En Sıcak Konular

Rusya'dan İran anlaşmasına destek geldi

20 Mayıs 2010 19:12 tsi
Rusya'dan İran anlaşmasına destek geldi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ele alınan İran'a yönelik yaptırım müzakerelerinin, Türkiye ve Brezilya'nın öncülüğünde imzalanan 'nükleer takas' anlaşmasına engel olmaması gerektiğini söyledi.

Rus haber ajanslarında yer alan bilgilere göre Roma'da İtalyan meslektaşı Franco Frattini ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Biz İran'ın Uluslararası Atom Enerji Ajansı'na (UAEA) nükleer takas anlaşması ile ilgili önerileri en kısa sürede ulaştırmasını istiyoruz... BM Güvenlik Konseyi'ndeki tartışmalar buna engel olmamalı." dedi. Lavrov Türkiye ve Brezilya öncülüğünde sağlanan anlaşmanın sorunun yaptırımlara başvurmadan çözüme ulaşması açısından bir şans oluşturduğunun altını çizdi.

ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya'nın dahil olduğu İran Altılı'sı İran nükleer programının UAEA'nın denetimlerine açık olmadığı gerekçesi ile 19 Nisan'da yeni yaptırım konusunu görüşmeye başladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ABD, Rusya ve Çin'in yeni yaptırımlar konusunda uzlaşı sağladığını açıklamıştı.

Moskova ve Pekin ABD öncülüğünde başlatılan yaptırım kampanyasına uzun süredir karşı çıkıyordu. Rusya ve Çin sorunun diplomatik yollarla çözülmesinin önemi üzerinde duruyor. Clinton'ın açıklamasından bir gün sonra harekete geçen Türkiye ve Brezilya zenginleştirilmiş uranyum takası konusunda Tahran'la yeni bir anlaşma sağladı. Elinde bulunan yüzde 3,5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye'ye göndermeyi kabul eden Tahran, karşılığında yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum alacak.

Frattini de İran'ın uluslararası topluma nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu ispatlaması gerektiğine işaret ederek, "Larov'la görüşmemizde İran nükleer sorununu ele aldık. İran zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye'de depolanması ile ilgili yeni formül konusunda UAEA ile uzlaşmalı. Nükleer programının da her açıdan müzakeresi konusunda hazır olduğunu ortaya koymalıdır." dedi.



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,466 µs