En Sıcak Konular

Angela kasırgası Avrupa'yı dağıtabilir

21 Mayıs 2010 10:21 tsi
Angela kasırgası Avrupa'yı dağıtabilir Almanya Başbakanı’nın finans piyasalarına karşı açtığı savaşın ikinci günü daha kanlıydı. Euro, dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti, Wall Street’teki kayıp yüzde 3.6’yı buldu

Hafta ortasında çıplak açığa satışa kısıtlamalar getirerek finans dünyasına tek başına meydan okuyan Almanya Başbakanı Angela Merkel, tüm eleştirilere rağmen geri adım atmıyor. Merkel’in tavizsiz tavrı piyasaları sallamaya devam ediyor. Avrupa’da başka ülkelerin de benzer yasaklar getireceği endişesi dün borsaları ve euro’yu vurdu.

Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 2.17 kayıpla kapanırken; euro, dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek son 4 yılın en düşük seviyesi olan 1.2143’ün altını zorladı. Daha sonra Avrupa Merkez Bankası’nın müdahale edeceği söylentileriyle euro bir miktar toparlandı. ABD borsalarındaki satış ise sert oldu.

New York borsası, Avrupa’daki kriz ve ülkedeki işsizlik endişesinin etkisiyle günü büyük düşüşle kapattı. Dow Jones endeksi yüzde 3.6 düşerek 10.068,01 puandan kapanırken, yaklaşık bir yıl içindeki en büyük günlük düşüşlerinden birini yaşadı. Nasdaq ise yüzde 4.11 değer kaybederek günü 2.204,01 puandan kapattı. Hafta başından beri Dow Jones yüzde 4.7, S&P500 yüzde 5.2, Nasdaq  ise yüzde 6 değer kaybetti.

ABD hisse senedi piyasalarındaki oynaklığı gösteren VIX endeksi ise yüzde 21 artışla 42.6 puana yükseldi. Bu, korku endeksi olarak bilinen VIX’in geçen yıldan beri en yüksek seviyesi. Ham petrolün varili ise Temmuz 2009’dan beri en düşük seviye olan 64.24 doları gördü.

Dünkü konuşmasında yasak kararını savunan Merkel, yatırımcıların piyasaların nasıl düzenleneceğiyle ilgili “dürüst tavsiyeler” vermemesi halinde siyasetçilerin kendi başına hareket edeceğini söyledi. Merkel, “Dürüstlük olmazsa doğru teknik adımı atmayız, ama doğru siyasi adımı atarız” dedi.
Merkel’in fikirleri Avrupa Birliği’nde herkes tarafından kabul görmüyor. Açığa satış yasağına en açık muhalefet eden ülke Fransa. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticilerinden Nout Wellink de dün Almanya’nın bu konuda harekete geçmeden önce diğer Euro Bölgesi ülkelerine danışması gerektiğini söyledi.

İşlem vergisi istiyor
Merkel, hazirandaki G-20 zirvesinde finansal işlemlere küresel vergi uygulamasını savunacağını belirtirken, diğer liderlerin de bankacılık işlemlerinden harç alınmasına destek vermesini istedi. Uygulamaya Almanya’nın yanı sıra Fransa, İngiltere ve ABD destek veriyor.
Merkel ayrıca Avrupa’da bir kredi derecelendirme kuruluşu kurulması önerisini de tekrarladı.
“Sistemik risklerin akıllı şekilde kontrol edilmesi gerektiğinde hepimiz uzlaşıyoruz. Bankaların ve finans kuruluşlarının devlete şantaj yapacak kadar büyümemelerini nasıl sağlayabiliriz?” dedi.
Merkel, Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının hedge fonlara yönelik kısıtlamaları görüşmesinin ileri doğru bir adım olduğunu da belirtti. Öte yandan Merkel’e olan kamuoyu desteği, son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Borsalar çakıldı, petrol dibi gördü

-  İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1.65, Alman-ya’da DAX endeksi yüzde 2.02 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2.25 düştü.
-  Atina borsasında düşüş yüzde 3.39’u buldu.
-  New York borsasında ise Dow Jones endeksi yüzde 3.6, Nasdaq endeksi ise yüzde 4.11 değer kaybetti.   
-  Euro, dün dolar karşısında yüzde 1 gerileyerek son dört yılın en düşük seviyesi olan 1.2143’ün altını zorladı.
-  New York’ta ham petrolün varili yüzde 7 düşüşle 64.24 dolara kadar indi ve Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Milliyet



Bu haber 1,099 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,028 µs