En Sıcak Konular

Oktay Vural uzlaşma istedi

20 Mayıs 2010 16:20 tsi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Oktay Vural, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmekte olan Türk Ticaret Kanunu (TTK) için uzlaşma gerektiğini söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve DEÜ Hukuk Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen İzmir 1. Ulusal Hukuk Kongresi başladı. TTK'nın ikinci bölümün Meclis'te görüşüldüğünü hatırlatan milletvekili Oktay Vural, "Eğer böyle giderse bu döneme yetişmesi mümkün değil. Parlamento'da bir uzlaşma temin edilmesi gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Bu konuda mutabakat arayışı oluşturmak gerektiğinin altını çizen Oktay Vural, tartışmaların burada kalmamasını, eleştirilerle önerilerin varsa ivedilikle hem komisyon hem de siyasi parti üyelerine gönderilmesi halinde daha iyi bir hukuk oluşturulacağını belirtti. Oktay Vural, şöyle dedi: "Böyle bir yasanın ne yazık ki yasalaşması sürecine bakarsak eğer uzlaşma olmazsa 6 -7 ay sürebilir. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Siyaset çok sıcak. Dolayısıyla önümüzdeki sene seçimler var. Seçimlerden önce bu kanunların Parlamento'dan geçmesini istiyruz. Bu tip konularda siyasi tartışmalar olmaması gerekiyor, ayrışma olmaması gerekiyor. Hukuk komisyonu dışında partilerarası bir uzlaşma komisyonu oluşturup sizlerden gelen önergeler doğrultusunda uzlaştığımız konuları değişiklik yapmak suretiyle hızlıca Meclis'ten geçirmek gibi bir önerimiz var."

Kongrenin açış konuşmasında Hukuk Merkezi Başkanı Av. Metin Özyurt, teknolojik gelişmeler nedeniyle iletişimin ilerlemesinin değişim ve dönüşümü kaçınılmaz hale getirdiğini, hukuk kurallarının bu dönüşüme direnmesinin mümkün olmadığını savundu. Özyurt, demokraside ve modern dünyada bireysel özgürlüklerin geliştirilmesinde temel amacın bireyin mutluluğu olduğunu, bu bakımdan hukuk insanlarına büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.

DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Yusuf Karakoç da yaptığı açıklamada İzmir'de üç gün sürecek kongrede Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu tasarılarının tartışılacağını belirtti. Kanunlaşmadan önce yapılan bu kongrenin tasarıların tanıtılması ve tartışılmasına ve metinlerin daha olgunlaşmasına, gelişmesine ve güzelleşmesine katkıda bulunmasının arzu edildiğini söyledi.

DEÜ Rektörü Mehmet Füzün üniversitelerin görevinin bilimsel yaklaşımla önemli meselelerde topluma yol göstermek olduğunu hatırlatarak, bugüne kadar YÖK gibi önemli konularda üniversitelerin sessiz kaldığını belirtti. Füzün, "Üniversiteler ulusal düzeyde konular üzerinde bilimsel tabanlı değerlendirmeler yapıp bu önerileri sunmalıdır." dedi.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Hız ise tasarılar hazırlanırken hiçbir hükümetin, ideolojinin etkisinde kalınmadığının altını çizdi. Hız, "Borçlar ve ticaret kanunları 1999 ve 2000' li yıllarda başladılar. Komisyon aynı, başkanları aynı. Tam bir serbestiyet içinde çalıştı. Örneğin Cemil Çiçek adalet bakanıydı. 'Biz size kumaş veriyoruz, istediğiniz gibi ekip biçin' şeklinde konuşmuştu." dedi.

Tasarının hazırlanması sırasında bu kongreye katılan ve sunu yapacak olan hocaların fedakarlıklarını anlatan Hız, bu hocaların gece gündüz demeden çalıştıklarına 13 yıldır şahit olduğunu dile getirdi.

CİHAN



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,150 µs