En Sıcak Konular

'Kosova'nın kederi kederimizdir, sevinci sevincimidir'

20 Mayıs 2010 16:08 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kosova'nın kederi bizim kederimizdir. Kosova'nın sevinci bizim sevincimizdir." dedi. Erdoğan, Kosova'nın tanınması konusunda Türkiye olarak ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

Erdoğan, Kosova Başbakanı Haşim Taci ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Kosova'nın Türkiye için Avrupa'da balkanlarda kilit bir ülke ve stratejik bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Bizimle olan ilişkilerinde ise tarihi bağların olduğu, ortak değerleri paylaştığımız dost ve kardeş bir ülke. Bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerdeniz. O günden bugün münasebetlerimiz kararlı bir şekilde devam ettiği gibi ve dünyada Kosova'yı tanıyan ülkeleri, şu anda sayı itibariyle sayı 69. Bunun daha da artırılması için bu destek mücadelemizi uluslararası her platformda devam ettiriyoruz. Bugün görüşmeleri yaparken diğer taraftan Azerbaycan, Katar, Libya, Suriye hatta Yunanistan'ı aramak suretiyle bu ülkelerin devlet başkanları ve başbakanları ile görüşme imkanım oldu. Temenni ederiz ki kısa zamanda da buralardan olumlu neticeleri alırız. Kardeşimi, Suriye ve Yunanistan ülkelerine de davet ettiler. Gelsinler bu konuları görüşelim dediler. Buralardan olumlu neticeler alınacağına inanıyorum." dedi.

Başbakan Erdoğan, Kosova'nın alt ve üst yapısında Türk girişimcilerinin şu ana kadar yaptıkları çalışmalar olduğu gibi bundan sonra da yapılacak çalışmaların olduğunu belirtti. Kosova'da karayolu ve havayolu alanında önemli adımlar atıldığına işaret eden Erdoğan, "Bütün bunlarla birlikte Kosova'nın kederi bizim kederimizdir. Kosova'nın sevinci bizim sevincimizdir. Bugüne kadar bağımsızlığını ilan ettiği andan itibaren bu olaylara hep böyle baktık. Kosova'nın en kısa sürede Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini arzu etmekteyiz. Bu konuda da elimizden gelen desteği vereceğiz. Balkanlar'da ve Avrupa'da katkı sağlayacağına inanıyoruz. En kısa zamanda doğrusu ben de Kosova'ya bir ziyareti planlıyorum. Dışişleri Bakanlığı bu konuyla ilgili çalışmaları sürdürüyor. Bu ziyaret de bizler için gerçekten çok verimli bir ziyaret olacak." dedi.

"MİLLİETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN"

Konuşmasında Zonguldak'taki kömür ocağı faciasına da değinen Erdoğan şunları söyledi: "Yapılan cansiperane çalışmalar neticesinde 400 kişilik bir arama-kurtarma ekibinin 25'erli ekipler halinde yapmış olduğu çalışmalar neticesinde oradaki kardeşlerime ulaşıldı. Arzuladığımız gibi bu gerçekleşmedi. 28'ine ulaşıldı. Tabi karbonmonoksitten ilk tespitlere göre ebediyete intikal ettikleri anlaşılıyor. Biz kendilerine Allah'tan rahmet diliyoruz. Ailelerine başsağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun diyoruz." diye konuştu.

"KOSOVA'YI İLK TÜRKİYE TANDI"

Kosova Başbakanı Haşim Taci de Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk halkının Kosova'yı tanıyan ilk devlet olduğuna işaret etti. Taci, "Biz iki kardeş halkız, ortak dini birliğe sahip ortak paydalarımız. Kosova cumhuriyetini 69 devlet tanımıştır. Dünya Bankası'na IMF'ye üye olmuştur. Çok yakında Avrupa Yatırım Bankası'na üye olmasını diliyoruz." dedi.

Erdoğan'ın Kosova'nın tanınması için yaptığı telefon görüşmeleri için teşekkür eden Taci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kosova'nın tanınması konusundaki şahsi çabalarınızdan ötürü teşekkür ediyoruz. Kosova devleti, barış, istikrar, biz tüm bölge ülkeleri ile çok iyi ilişkiler kurduk. İkili ilişkiler Sırbistan ile kurmak için iradeye de sahibiz. Kosova'yı sağlam temellere oturtmaya çalışıyoruz. Daha demokratik multi etnik gibi geleceğe sahip olmamız için. Gelecekte, daha derin, işbirliğimiz de olacaktır. Hem diplomatik, hem ekonomik, hem kültürel, savunma alanında değerli kardeşim Erdoğan teyit edilecektir. Şunu da söylemek istiyorum. Çok iyi, gururlu hissediyorum kendimi. Yabancı yatırımı çekmek için çok iyi bir ortam yarattığımız için. Şimdi Türk yatırımcılar Kosova'da en güçlü yatırımcılardan dördüncüsü. Türk yatırımcıları daha aktif olmaları için davet ediyorum. Çağrıda bulunuyorum. Her zaman bekliyorum. Kosova'da sosyal refahın artırılması için standartların artırılması için. Kosova yeni fırsatların ülkesidir. "

"İslam ülkeleri Kosova'yı tanıma konusunda biraz tereddütlü" olduğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, özellikle İKÖ üyelerinin Kosova'yı tanımada şu anda bulundukları noktadan çok daha ileride olması gerektiğine işaret etti. Erdoğan, "Sayısal olarak çok daha ileride olması gerekirdi. Ne yazık ki istediğimiz noktada değiller. Son olarak Suudi Arabistan'ın tanıması, bunlar güzel gelişmeler. Bugün tekrar Suriye, Katar, Libya ile görüştük. İnanıyorum ki bu 3 ülkeyle takibi devam ettireceğiz. İKÖ'de bu çalışmaların daha da yaygınlaşmasını istiyoruz. 69 ülke bağımsızlığı tanımış vaziyette." şeklinde konuştu.

Taci konuşmasının sonunda Zonguldak'taki kömür madenindeki olayla ilgili başsağlığı dileklerini ifade etti.

Cihan



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,196 µs