En Sıcak Konular

Gazze'ye yardım filosuna, İsrailli teknelerden protesto

20 Mayıs 2010 19:45 tsi
İsrailliler, gelecek hafta Gazze'ye gemilerle yardım götürmeyi düşünen uluslararası yardım filosunu yat ve teknelerle düzenledikleri gösteriyle protesto etmeyi planlıyor.

Ancak tepkilerin önemli bölümü, Gazze'ye yardım organizasyonu içindeki Türkiye'yi hedef alıyor. Protesto gösterisini düzenleyenler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın denize açılacak gemilere bizzat destek verdiğini belirttiler. Protestocu İsraillilerin özellikle Ermeni iddialarını ve Kürt konusunu odak alan pankart ve söylemlerle hazırlandıkları, ayrıca Filistinliler'in İsrailliler'e karşı son 9 yıl içindeki saldırılarından örneklerle cevap verecekleri kaydedildi.

Gösterinin düzenleyicileri arasında yer alan Prof. Guy Behor, Gazze'ye son gemi konvoyuna atıfta bulunarak, "Bu, Filistin yanlısı bir gösteriden öte, İsrail karşıtı bir provokasyondur" iddiasında bulundu. Behor, gemilerle götürülmesi öngörülen yardım malzemelerinin Gazze ile Mısır arasındaki Refah'tan veya bizzat İsrail aracılığıyla Gazze'ye gönderilebileceğine de dikkat çekti.

İsrail geçen hafta Gazze Şeridi'ne içinde fuel oil, gıda, tıbbi yardım ve malzemeleri, tekstil ürünleri ve hayvan yemlerinin de bulunduğu toplam 14 bin ton insani yardımın sevkıyatını gerçekleştirmişti.

İsrail yat ve tekneleri, önümüzdeki cumartesi günü Tel Aviv'in kuzeyindeki Herzliya limanından sabah saatlerinde hareket ederek yola koyulacak.

-DENİZDE KAPALI ASKERİ ALAN-

Bu arada, İsrail ordusunun Gazze yakınlarındaki liman kenti Aşdod'dan başlayarak güney sahillerini, yardım filosunun girmesini önlemek amacıyla "kapalı askeri bölge" olarak ilan ettiği de öne sürülüyor. Bu nedenle, İsrailli yat ve teknelerin Gazze'ye yardım taşıyacak teknelerle karşılaşması ihtimali bulunmuyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, geçen günlerde Gazze'ye gemilerle yardım düzenleyen örgütlerin ülkelerine; Türkiye, Yunanistan, İrlanda ve İsveç'in büyükelçilik yetkililerine uyarıda bulunarak, bu gemi yolculuğunun önlenmesini istemiş ve gemilerin Gazze sahillerine girmesine kesinlikle izin vermeyeceklerinin altını çizmişti.

Yardım gemilerinin, "herhangi bir engel çıkmadığı takdirde" önümüzdeki hafta sonuna doğru Gazze'de olmaları planlanıyor.



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,501 µs