Bilim şirketlerin kanatları altında | " /> iyibilgi özel" /> Bilim şirketlerin kanatları altında | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Bilim şirketlerin kanatları altında

21 Mayıs 2010 09:18 tsi
Bilim şirketlerin kanatları altında Kurşunlu benzinin, asbestin veya sigaranın insan sağlığı açısından zararsız olduğunu savunabilir misiniz? iyibilgi özel

Kurşunlu benzinin, asbestin veya sigaranın insan sağlığı açısından zararsız olduğunu savunabilir misiniz? Bunu bugün yapmaya kalkan sanırım kaçık olarak damgalanır. Ancak Profesör Kenan Demirkol’un “GDO: Çağdaş Esaret” adlı yeni çıkan kitabında da yazıldığı gibi bir zamanlar bunların zararlarını ortaya koyan bilim insanları yıllarca aşağılanmış, dışlanmış ve suçlanmıştır. Şimdi sıra GDO konusunda eleştirel yaklaşanlarda. Bu saldırılarla karşılaşanlardan biri de Kenan Hoca. Kendisi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi. Kenan Hoca kalın bağırsak ve makat hastalıkları cerrahisi üst ihtisası da yapmıştı. Ayrıca öğrenciliğinden beri beslenme konusunda eşiyle birlikte tutkuyla çalışmakta. Üstelik eşi de beslenme bilimi alanında çalışan bir Tıp Fakültesi profesörü. Evlerinde konuşulan en önemli konu beslenme. Ama GDO konusunda bazı şirketsever çevreler ona saldırmaktan çekinmiyorlar.

            Kenan Demirkol Kaynak Yayınlarından yeni yayınlanan 296 sayfalık kitabında insanları uyarmaya devam ediyor. Eserde çok bol kaynak var. İsteyenler kaynaklardan varılan sonuçları irdeleyebilir.

            GDO’lu tarım ürünleri uygulamalarının %80’inin ot öldürücü ilaca (herbisit) bağışıklık gösterdiği bilinmekte. GDO’lu tohumları üreten şirket diğer eli ile de (yalnızca bu tohumla kullanılacak olan) marka herbisiti üretiyor ve satıyor. Otlarla mücadele etmenin birçok yolu olmasına karşı şirket bu çözüme saplanmış. Amaç şüphesiz daha çok tohum ve ilaç satmak ve maksimum kâr elde etmek. Yoksa verim falan önemli değil. Herbisitin insan ve çevreye de çok zararları var. Ancak bazı bilim insanları hiçbir sorun olmadığını ısrarla iddia etmekte ve Kenan Hoca gibilere saldırmaktalar.

            Bu sorunu gene kitaptan yapacağım bir alıntı ile açıklayacağım. Slaughter ve Rhoades’in bir kitabında şunlar yazıyor:

            “21. Yüzyıla girildiğinde ‘yeni’ küresel bilgi ya da bilgi topluluğunun yükselişi, yüksek öğretim kurumları ile toplum arasında taze bir bağlantı kurulmasını şart koştu. .. Üniversitenin yeni ekonomik düzene eklemlenmesi bize ‘akademik kapitalizm’ diye adlandıracağımız yeni bir teori geliştirmemize neden oldu. Bu teoriye göre öğretim üyeleri..devlet kaynaklarını kullanarak yeni bilgi çemberleri kurarak yüksek öğretim kurumlarını yeni ekonomiye bağlamaktadırlar.”

            Yani insan mutluluğu falan bunlar için boştur. Önemli olan şirketlerin maksimum kâr elde etmesidir. Bilim de bu doğrultuda çalışmalı.

            Prof. Dr. Kenan Demirkol’un “GDO: Çağdaş Esaret” kitabının GDO konusunda tutarlı bilgi edinmek isteyen herkes için iyi bir rehber olduğunu düşünüyorum.    

Tayfun Özkaya Ege Üniversitesi



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,511 µs