En Sıcak Konular

Akdeniz Zirvesi, başarısız olacağı için ertelenmiş

20 Mayıs 2010 21:47 tsi
İspanya'nın AB dönem başkanlığı süresince önceliklerden biri olarak açıklanan Akdeniz için Birlik (UPM) zirvesinin ertelenmesinin arkasında ''zirvenin başarısızlıkla sonuçlanacağının bilinmesinin'' yattığı söyleniyor.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilerde, Akdeniz için Birlik projesinin eş başkanlığını yürüten Fransa ve Mısır'ın sadece yapmış olmak için bir zirve yapılmasına karşı oldukları ve somut sonuçlar alınmasını talep etmelerinden dolayı 7-8 Haziran'da Barcelona'da yapılması öngörülen zirvenin ertelenmesini istedikleri ve İspanya'yı da buna ikna ettikleri belirtildi.

Zirvenin ertelenmesinin altında farklı sebepler yatarken, bunların başında İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın katılması halinde Suriye, Mısır, Lübnan ve Filistin'in zirveyi boykot edebileceği ihtimali, Akdeniz'in güney havzasında suyun kullanımı üzerine hazırlanan su stratejisinde Filistin topraklarına ithafen ''işgal edilmiş topraklar'' şeklindeki ifadenin yarattığı krizin aşılamaması ve UPM'de Fransa ile Mısır'ın yürüttüğü eş başkanlığı bırakmak istememelerinin olduğu kaydedildi.

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, özellikle İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'dan kaynaklanan sorunu çözebilmek için geçen hafta İsrail, Filistin, Suriye ve Lübnan'ı kapsayan bir ikna turuna çıksa da, bazı görüşmelerini iptal etmek zorunda kalmış ve başarı elde edememişti.

1995 yılında başlayan Barselona sürecindeki hedeflerin yerine getirilememesi sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından ortaya atılan Akdeniz için Birlik projesinde ilk toplantı 2008 Temmuz ayında yaparken, geçen yaklaşık 2 yıl içinde başka bir toplantı organize edilemedi. 43 ülkenin üyesi olduğu UPM'nin genel sekreterliğine geçen mart ayında Ürdünlü Ahmet Jalaf Masade atanırken, 6 sekreteryanın İsrail, Filistin, İtalya, Yunanistan, Malta ve Türkiye'ye verileceği belli olmuştu.

Merkezi Barcelona olarak belirlenen UPM genel sekreterliğinin ne zaman resmi çalışmalarına başlayacağı konusunda da netlik bulunmuyor.

Bu arada Akdeniz için Birlik zirvesinin ertelenmesinin, AB dönem başkanlığı süresince bu zirveyi öncelikli olarak gösteren İspanyol hükümetinin imajını da olumsuz yönde etkilediği yorumları yapıldı.

İspanya, AB dönem başkanlığı kapsamında yine öncelikli olarak açıkladığı ve mayıs ayı başında yapmayı planladığı AB-ABD zirvesini de ABD Başkanı Barack Obama'nın gitmeyeceğini belirtmesi üzerine iptal etmişti.

İspanya Dışişleri Bakanlığına göre, ''İsraillilerle Filistinliler arasındaki dolaylı görüşmelere zaman tanımak için ertelendiği'' belirtilen Akdeniz için Birlik zirvesinin gelecek kasım ayında yapılması öngörülüyor.



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,191 µs