En Sıcak Konular

İşte ette yeni fiyat

21 Mayıs 2010 09:13 tsi
EBK’nın dün yaptığı kasaplık sığır ihalesine 6 firma teklif verdi. Ürdünlü Khaled Hijazi 8 bin tonun tamamı için 29.7 milyon dolar önerdi.

Et Balık Kurumu (EBK), yurtiçi piyasada yükselen et fiyatlarını aşağıya çekmek amacıyla 8 bin tonluk kasaplık canlı sığır hayvan ihalesi gerçekleştirdi. 35 firmanın davet edildiği, 14 firmanın şartname aldığı ihaleye 6 firma katıldı. İhale Komisyonu Başkanı Yusuf Gül başkanlığında yapılan ihaleye daha önce iptal edilen 2 ihaleye katılan firmaların teklif vermesi dikkat çekti. İhaleye 6 firma teklif verdi. İhalenin ilk bölümünde firmalardan teklifler alındı. Daha sonra geçilen ikinci bölümde Danimarka merkezli Bb Food, geçici teminatı olmadığı gerekçesiyle ihaleden elendi. İhalede 8 bin tonluk alımın tamamı için teklif veren tek firma olan Ürdün menşeli Khaled Hijazi&Ghosheh Ltd. Co, ikinci aşamada toplam teklif tutarını 31 milyon 450 bin dolardan 29 milyon 730 bin dolara çekti.

SAKARYA’YA İLGİ BÜYÜK

Yunanistan menşeli Kreata-Dermata Konotinis Sakarya teslimi 500 tonluk bölüm için birim tutarını 2,96 eurodan 2,78 euroya, toplamda da 1 milyon 390 bin euroya düşürdü. Avusturya menşeli Altıntern Handels Sakarya teslimi fiyatı bin tonluk ürün için 2 milyon 740 bin euroya düşürdü. Birim maliyetini 2,78 eurodan 2,74 euroya çekti. Slovakya menşeli Dituria-S Sro firması Sakarya teslimi 500 ton sığır için 1 milyon 272 bin 500 euro teklifte bulunurken, birim maliyeti 2,54 euro olarak hesaplandı. Almanya menşeli Hacılar Helal Et Kombinası da Sakarya teslimi bin tonluk sığır için daha önce 5,4 milyon dolar olarak önerdiği fiyatı ikinci aşamada, 5,1 milyon dolara çekti. Ankara teslimi bin tonluk sığır için de tutarı 2 milyon 700 bin euro olarak sundu. İhale Komisyonu Başkanı Yusuf Gül, ihalenin teknik olarak sonuçlandırıldığını, nihai kararı yönetim kurulunun vereceğini söyledi.

ÜRDÜNLÜ 3.7 $’A ÇEKTİ

Bilindiği gibi EBK’nın iptal edilen ilk ihalesinde Hacılar Helal Et, 500 tonluk bölüm için 1 milyon 299 bin euro fiyat vermişti. Bu ihalede canlı hayvanın kilosu 2.6 euro yani 3.2 dolar olmuştu. İkinci ihalede de Ürdünlü Khaled Hijazi, 5 bin tonluk bölüm için 20 milyon 997 bin dolar teklif vermişti. Bu ihalede canlı hayvanın kilosu 4.2 dolar olmuştu. Dün yapılan ihalede ise Ürdünlü firma verdiği teklifle canlı hayvanın kilo fiyatı 3.7 dolara düştü. İhalede en düşük teklif 3.1 dolarla Slovakya menşeli Dituria-S Sro’dan gelmiş oldu.

Besiciler: Kilosunu 13 liraya verelim

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nde 8 bin ton kasaplık canlı sığır et ihalesi tamamlanırken, ihalenin ardından Genel Müdürlük’ün önüne gelen Konya, Amasya ve Suluova Besiciler Birliği başkanları 13 liradan et vermeyi taahhüt etti. CHP Milletvekili Ensar Öğüt, ihalenin çok karmaşık olduğunu belirterek, ortaya çıkan fiyatların yüksek olduğunu iddia etti. Kilosu 13 liraya Türk köylüsünün de et verebileceğini savunan Öğüt, besiciler birliği başkanlarını yanına alarak, “Verebilirsiniz değil mi?” diye sordu ve besicilerden söz aldı. Besici birliği başkanları da Öğüt’ü onayladı.



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,117 µs