En Sıcak Konular

Bakan Akdağ: Karekod'da geri adım yok

21 Mayıs 2010 09:27 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "21 bine yakın eczanenin karekodlu ilaç satışına başladığını" belirterek, "Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edeceğini açıkladı.

İlaç sektörünün kamu ve özel sektördeki temsilcileri, İlaç Takip Sistemini değerlendirmek üzere Sağlık Bakanlığında toplandı.

Bakan Akdağ, toplantıya verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, 21 bine yakın eczanenin karekoduyla satışa başladığını söyledi. Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunan eczane sayısının 23 bin civarında olduğuna işaret etti. İlaç sektörünün tüm taraflarının sistemin bugünkü haliyle devamı konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayan Akdağ, ''Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edecektir'' dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaç takip sistemi uygulamasıyla ilgili olarak, ''Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Sistemi en kısa zamanda en güzel biçime getireceğiz'' dedi.

İlaç sektörünün kamu ve özel sektördeki temsilcileri, ilaç takip sistemini değerlendirmek üzere Sağlık Bakanlığı'nda toplandı.

Bakan Akdağ başkanlığındaki toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, SFGK Başkanı Emin Zararsız, Türk Eczacıları Birliği, Türkiye Ecza Depocuları Birliği ve ilaç sektörü temsilcileri katıldı.

Recep Akdağ, toplantıya verilen arada, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilaç takip sisteminin geliştirilmesinin tamamen ilaç yolsuzluklarının, kupür ve ilaç sahteciliklerinin önlenmesi amaçlı olduğu ifade etti.

Türkiye'de günde 1 milyonun üzerinde reçete karşılığı ilaç verildiğini ifade eden Akdağ, bunun günde aşağı yukarı 4 milyona yakın ilaç kutusuna karşılık geldiğini anlattı. Akdağ, ilaç kutu sayısının yılda 1,5 milyar adeti bulduğuna işaret etti.

Akdağ, ''Böyle bir sistemi bütün olarak yerleştirmek biraz zaman alacaktır. Başlangıçtaki kurgumuzda da bu vardır. Sevindirici olan şudur, uygulamaya başlamadan önce ve uygulamaya başladıktan bugüne kadar sektörün bütün paydaşlarıyla çok uyumlu bir çalışmayı birlikte yürütüyoruz. Türkiye'de kurguladığımız biçimde Türkiye'ye girişinden veya Türkiye'de imal edilişinden itibaren vatandaşa ulaşıncaya kadar ilacın takip edildiği, bu kadar geniş bir çerçevede takip edildiği dünyada başka bir sistem bilmiyoruz. Böylesine önemli bir sistemi Türkiye'de şu anda geliştiriyoruz. Bunu geliştirme sürecinde bazı sancılara yol açması kaçınılmazdır.''

Toplantının, ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik toplantılardan sadece biri olduğunu söyleyen Akdağ, bundan sonra da benzer toplantılar düzenleyeceklerini kaydetti.

Sistemin çok doğru olduğu konusunda tüm tarafların mutabık kaldığını ifade eden Akdağ, ''Bu sahtecilikleri, yolsuzlukları ortadan kaldırmak, ilacı çok daha güvenilir bir meta kılmak, bir taraftan da vatandaşın primleriyle, devletin hazinesiyle yapılan ödemeler açısından bir güvenlik oluşturmak için mutlaka bu sisteme kararlılıkla devam edeceğiz'' diye konuştu.

-DANIŞTAY'IN KARARI-

Danıştay'ın kare kodlu ilaçların kullanımı konusunda verdiği kararı da değerlendiren Akdağ, şunları kaydetti:

''Danıştay'ın aldığı bir karar var. Aslında Danıştay'ın aldığı karar kamuoyuna biraz yanlış aksettirildi. Danıştay, sistemin işleyişiyle ilgili engelleyici bir karar almış değildir. Sadece yönetmelikte henüz sisteme dahil olmamış ilaçların ne zamana kadar piyasada bulunabileceğiyle ilgili bir karar almıştır. Sistemin bütününü bu kesinlikle etkilemez. Sistemin kararlı bir biçimde yürütülmesini de kesinlikle etkilemez. Bu hem hukuki açıdan böyledir hem de sektör olarak üzerinde mutabık kaldığımız biçimiyle böyledir.''

Teknik sorunları yenmek için sürekli olarak birlikte çalışılabilecek bir mekanizma kurduklarını anlatan Akdağ, bunu geliştirip devam edeceklerini söyledi.

Hükümet olarak vatandaşlara ilaç konusunda bugüne kadar nasıl bir davranışı uygun gördülerse bundan sonra da bunu sürdüreceklerini vurgulayan Akdağ, vatandaşın asla ilaçsız bırakılmayacağını, ilaçlarını alarak kendisi, yakınları, hastaları için kullanabileceğini, güvenli ilaç kullanacağını ve Türkiye'nin en ucuz ilaç satan birkaç ülkeden biri olmaya devam edeceğini belirtti.

Akdağ, ''Bunun anlamı vatandaşımıza bu meseleyi yük etmemektir. Bugüne kadar yük etmediğimiz gibi bundan sonra da yük etmeyeceğiz'' dedi.

Sektör temsilcilerine katkıları için teşekkür eden Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Sistemi en kısa zamanda en güzel biçime getireceğiz. Geçmişte de buna benzer değişikliklerde kısa sürelerle sıkıntılar yaşandı. Hastaneleri tek çatı altına aldığımızda da vatandaşlarımız hatırlasınlar, bir aya yakın hepimiz çok sıkıntı çekmiştik ama bugün bundan dolayı çok mutluyuz. Çok daha rahat hizmet alıyoruz. Benim her zaman söylediğim birşey var, eğer nur topu gibi yavrularınız olsun istiyorsanız biraz doğum sancılarına katlanacaksınız. Baştan bunu kabulleneceksiniz. Aksi taktirde değişim mümkün olmaz. Hele böylesine bir işte değişimi gerçekleştirmek için cesur olmak lazım, kararlı olmak lazım. Vatandaşımız eczaneye gittiğinde ilacını almakta o an için sıkıntı çekmişse o da haklıdır. Arkadaşlarımız bu konuda 24 saat çalışıyorlar. Bütün çabamız vatandaşlarımızın bu sıkıntıyı hiç çekmemesi veya olabildiğince az çekmesidir. Gayretlerimiz bu yönde devam edecektir.''

Sistemin aslında tamamen çalışmaya başladığını bildiren Akdağ, 18 Mayısta sistemin uygulanmaya başlanmasının 3. gününde sisteme girilen reçete sayısının 1 milyon 137 bin olduğunu ve sistem öncesinde normalde girilen reçete sayısının da bu civarda bulunduğunu kaydetti. Akdağ, bunlar içerisinde kare kodlu reçete sayısının 872 bin olduğunu ve oranın yüzde 90'a yaklaştığını belirtti.



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,580 µs