetimde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'ndan daha etkin olabileceğine işaret ediliyor.

Zeynep Gürcanlı / Hürriyet



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs