En Sıcak Konular

Şampiyonlar Ligi Finali'nin değeri 351,5 milyon Euro

21 Mayıs 2010 16:41 tsi
Bayern Munich ile İnter Milan arasında İspanya'nın başkenti Madrid'de oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi final maçının Avrupa ekonomisi için değeri 351,5 milyon Euro.

Şampiyonlar Ligi Resmi Sponsoru Master Card tarafından dünyanın en saygın spor ekonomisi uzmanlarından Prof. Simon Chadwick'e yaptırılan araştırmaya göre 22 Mayıs Cumartesi günü oynanacak final maçında kaybeden tarafın bile evine 70 milyon Euro'yla dönecek.

Hem Bayern Munich hem de İnter Milan sadece şampiyonluk için değil, 120 milyon Euro'nun üzerindeki gelir için de top koşturacak. Avrupa için final maçının toplam ekonomik etkisi de 41,5 milyon Euro arttı. Ayrıca son beş yıldır ilk kez bu sene, Avrupa futbolunun lokomotifleri sayılan İngiliz ve İspanyol futbol kulüplerinin ilk dört içinde yer almaması, kupanın heyecanını ve değerini daha da artırıyor.

Prof. Chadwick araştırma sonuçlarıyla ilgili, "2010 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali tüm rekorları altüst edecek ve finalin galibi olacak Bayern Munich ya da Inter Milan takımlarından biri, 120 milyon Euro'dan daha büyük bir kazanç sağlayacak. Beş yıldır ilk kez son dörde bir İngiliz ya da İspanyol kulübü kalmamış olmasına rağmen elde edilen bu veriler futbolun değerinin giderek yükseldiğini gösteriyor. Yaratacağı muazzam ekonomik etki açısından bakıldığında, 2010 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali bir ilke imza atacak." dedi.

Araştırma sonuçları, UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nin Avrupa ekonomisine getirisinin 94 milyon Euro olacağına işaret ediyor. Almanya ve İtalya'dan gelenler başta olmak üzere taraftarların maçı izleyebilmek için yapacağı seyahat harcamalarının bu miktarda en büyük payı aldığı belirtiliyor. Ek olarak, taraftarların tişört, atkı ve benzeri taraftar aksesuvarlarına harcayacağı para, yiyecek, içecek gibi harcamaları da hesaba katılıyor.

Araştırmaya itibarıyla final maçı, ev sahibi Madrid için de 50 milyon Euro'luk gelir anlamına geliyor. Bu rakam, Santiago Bernabeu Stadyumu'nda ve tüm Madrid'deki barlarda, kulüplerde, mağazalarda, otellerde ve turistik mekânlarda ve bahislerde kısa süre içinde harcanacak paradan oluşuyor. Bununla birlikte, turizm ve ileride gerçekleşecek mega etkinliklere ev sahipliği yapma potansiyelinin artması, uzun vadede Madrid'e ekonomik katkı sağlamaya devam edecek.

Madrid'in 50 milyon Euro'luk kazancı, 2009 yılı ev sahibi Roma'nın elinde tuttuğu 45 milyon Euro'luk kazanç rekorunu geride bırakıyor. Bu artışın en büyük nedenlerinden biri, UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nin hafta içinden Cumartesi gününe alınması. Bu sayede taraftarlar hafta sonu daha rahat seyahat edebilecek ve daha çok boş vakitleri olacak. Finale İngiliz veya İspanyol olmayan takımların kalması, sonucun önceden kestirilmesini zorlaştırırken finale olan ilgiyi artıracak. Bu sayede final maçı için Madrid'e 120 binden fazla taraftar gelecek.

MasterCard araştırması, ortaya çıkan ekonomik değer için, bir önceki yıl ile kıyaslandığında her başlık altında önemli bir artış öngörüyor:

2010 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nin yaratacağı ekonomik etkinin dağılımı şöyle:

Etki alanı 2010 2009

Finale ev sahipliği yapmanın kazancı 50 milyon Euro 45 milyon Euro

Final maçını kazanan kulübün kazancı 120 milyon Euro 110 milyon Euro

Kazanan kulübün kentinin kazancı 17,5 milyon Euro 15 milyon Euro

Finali kaybeden kulübün kazancı 70 milyon Euro 65 milyon Euro

Avrupa'nın kazancı 94 milyon Euro 75 milyon Euro

Finalin Toplam Ekonomik Etkisi 351.5 milyon Euro 313 milyon Euro



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,296 µs