En Sıcak Konular

ABD'nin kalbinde devrim sesleri

22 Mayıs 2010 11:05 tsi
ABD'nin kalbinde devrim sesleri Serbest piyasa ekonomisinin kalbi olarak bilinen ABD, bir finans devriminin eşiğinde. Ancak bu seferki düzenlemeler kapitalizmin “izm”ini düşürüyor, geriye Karl Marks’ın ünlü eseri “Kapital” kalıyor

Küresel krizde piyasalarla hükümetler arasında süren savaşın en büyük cephesi ABD, sosyalizmin ve komünizmin fikir babası Karl Marks’a rahmet okutacak adımlar atıyor. ABD Senatosu’nun Perşembe günü kabul ettiği kapsamlı finansal reform paketi, serbest piyasa ekonomisinin beşiği olarak bilinen ülkede yeni bir çığır açacak. Senato’da dört Cumhuriyetçi üyenin desteği sayesinde 39’a karşı 59 oyla kabul ettiği tasarı yalnızca Lehman Brothers’ın batışı gibi krize damgasını vuran olayların bir daha tekrarlanmaması için önlemler almıyor, aynı zamanda bireysel yatırımcıların haklarını koruyacak, gerektiğinde bankalara devletin el koymasına bile imkân tanıyacak birçok katı kural getiriyor.

Senato’dan önceki gece geçen tasarının Aralık’ta Temsilciler Meclisi’nin onay verdiği finansal önlemler paketiyle birleşmesi bekleniyor. Finans çevrelerinin tasarının bu haliyle geçmemesi için son lobi yapma şansı da bu aşamada olacak. Eğer tasarı bu sınavı geçerse ABD Başkanı Barack Obama’nın onayına sunulacak.

Finansçılar başarısız oldu
Obama, Senato’daki oylamanın ardından yaptığı açıklamada “Geçen yıl boyunca finans endüstrisi lobici ordularıyla ve milyon dolarlık reklamlarla bu reformu durdurmaya çalıştı. Reform paketini öldüremeyeceklerini anlayınca sulandırmaya çalıştılar. Bugün bu girişimlerin başarısız olduğunu söylemek mümkün” diye konuştu. Obama ayrıca amaçlarının bankaları cezalandırmak değil, ekonominin kalanını ve Amerikan halkını son birkaç yılda yaşanan karışıklıkların benzerlerinden korumak olduğunu da belirtti.
Banka yöneticileri şimdiden taslağın olumsuz etkisinin piyasalarda hissedildiğini, tasarı yasalaşırsa borsalardaki kayıpların çok daha büyük olabileceğini söylüyor. Amerikan Bankacılar Derneği Başkanı Ed Yingling Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu olumsuz düzenlemelerin çoğunun finans kriziyle hiçbir ilgisi yok. Wall Street tasarısı olduğu söylense de bu metin Main Street’teki bankaları (mevduat bankalarını) vuracak ve bu kuruluşların ekonomiye destek vermesi zorlaşacak” dedi.

Sağlık reformu ilk sınavdı
Obama, göreve geldiğinde ilk yasama sınavını sağlık reformuyla vermişti. Obama’nın Beyaz Saray’daki ilk yılında mesaisinin büyük kısmını alan bu reform sayesinde yaklaşık 16 milyon kişi düşük gelirlilerin faydalandığı Medicaid sosyal güvenlik sistemine dahil edildi ve ücretsiz sağlık hizmeti hakkına kavuştu. Tasarının Kongre’den geçme sürecinde Obama’nın aslında “komünist” olduğunu söyleyen reklam kampanyaları ve posterler yaygın olarak kullanılmıştı. Obama yönetimi bu ilk ve zorlu sınavdan başarıyla geçti. Finans piyasalarına ilişkin yeni taslağı kabul ettirmek için ABD yönetiminin küresel krize ve yatırım bankası Goldman Sachs’a açılan soruşturmanın estirdiği rüzgâra güvendiği belirtiliyor.

 Melis Şenerdem / Milliyet



Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,013 µs