En Sıcak Konular

Operasyonun boyutları çok geniş

22 Mayıs 2010 08:58 tsi
Operasyonun boyutları çok geniş Ve sadece CHP'yi etkilemeyecek...

Baykal ile ilgili kaset yayınlandıktan sonra bir televizyon programında şu değerlendirmeyi yaptım: Bu eylemle ilk önce Baykal’ın istifası sağlanacak ama daha sonra onun masum olduğu ispatlanarak itibarının iadesi sağlanacaktır.
Bu değerlendirmeyi yapmamın sebebi şuydu: İftiraya uğrayan bir kişi mücadele eder. Karşı tarafın isteklerine boyun eğmez. Karşılaşılan senaryonun doğal bir refleks olmadığını, hesaplı ve planlı bir davranış olduğunu düşünüyordum. Bir güç şantajla ya da ikna ederek Baykal’dan istifa sözü almış ama ortada herhangi bir neden olmadan böyle bir davranışın anlamsız olduğu düşünülmüş ve kaset senaryosuna başvurulmuştu.

Baykal’ın AK Parti’yi sorumlu tutmasının bu projenin ikinci safhasında etkisini göstereceğini düşündüm. Önümüzdeki dönemde bu ithamın sonuçlarını göreceğimizi ve olayın bir biçimde iktidara bulaştırılacağını tahmin ediyorum. Yani siyaseti tanzim projesi CHP ile sınırlı kalmayacak daha geniş bir boyutta gerçekleştirilecektir.

Olaylar ya tesadüfen ya da bilinçli olarak istenen sonuçlara ulaşılmasını sağlıyordu. Artık Baykal’ın tükendiğini düşünen CHP kurmayları Kılıçdaroğlu’nu aday gösterdiler ama kasetin sahte olduğunun ileri sürülmesi onları zor durumda bıraktı ve bu durumun telafisinin imkansız olduğu söylenebilir. CHP’yi ele geçirmek isteyenler ilerde komplonun hazırlayıcısı olmakla bile itham edilebilirler. Önümüzdeki dönemde yeni bir CHP ile karşılaşabiliriz.

CHP devleti savunan bir parti olmaya devam edecektir ama bu devletin hukuksuzluk ve halka uzak olması anlamına gelmeyecektir. Bir halkın güçlü bir devlete sahip olmadan ayakta kalamayacağı savunulacak ve devletin giderek güçsüzleştirildiği iddia edilecektir. Yani devletle halkı birleştirecek bir politika izlenecektir.

Yeni bir sol dünya görüşünün ortaya konacağını ummuyorum. Henüz kadroları içinde bu konuda düşünce üretenler mevcut değil. Slogan düzeyinde sosyal adalet ve eşitlikten söz edilmesinden öte bir dünya görüşünün ortaya çıkması zor görünüyor.

Partinin ulusalcıları içine alması beklenir. Bu onların çizgisine gelmek biçiminde olmayacak, onların çok kültürlülüğe ve dine hoşgörüyle yaklaşmasını sağlamayı amaç edinecektir. Ancak bunun kolay olduğu söylenemez. Özellikle Kürt sorununu sadece otoriteye isyan olarak gören, onların sosyal ve ekonomik sorunlarına kayıtsız kalan bu kitlenin değişimi zor olacaktır.

Yeni siyasi hareketler gelişecek ortam bulamayacakları için teşebbüs düzeyinde kalmaları ihtimali yüksektir. Bugün siyasette temsil edilmeyen grup devleti savunanlardır. Eğer CHP bu boşluğu doldurabilirse diğer hareketler için gelişecekleri boşluk kalmayacaktır.

Olayların sadece CHP’yi etkileyeceğini düşünmek yanlıştır. Daha geniş bir düzenlemenin ayak sesleri duyuluyor ama sonuç tüm siyasi aktörlerin yeni şartlara uyum sağlamasıyla sonuçlanacak ve bir kriz ortamı doğmayacak gibi görünüyor ya da bunu temenni ediyorum.

Mahir Kaynak / Star



Bu haber 1,720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs