En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu, CHP'nin yeni Genel Başkanı

22 Mayıs 2010 18:43 tsi
Kılıçdaroğlu, CHP'nin yeni Genel Başkanı CHP'nin 33. Olağan Kurultayı'nda partinin yeni genel başkanı olarak Kemal Kılıçdaroğlu seçildi.

18:18 - 1250 delegeden 1189 oy aldı

Kemal Kılıçdaroğlu, 1250 delegeden 1189 oy alarak CHP'nin yeni genel başkanı seçildi

18:10 - Oy verme işlemi sona erdi

CHP'nin 33'ncü olağan Kurultay'ında oy verme işlemi sona erdi. Saat 18.00 itibariyle sandıkların açılmasına başlandı.

17:30 - Kılıçdaroğlu yeniden salonda
Konuşmasının ardından evine giden Kılıçdaroğlu, oy vermek için yeniden salona geldi. Oyunu kullanan Kılıçdaroğlu, sandıkların kapanıp sayımın yapılmasını bekliyor.

17:12 - Oy verme işlemi başladı
CHP kongresinde Genel Başkanlık seçimi için oy verme işlemi başladı.

16:26 - Selvi Kılıçdaroğlu: Liderliğe zamanla alışacak
CHP'nin tek genel başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, 'eşim liderliğe zamanla alışacak' dedi. Selvi Kılıçdaroğlu, Kurultay'dan evine döndüğü dakikalarda gazetecilerin sorularıyla karşılaştı. Bİr gazetecinin 'eşinizi liderliğe ısınmış görüyor musunuz' sorusuna, 'eşim liderliğe zamanla alışacak' şeklinde karşılık verdi.

16:26 - Selvi Kılıçdaroğlu: Liderliğe zamanla alışacak
CHP'nin tek genel başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, 'eşim liderliğe zamanla alışacak' dedi. Selvi Kılıçdaroğlu, Kurultay'dan evine döndüğü dakikalarda gazetecilerin sorularıyla karşılaştı. Bİr gazetecinin 'eşinizi liderliğe ısınmış görüyor musunuz' sorusuna, 'eşim liderliğe zamanla alışacak' şeklinde karşılık verdi.

16:20 - Konuşmasını tamamladı evine gitti
CHP Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 33'ncü Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmanın ardından evine gitti. Polis ve korumaların eskortunda evine giden Kılıçdaroğlu, komşuları tarafından çiçeklerle karşılandı.

16:00- KILIÇDAROĞLU KONUŞMASINI YAPTI

Kurultayda genel baykanlık koltuğunun tek adayı olan kemal Kılıçdaroğlu delegelere hitap ediyor.

CHP Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a komplo yapıldığını belirterek, ''O failleri bulmak bulmak boynumuzun borcudur'' dedi.

CHP 33. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık için tek aday olarak gösterilen Kılıçdaroğlu, kurultayda yaptığı konuşmada Bülent Ecevit'ten Deniz Baykal'a kadar kendilerine bırakılan görkemli tarihin sahibi olacaklarını ve onu çağdaş uygarlığa taşıyacaklarını söyledi.

''Başbakan Kemal'' sloganları arasında konuşmasını sürdüren Kılıçdaroğlu, iki olayın yüreklerini burktuğunu belirtti. Baykal'a karşı yapılan komplonun sahiplerinin henüz ortaya çıkarılmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, ''O faililleri bulmak bizim boynumuzun borcudur: Bu koplonun bir parçası değilse hükümete düşen görev failleri çıkarmak zorundadır. Yoksa CHP iktidarında sonuna kadar gideceğiz ve bulacağız onları'' dedi.

Zonguldak'ta 30 maden işçinin yaşamını yitirdiğini de anımsatan Kılıçdaroğlu, işçilerin ailelerine ve Türk ulusuna başsağlığı diledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Ölümün mesleğin kaderinde olduğunu'' söylediğini belirten Kıçıldaroğlu, ''Dünyanın her yerinde maden çıkarılır. Bizim kadar yaşamını yitiren emekçi var mı? Nasıl oluyor da başka yerde kader olmayan olay Türkiye'de kader olabiliyor? İş güvenliğini onlara öğreteceğiz. Ölen işçilerin tamamı taşeron işçi. CHP iktidarında taşeronloğu kesinlikle gömeceğiz'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, örgütlenmeden korkmayacaklarını, örgütlü toplum istediklerini kaydetti.

CHP Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin değişimci ve devrimci bir parti olduğunu belirterek, ''Değişimi ve devrimi sonuna kadar götüreceğiz. Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. Demokrasinin çıtasını yükselteceğiz. Korku imparatorluğu değil, sevgiyi egemen kılacağız. Kardeşçe beraber olacağız. Kine kitabımızda asla yer yoktur'' dedi.

Kılıçdaroğlu, 33. Olağan Kurultay'da yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'nin içişlerine karıştığını ileri sürerek, ''Sayın Başbakan herhalde ülkeyi yönetemediği için CHP'nin iç işleriyle uğraşmaya başladı. Benim bildiğimi hiçbir Kasımpaşalı dedikoduyla uğraşmaz. Benim bildiğim Kasımpaşalılar bel altı vurmazlar. Ondan Kasımpaşalılık unvanını almak da Kasımpaşalıların görevi artık'' dedi.

AK Parti iktidarının politikalarını eleştiren ve güdümlü bir yönetim olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidara gelmesi halinde ülkeyi halkla beraber, hakça yöneteceğini söyledi. CHP'nin ulusal değerleri koruyacağını, ulusal çıkarları savunacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yoksulluğun, işsizliğin, haksızlığın, rüşvetin sonunu getirmenin CHP iktidarına nasip olacağını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasi çıtasını yükseltmek zorunda olduklarını belirterek, AK Parti iktidarının ''demokrasi, demokrasi'' diyerek demokrasiyi katlettiğini ileri sürdü.

CHP'nin iktidara gelmesi durumunda yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veren Kılıçdaroğlu, yargının sorunlarına çözüm üreteceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Size söz, özel yetkili mahkemelere de son vermek bizim görevimiz olacaktır'' dedi. İktidarın ''onurlu dış politika'' dediğini, ancak ''Dubai'ye giderek, 1 milyar dolara Türkiye'nin onurunu masaya yatırdığını'' iddia eden Kılıçdaroğlu,''Bunun hesabını sormak bizim boynumuzun borcudur'' diye konuştu.

CHP'nin 33. Olağan Kurultayı'nın tarihi bir kurultay olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ''Artık uzun yürüyüşümüzü başlatıyoruz. Bu partinin bütün üyeleri, yöneticileri artık düğmeye basıyoruz. Yürüyüş değil, artık iktidara koşuyoruz'' dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Biz Türkiye'yi içinde bulunduğu çıkmazdan çekip çıkarmaya mecburuz. Bunu ancak CHP yapabilir. Çünkü CHP, Kuvayı Milliye demektir, çünkü CHP Müdafaa-i Hukuk demektir, çünkü CHP Anafartalardır, Conk Bayırı'dır İzmir'de Hasan Tahsin, Lozan'da İnönü'dür. Erzurum'da Nene Hatun, Kahramanmaraş'ta Sütçü İmamdır. Genlerinde ulusal çıkarları korumak, halkının çıkarlarını korumak vardır. CHP değişimci ve devrimcidir. Değişimi ve devrimi sonuna kadar götüreceğiz. Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. Demokrasinin çıtasını yükselteceğiz. Korku imparatorluğu değil, sevgiyi egemen kılacağız. Kardeşçe beraber olacağız. Kine kitabımızda asla yer yoktur. Bir ozanımızın dediği gibi 'yok edeceğiz insanın insana kulluğunu'. Kardeşçe yaşayacağız, barış türküleri söyleyeceğiz. Hep beraber bu coğrafyada kucaklaşarak güzel Türkiye'yi yeniden yaratacağız. Bütün toplum katmanlarıyla beraber olacağız. Bu ülkeyi kuran lider şunu söylüyor; 'çalışmadan yorulmadan ve üretmen rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler evvele hasiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar'....''

-''EKONOMİYİ BİLMİYOR''-

AK Parti'nin ekonomi politikalarını da eleştiren Kılıçdaroğlu, üreten Türkiye'yi yeniden kuracaklarını söyledi. Çağdaşlığı ve yenileşmeyi teşvik edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, ''Sanayici artık bu ülkenin kamu görevlisidir. Sanayici üretecek, istihdam yaratacak. Onun önünü biz açacağız'' dedi.

Türkiye'nin ekonomik bakımdan dışa bağımlı hale getirildiğini de ileri süren Kılıçdaroğlu, bunun hesabını da mutlaka soracaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Biz herkese her ortamda olanak sağlayacağız. Yeterli katma değer yaratalım, yeter ki yarattığımız katma değeri hakça bölüşelim. Biz üreticinin cezalandırıldığı değil ödüllendirildiği bir düzen getireceğiz'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, ülkenin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu da belirterek, işsizliğin toplumda moral değerlerin kaybolmasına neden olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan'ın her işadamının bir işçi istihdam etmesi halinde işsizliğin büyük ölçüde önleneceği yönündeki önerisini de eleştiren Kılıçdaroğlu, ''Bu hayata geçti mi? Geçmedi. Çünkü Recep Bey ekonomiyi bilmiyor. Ekonomiyi bilmeyen birinin ülke yönetmesine hazır mısınız? O zaman bunları alaşağı etmeliyiz, sandıkta bunları gömmeliyiz'' dedi.

AK Parti'nin fakir fukara edebiyatı yaptığını ileri süren Kılıçdaroğlu, sözlerini ''Bunlar fakir fukara edebiyatı yaptılar ama hepsi köşeyi döndü. Verdiği sözün arkasında duramayan yiğit değildir. Yiğit adam verdiği sözün arkasında durur'' diye sürdürdü.

Kılıçdaroğlu, terörün önlenmesi için bu bölgelere yatırım yapılması, işsizliğin yoksulluğun önlenmesi gerektiğini de ifade ederek, mayınlı arazilerin temizlendikten sonra bölge halkına dağıtılacağını ifade etti.

CHP Genel Başkan adayı, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetin odağına etnik kimliği koyan siyasetin, dostları olmadığını belirterek, her etnik kimliğe ve inanca saygı gösterdiklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu, CHP 33. Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, Hükümete eleştiriler yöneltti ve partisinin iktidara gelmesi halinde yapacaklarını anlattı.

Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetin odağına etnik kimliği koyan siyasetin, kendilerinin dostu olamayacağını ifade etti. Kılıçdaroğlu, siyasetin odağına inançları ve etnik kimliğin konulmasının, toplumda ayrışmayı dinamitlediğini ancak kendilerinin beraber olmanın çabasını göstereklerini kaydetti.

Kimsenin anne ve babasını seçme olanağının bulunmadığına işaret eden Kılıçdaroğlu, ''O zaman siyasete nasıl etnik kimliği koyarsınız?'' diye sordu.

Her etnik kimliğe, her inanca saygılarının olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, her etnik kimlikteki vatandaşın başlarının üstünde yerleri olduğunu, ayrışma politikalarını ters yüz edeceklerini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, temiz duyguların sömürlerek siyasete malzeme yapılmasına oy verilmemesini isteyerek, ''vatandaşı soya soya havuzlu villalar yapılmaya başlandığını'' öne sürdü.

Ülkede herkesin karnının doyacağını, refah devletini tabana yayacaklarını, halkla beraber yola çıkacaklarını, Türkiye'de barış, kardeşlik rüzgarlarının eseceğini belirten Kılıçdaroğlu, omuz omuza Türkiye'nin kaderini değiştireceklerini, her inanca ve etnik kimliğe saygı göstereceklerini anlattı.

-''NİYE AKP'YE OY VERİYORSUN?''-

Kılıçdaroğlu, konuşmasında emeklilere yönelik taahhütlerini de sıraladı.

Türkiye'de 9 milyon 200 bin emeklinin bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, ''Emekliler, ilk seçimlerde AKP'yi malulen emekli etmek zorundadırlar'' dedi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin, çıkardığı bir yasayla emeklileri ikinci sınıf vatandaş yaptığını savunarak, emeklileri, birinci sınıf yurttaş yapacaklarını söyledi. Emeklilere, milli gelirden pay vermenin, partisinin boynunun borcu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, emeklilerin yıllardır beklediği intibak yasasını CHP iktidarında mutlaka çıkaracaklarını belirtti.

Gittiği yerlerde, emeklilerin geçinememekten şikayetçi olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ''İyi de geçinemiyorsanız, niye AKP'ye oy veriyorsun, senin haklarını ben savunuyorum. Senin istediğin değişiklikler, CHP'nin iktidarından geçer'' görüşünü dile getirdi.

-''AKLI FİKRİ ONA KİM VERİYOR''-

Kılıçdaroğlu, 2 milyon esnafın can çekiştiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise ''Küçük bakkalların tamamının birleşerek, süpermarket kurmasını'' önerdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Ben diyorum, Recep Bey ekonomi bilmiyor, siz inanmıyorsunuz. Kim bu aklı fikri veriyor ona, onu da anlamıyorum, CHP iktidarında ekonomi neymiş görecek'' dedi.

İnançlarına göre, sağ elin verdiğini sol elin görmemesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, sözlerini, ''Recep Bey'e sormayacak mıyız senin yaptığın nedir; inanç, insaf, insan onuru var mı? Sen bir insanın yoksulluğunu nasıl teşhir edebilirsin, yoksulluğuyla nasıl oynayabilirsin. Bunlar, sosyal devleti unuttular'' diye sürdürdü.

Konuşmasını, ''Devrimci Kemal'' sloganları arasında sürdüren Kılıçdaroğlu, halkın devrimcisi olacaklarını söyledi.

-AHMET ARİF'TEN DİZELER-

Kılıçdaroğlu, bir tek çocuğun bile yatağa aç girmemesinin mücadelesini vereceklerini kaydederek, ''Bunlar yurttaşlık kavramını ortadan kaldırıp, kul mantığını getiriyorlar, sosyal devleti kaldırıp sadaka devletini getiriyorlar'' görüşünü savundu.

İşçiye, emekliye, işsize, atanamayan öğretmenlere de seslenen Kılıçdaroğlu ''Ahmet Arif'in söylediği gibi, bu düzen, işimize aşımıza göz koyan düzendir. Tanı da büyü'' dedi.

Kılıçdaroğlu, ''Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek'' sloganları üzerine ''Hiç meraklanmayın. Kesinlikle AKP halka hesap verecek. Bugüne kadar yapanın yanında yer kaldı. Soyula soyula ceket kalmadı. Deniz Feneri buna örnektir. Buna izin vermeyeceğiz. Kaçarlarsa, kaçtıkları yere kadar gideceğiz'' diye konuştu.

14:33 Gandi espirisi

CHP Genel Başkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kurultay'da zaman zaman vatandaşların arasına katılıyor.

Bir ara salonun dışına çıkan Kılıçdaroğlu, vatandaşlarla ayak üstü sohbet etti. Bu sırada yanına gelen bir grup gazeteci ile de bir süre konuştu. Kılıçdarolu, burada canlı yayın yapan gazetecilere yemek yiyip yemediğini sordu. Aynı soruya muhatap olan Kılıçdaroğlu, "Ben acıkmam" şeklinde cevap verdi. Bu cevap gazeteciler arasında "Adam Hakiki Gandi" esprisine neden oldu.

14:25 - Kılıçdaroğlu, Rahşan Ecevit'i salonda oturduğu yerde ziyaret etti

CHP genel başkan adayı Kemel Kılıçdaroğlu, Rahşan Ecevit'i salonda oturduğu yerde ziyaret etti.

Kurultay salonunda Rahşan Ecevit'in oturduğu yere giden Kılıçdaroğlu, bir süre kendisi ile sohbet etti. Kılıçdaroğlu, Rahşan Ecevit'in desteğini önemsediğini belirterek, kendisine teşekkür etti.

14:23 - Tunceliler CHP kurultayını ilgiyle izledi

Deniz Baykal'ın istifasının ardından 33. Olağan Genel Kurul'da CHP Genel Başkanlığı'na aday olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketinde vatandaşlar kurultayı ilgiyle izledi. Kurultayın başlamasının ardından CHP Genel Başkanlığı'na aday olan Kılıçdaroğlu'nun kurultaya gelişini izleyen Tuncelili vatandaşlar, Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olmasının Türkiye için olumlu olacağını söyledi.

Kurultay'da 'imza' çıkmazı
Kemal Kılıçdaroğlu'nu genel başkanlığa aday gösteren delegeler tüzük gereği divan önünde imzalarını ibra ediyor. Daha önce tüzükte yapılan bir değişiklik sebebi ile Genel Başkan adayı göstermek için ömergede adı bulunanların tek tek divan önüne gelerek imza atması gerekiyor. Şimdi önergede ismi bulunan 1300 delegenin tamamının mı yoksa alt limit olan 250 delegenin mi imzası aranacak bu tartışılıyor.

13:24 - Antalya'da kurultay sessizliği
CHP'nin Ankara'da yaşanan kurultay heyecanı bu defa Deniz Baykal'ın memleketi Antalya'ya yansımadı. Kurultay için Ankara'ya giden partililerden sonra il binasında tek görevli dışında kimse bulunmuyor.

13:21 - Kılıçdaroğlu salonun havasından bunaldı
CHP Genel Başkanlığının tek adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay salonundaki havadan bunaldı. Hava almak için dışarı çıkan Kılıçdaroğlu, bir süre partililerle konuştu. Daha sonra VIP kapısından salona tekrar giriş yaptı. Kılıçdaroğlu: Halkın sorunlarının tercümanı olacağız
CHP Genel Başkanlığı'na 1200 imza ile adaylığı açıklanan Kemal Kılıçdaroğlu, halkın kendi sorunlarına kilitlenen bir siyasi lidere susadığını belirterek, bu ihtiyaca karşılık vereceklerini söyledi.

12:45 - Sevim Kılıçdaroğlu: İnsanlar yeni bir yüz istiyor
CHP Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Sevim Kılıçdaroğlu, 'İnsanlar artık yeni bir yüz istiyor' dedi.

-12:40Muharrem İnce: CHP genel başkanı değil Başbakan seçiyoruz

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP Kurultayı ile partiye genel başkan değil Türkiye Cumhuriyeti'ne başbakan seçtiklerini iddia etti. Kurultay'da hararetli bir konuşma yapan İnce, "Bu kurultay bir umuttur, bir dirençtir. Aydınlığa giden yoldur. Sosyal güvenlik sisteminin yeniden tanzimi, hukukun üstünlüğüne giden yoldur." dedi.

Konuşmasını büyük ölçüde salonda asılı olan sloganlarla süsleyen Muharrem İnce şunları söyledi: "Yarışın değil, barışın eşiğindeyiz. Halkın yanında olacağız, çalmayacağız çaldırmayacağız. Ne kuraklık ne jandarma korkusu ne de terör olmayacak. Ambarlar ekinlerle dolacak. Analar ağlamayacak. Kimsenin telefonları dinlenmeyecek. İşçiler dövülmeyecek. Hesap veren bir devlet olacak. Bu ülkenin eğilmeyen başı, susmayan diliyiz. Elazığ'da kerpiç ev, Zonguldak'ta maden faciası bu milletin kaderi olmayacak."

Herkese partisini bırakıp CHP'ye gelme çağrısında bulunan İnce, "CHP'yi iktidar edin. Sakın haaa! Ben bir kişiyim demeyin. Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir yiğidi bir yiğit bir ülkeyi kurtarır. Biz CHP Genel Başkanı değil Türkiye Cumhuriyeti'ne başbakan seçiyoruz." şekilde konuştu. "Buna var mısınız?" diye soran İnce salondan "Evet, varız." cevabı alınca konuşmasını "Tepeden tırnağa cesaret, her şey Türkiye'den ibaret." sözüyle bitirdi.

-12:32 Kurultay'da tüzük değişikliği görüşülmeyecek

CHP'nin 33'ncü olağan Kurultay'ın da tüzük değişikliği görüşülmeyecek.

Kurultay'da 77 il başkanının verdiği önerge ile yeni tüzüğün yürürlüğe girmesi ertelendi. Böylece CHP MYK'nın yapısı değişmeyecek. Yine güçlü genel sekreterlik konumu korunacak.

-12:25 -Kılıçdaroğlu'nu 1200 delege aday gösterdi

CHP'nin 33. Olağan kongresine tek aday olarak giren Kemal Kılıçdaroğlu, 1200 delegenin imzası ile resmen aday olarak gösterildi.

Bu sayı aynı zamanda bir rekor olma niteliği de taşıyor.

12:15-Okay: Türkiye'nin başbakanı seçiliyor

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, CHP'nin kurultayda sadece genel başkan seçmeyeceğini, Türkiye'ye başbakan seçeceğini söyledi.

CHP'nin kendine sadece genel başkan seçmeyeceğine dikkat çeken Okay, "CHP iktidar iddiasıyla yola çıkmıştır. Ve bu iktidar yürüyüşü değil, iktidar koşusudur. Olası bir erken seçimde CHP iktidar olacaktır. Kemal Kılıçdaroğlu da, Başbakan olacaktır" dedi.(ANKA)

12.00 -Baykal'dan ses yok

Kurultay salonuna gelmeyen Deniz Baykal'dan şu ana kadar herhangi bir mesaj da gelmedi.

11:45 - Başkan adaylığı için son yarım saat

CHP Genel Başkan adaylığı ve yönetim organları adaylıkları için başvurular başladı. CHP 33. Olağan Kurultayı Divan Başkanı, Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genel Başkan adaylığı için saat 12.15, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri adaylığı için ise saat 15.00'e kadar başvuruların yapılacağını duyurdu. Kurultayda, konuşmaların 10'ar dakikayla sınırlandırılması da kararlaştırıldı.

11:40 - Kılıçdaroğlu: Halkın sorunlarına tercuman olacağız

CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, halkın kendi sorunlarına kilitlenen bir siyasi lidere susadığını belirterek, ''Biz de buna tercüman olacağız'' dedi.

CHP Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav ile birlikte saat 10.15'de kurultayın yapılacağı Atatürk Spor Salonu'na geldi. Kılıçdaroğlu'nun Çukurambar'daki evinden Ulus'taki salona gelişi 5 dakika sürdü ama yarım saat boyunca arabası izdiham nedeniyle salonun önüne gelemedi. Kılıçdaroğlu'nu büyük bir partili grubu 'Başbakan Kemal' sloganlarıyla karşıladı. Kılıçdaroğlu salona girdiğinde partililerin tezahüratları ve sevgi gösterileri arasında ilerlemekte güçlük çekti.

Kurultay salonuna gelen delegeler ve partililer, güvenlik kontrolünden geçerek içeri alındı. Salonda tribünler delegeler ve protokol için ayrılırken, salon zemininde ise gazetecilerin çalışması için düzenleme yapıldı.

Salonda konuşmaların yapılacağı sahnenin üst bölümüne Atatürk ve eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın büyük boy posterleri asıldı. Posterlerin altına ve sahnenin iki yanına ise dev ekranlar kuruldu. Ekranlarda, halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif'in türküleri eşliğinde Anadolu'dan görüntüler yansıtıldı.

Atatürk ve Deniz Baykal'ın posterlerinin tam karşısına Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük boy iki posteri asılırken, Kılıçdaroğlu posterlerinin yanında ise ''CHP Türkiye'nin zaptedilmeyen kalesidir'' yazısı dikkati çekti.

Tribünlerin üst bölümlerine de ''Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorudadırlar-İsmet İnönü'', ''Önder'imiz Kemal, hedefimiz iktidar'', ''Bu kurultaydan başbakan çıkacak'', ''Kılıçdaroğlu dar etmeye geliyor'', ''Baykal, Kılıçdaroğlu kardeş, komplocular kalleş'' ve '' Sakin güç, çelik yumruk arkandayız'' yazılı pankartlar asıldı. Salonda lazer ve ışık gösterisi de yapılıyor.

Salonda bulunanlar ellerinde CHP bayrakları ve Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun resimleriyle çalan müziklere eşlik ediyorlar.

Kurultaya gazetecilerde yoğun ilgi gösteriyor. Akredite olan 860 gazeteci kendileri için salonda ayrılan bölümde çalışmalarını sürdürürken, televizyon kanalları salon dışından da canlı yayınlar yapıyorlar.

Atatürk Spor Salonu'nun dışında da yoğun kalabalık yaşanıyor. Kalabalık nedeniyle bazı delegeler salona girmekte zorlanıyor. Salona giremeyen partililer salon dışında davul zurna eşliğinde halaylar çekiyorlar. Salon dışına seyyar satıcılar satış yaparken, seyyar tuvaletlerde hizmet veriyor.

Emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemleri alırken kurultay nedeniyle 2 bin 500 polis görev yapıyor.

Bu arada il başkanlarından oluşturulan bir heyet Anıtkabir'e gitmek üzere yola çıktı. Heyet Atatürk ve İsmet İnönü 'nün kabirlerini ziyaret ettikten sonra Devlet Mezarlığına geçerek CHP'nin 3. Genel Başkanı Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in de kabrini ziyaret edecekler.

KURULTAYDAN NOTLAR

CHP'nin 33.olağan Kurultayı Atatürk Spor Salonu'nda yapılıyor. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın katılmayacağı Kurultayda sadece fotoğrafı yer aldı.

Kurultay'da yaklaşık 20 dakika sonra Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Önder Sav'ın salona geleceği anonsu yapıldı.

CHP'nin 33'nci olağan Kurultayı için delegeler ve partililer sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Spor Salonu'na geldiler. Büyük bir izdihamın yaşandığı Kurultay salonunda üç ayrı sinevizyon kuruldu. Salonda "Önderimiz Kemal Hedefimiz iktidar", "Türkiye başbakanını seçiyor", "Türkiye'nin umudu Kemal Kılıçdaroğlu", "Eğilmeyen başımız susmayan dilimiz bükülmeyen bileğimiz Kemal Kılıçdaroğlu", "CHP Türkiye'nin zaptedilmeyen kalesidir", "İnanıyoruz güveniyoruz, seviyoruz" pankartları asıldı.

Salonda ayrıca İsmet İnönü'nün "Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorunda" sözünün yazılı olduğu pankart da yer aldı. Salonda Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarıyla süslenen salonda CHP eski genel başkanı Deniz Baykal'ın da posteri yer aldı.

CHP'nin 33'ncü olağan kurultayında bugün bin 250 delege genel başkanı seçecek. Tek adaylı Kurultay'da yarın da PM, Yüksek Disiplin Kurulu seçimi yapılacak. Kurultay öncesi alınan kararla seçime blok listeyle gidilecek. Ayrıca tüzük değişikliğinin ertelenmesi nedeniyle MYK'nın yapısı değişmeyecek.

ECEVİT'TE KATILDI

DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit de kurultaya katılıyor. Rahşan Ecevit, Kılıçdaroğlu'na destek verecek.

KURULTAY'A SÜRPRİZ KONUK

Saygı Öztürk / Hürriyet

CHP'nin 33. kurultayı sürpriz konuğu Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç oldu. Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıkladığı gün Hürriyet'e "Davet alırsam CHP'ye katılabilirim" diye Genç, bunun ilk adımını kurultaya katılarak gerçekleştirdi.

CHP Genel Başkan adayı Kılıçdaroğlu ile, Tunceli'nin Nazimiye ilçesinden olan Kamer Genç, kongre salonunun gelmeden önce hurriyet.com.tr'ye "Hemşerilerimiz Kemal bey ile birlikte olmam için yoğun talepte bulunuyor. Kemal bey eskiden beri tanıdığım sevip saydığım bir insan" dedi.

Kamer Genç, kongre salonunda kendisine uzatılacak mikrofonlara da AK Partiye yönlelik eleştirilerini sıralayacak. İşsizlik ve maden işçilerinin ölümüyle ilgii eleştirilerde bulunacak.

BAYKAL'IN EVİNİN ÖNÜNDE SESSİZLİK HAKİM 

Önceki günlerde eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın evinin önündeki insan yoğunluğundan bugün eser yok. Baykal’ın evinin önünde sessizlik hakim olurken, bu tablo, partililerin kurultaya yoğunlaştığının göstergesiydi.



Bu haber 1,312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,092 µs