En Sıcak Konular

Emirlikler'den Kuzey Irak'a 6 milyar dolarlık yatırım

21 Mayıs 2010 16:39 tsi
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Kuzey Irak bölgesine önümüzdeki üç yıl içinde yapmayı planladığı yatırımları iki katına çıkaracağı ve toplam yatırımın 6 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi. Özellikle ülkenin kuzeyindeki zengin petrol yatakların

Abu Dabi'de basılan The National'daki habere göre Abu Dabi Milli Enerji Şirketi Taka, bölgeye enerji sektöründe yatırım yapmayı planlayan şirketlerin başında geliyor. Taka Genel Müdürü Carl Sheldon, ekonomi büyüdükçe ve Irak istikrara kavuştukça bu ülkeye yatırım yapmanın çok doğal hale geldiğini söyledi. Sheldon, özellikle enerji ve su sektörlerinde çok ciddi ihtiyaç ve talep olduğunu belirtti. Uzmanlara göre bölgedeki petrol rezervi 45 milyar varili bulurken doğal gaz rezervi ise 200 trilyon fit küpe ulaşıyor.

Bölgedeki yatırım imkanlarını incelemek amacıyla Irak'ın kuzeyine giden BAE'li devlet ve işadamları arasında Taka temsilcileri de yer aldı. BAE'den bu bölgeye yapılan yatırımların bu yıl 3 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bölgesel hükümetin ticaret ve endüstri bakanı Sinan Çelebi, bu rakamın üç yıl içinde 6 milyar doları bulabileceğini ifade etti.

BAE'deki emirliklerden biri olan Şarja merkezli Dana Gaz'ın halen Irak'ın kuzeyinde operasyonlara devam ettiği ve bölgedeki elektrik üretiminde kullanılan petrolün çıkarıldığı bir petrol yatağını başka bir ortakla beraber geliştirdiği öğrenildi. Dana Gaz'ın yüzde 40'lık hissesinin bulunduğu ortaklıkla gaz işleme tesisinin inşasını tamamladığı ve tesisin ortaklığın kar yapmasına önemli oranda yardımcı olacağı kaydedildi.

Zengin petrol ve doğal gaz yataklarına rağmen uzun yıllar süren savaş ve iç karışıklık sonrasında Irak'ın enerji ağının büyük miktarda yatırıma ve yenilenmeye ihtiyacı bulunuyor. Daha önce planlandığı şekilde Bağdad hükümetinin petrol ve doğal gaz lisanslarını bu Eylül'den itibaren vermeye başlayacağı belirtildi. Irak, dünyanın en geniş üçüncü petrol yataklarına sahip ülke olarak biliniyor.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde ülkenin kuzeyinde üretilen petrolün ihraç edilmesine imkan sağlayan anlaşma imzalanmıştı. Irak'ın, Avrupa'nın Rus petrolüne olan bağımlılığını azaltacak Nabucco boru hattına da petrol temin etmesi bekleniyor. Yetkililer, Nabucco hattının Körfez'in de faydasına olacağını savunuyor. Maliyeti 9.7 milyar doları bulacak Nabucco projesinin inşasına önümüzdeki yıl başlanması bekleniyor.



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs