En Sıcak Konular

'Demir yumruk' Sav, şimdi de Tekin'e karşı

22 Mayıs 2010 08:27 tsi
'Demir yumruk' Sav, şimdi de Tekin'e karşı CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın, Gürsel Tekin'i saf dışı bıraktığı iddia ediliyor. Sav, ikinci bir atakla partide zihniyet değişimini savunan İstanbul İl Başkanı'nın adaylarını kurultay listesine koymadı.

Hakkında çıkan videokaseti yüzünden CHP Genel Başkanlığı'ndan ayrılmak zorunda kalan Deniz Baykal'ı partide herkes unuttu. CHP'de Parti Meclisi'ne (PM) kimlerin seçileceği tartışılıyor. CHP'nin en güçlü ismi Genel Sekreter Önder Sav, blok liste ile Kurultay'a girmeyi isterken, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin çarşaf listeyi savunuyor. Sav'ın isteklerinin olması durumunda Tekin'in Kılıçdaroğlu'nu yalnız bırakacağı konuşuluyor. Eski-yeni tartışmasının da yaşandığı CHP'de, Gürsel Tekin, eski isimlerin Sav ile birlikte Genel Merkez'de güçlü olmasına karşı çıkıyor.

SAV'IN BLOK LİSTESİ KABUL

CHP Kurultayı bugün başlıyor. Kurultay'da Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanı olmayı garantiledikten sonra tüm gözler PM'ye kimlerin gireceğine çevrildi. PM'ye kimlerin gireceğini ise büyük oranda üyelerin seçilme şekli belirleyecek. CHP, 80 PM üyesi seçecek. Kılıçdaroğlu'nu Genel Başkan adayı yapan ve Baykal'ın siyasete yeniden dönüşünü engelleyen Sav, kendi istediği isimleri PM'ye koymak için blok liste istiyordu. Ancak Gürsel Tekin, Kılıçdaroğlu'nun başarılı olması için kendi ekibinin PM'ye girmesi, bunun da çarşaf listeyle olacağını savunuyordu. CHP'deki ilk çekişmenin galibi Sav oldu. Tekin'in tüm isteklerine rağmen Kılıçdaroğlu, blok listeyle Kurultay'a girme kararı aldı.

SAV İLE DEĞİŞİM OLMAZ

Tekin ise, Kılıçdaroğlu'nun başarılı olması için CHP'de büyük değişiklik gerektiğine inanıyor. Tekin, bunun için Sav'ın partide Baykal döneminde olduğu gibi güçlü olmasına karşı çıkıyor. Sav'ın eski gücünü koruması durumunda Kılıçdaroğlu'nun başarısız olacağını savunan Tekin, değişimin önünü açarak CHP'ye ivme kazandıracak isimlerin PM'ye girmesi gerektiğinin altını çiziyor.

TEKİN RESTİ ÇEKTİ

Tekin'in kendine yakın kişilere, Kılıçdaroğlu'nun başarılı olmasını istediğini belirterek, başarı ihtimali düşük olan bir oluşumda yer almak istemediğini söylediği öğrenildi. Başarı için değişimin şart olduğunu savunan Tekin, mevcut zihniyetin CHP'de değişmemesi durumunda Kılıçdaroğlu'nun yanında yer almayacağını belirtti. Bunu bilen Kılıçdaroğlu, 2 gündür Tekin'i iknaya uğraşıyor. Tekin'in Sav'ın gücünün kırpılmaması durumunda Kılıçdaroğlu'ndan ayrılacağı belirtiliyor.

İSTEDİĞİNİ SEÇTİRDİ

Önder Sav, daha önce Baykal ile hareket ederken de sürekli blok listelerle kendi istediği isimleri CHP PM'sine sokuyordu. Çarşaf liste uygulamasında, isteyen her üye PM'ye aday olabiliyor ve delegeden en yüksek oyu alan 80 kişi bu listede yer alıyor. Blok liste uygulamasında ise genel başkan adayları 80 kişilik bir PM listesini delegenin oyuna sunuyor. Listedeki isim çok düşük oy alsa dahi seçilmiş sayılıyor. 2003'ten beri uygulanan bu yöntemle Baykal'ın istemediği hiçbir isim listeye giremişti.

TÜZÜKTE ANLAŞTI YETKİSİNİ KORUDU

Sav, Genel Sekreterlik yetkilerinin büyük ölçüde kırpan tüzük değişikliğinin uygulanmasının ertelenmesi için büyük çaba göstermişti. Ancak Sav'ın çabaları sonuç vermemiş, Kılıçdaroğlu ile Tekin'in istediği gibi tüzük uygulanması kararı alınmıştı. Sav yaptığı manevrayla istediğini almıştı. Tüzükle 4 olan Genel Başkan Yardımcılığı sayısı 13'e çıkarılmıştı. Sav, Genel Başkan Yardımcılıkları içinde en önemlisi olan Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığının kendisine verilmesi için Kılıçdaroğlu ile anlaştı.

Partide eski-yeni çatışması

CHP'de eski yeni çatışması da sürüyor. CHP'de halen Grup Başkanvekilliği yapan Hakkı Suha Okay, Kemal Anadol gibi isimlerin yeni dönemde Genel Merkez'de çalışması planlanıyor. Okay'ın yeni dönemde Genel Sekreter, Anadol'un da Genel Başkan Yardımcısı olması bekleniyor. Eski isimlerin Sav'la birlikte Genel Merkez'de bu kadar güçlü olmasına Tekin karşı çıkıyor. Tekin, değişime açık yeni isimleri Genel Merkez'de istiyor. Kılıçdaroğlu, Okay ve Anadol yeni dönemde CHP'de Grup Başkanvekili olmayacakları için bu grev için de yeni isimler konuşuluyor. Yeni dönemde 3 grup başkanvekillikleri için Haluk Koç, Atilla Kart ile İsa Gök'ün ismi geçiyor.

Yeni Şafak



Bu haber 1,223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs