En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'ndan maden açıklaması

20 Mayıs 2010 14:06 tsi
Kılıçdaroğlu, madenlerde işçi ölümlerinin kader olmadığını söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını ''talihsiz'' olarak nitelendirerek, şöyle konuştu:

''Sayın Başbakan kazanın adeta olağan ve bu işte çalışanların bu tür kazalarla karşılaşabileceği şeklinde bir açıklamada bulundu. Çağdaş yönetimlerde önce risk analizleri yapılır, olası riskler giderilir, ondan sonra işçiler çalışmaya başlar. Ama maalesef bizim ülkemizde kaza olur, insanlar yaşamlarını kaybederler, ondan sonra önlemler alınır. Bu yönetim anlayışının artık değişmesi lazım. Sayın Başbakan'ın bu yönetim anlayışını hala kavrayamamış olmasını çok yadırgadım.

Bu, mesleğin kaderi değildir. Batı'da da maden ocakları var, orada da çalışan işçiler var ama orada yaşamını kaybeden işçilerin sayısı çok az. Bize baktığımız zaman en düşük işçi kaybının onlarla ifade edildiğini görüyoruz. Özellikle son 3-4 yılda bu kaybın çok daha fazla olduğu görüldü. Çağdaş yönetimlerde önce risklere bakılır, olası riskler değerlendirilir ona göre önlemler alınır, işçiler eğitilir, ondan sonra üretime başlanır. Bu, dünyanın her tarafında böyledir ama maalesef bizde işçileri doğrudan doğruya yer altına indiriyoruz, olası riskler hiç değerlendirilmiyor, insanlar yaşamını kaybediyor, ondan sonra arkalarından ağıt yakıyoruz. Bu doğru değil, iyi bir yönetim anlayışı değil. Bu yönetim anlayışının değişmesi, mutlaka ve mutlaka yer altına inecek işçilerin eğitilmesi gerekiyor.''

''KAÇI SİGORTALIYDI?''

Yaşanan dramın ikinci tarafının da olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, yaşamını yitiren işçilerin tümünün taşeron işçisi olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''Neden taşeron işçileri yer altında çalıştırılır? Acaba eğitildiler mi, eğitilmediler mi? Soru sormadığımız bir konu daha var. Bu işçilerin kaçı sigortalıydı? Sayın Vali ile kazanın ilk olduğu gün telefonla görüştüm, bilgi aldım. İlgili firmadan yer altıda çalışan işçi sayısını almakta bile zorlandıklarını ifade etti. Önce 25, sonra 27, sonra 30, sonra 32... Nasıl olur da yer altında çalışan işçilerin sayısını bilmeyiz. Bu tablo 21. yüzyılın Türkiye'sine yakışan bir yakışan bir tablo değil'' diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU, ET ÜRETİCİLERİNE, ''ÖNÜMÜZDE REFERANDUM VAR. ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SİZİN BU SORUNLARINIZI ÇÖZÜYOR MU? BİR TEK SATIR DAHİ YOK. BUNU DA DÜŞÜNÜN'' DİYE SESLENDİ

CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Tüyü bitmemiş yetimin hakkının korunması gerektiğini, aksi takdirde, ülkenin düzlüğe çıkamayacağını'' ifade etti.

Kılıçdaroğlu, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Demir'i, TBMM'de kabul ederek, sorunlarını dinledi.

''Yolunuz açık olsun'' diyen bir üreticiye Kılıçdaroğlu, ''Benim yolumu açacak olan sizlersiniz. Sizler yolumu açtığınız sürece, üreticinin, hayvancılığın, sanayicinin, bu ülkede alınteri döküp, alınteriyle kazanan herkesin yüzü gülecektir'' karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, ithalatın Türkiye'ye yakışmadığını, Muş Ovası, Van'ın Türkiye'de hayvancılığın önemli merkezleri olduğunu belirterek, ''Bu alanları neden ve niçin kaybettik?'' diye sordu.

Tüketicinin ucuz et yemesi ve buna uygun, sağlıklı, tutarlı teşvik politikaları geliştirilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu işin özü, yürütülen politikalardadır. Bu politika, Türkiye'de üretim yapmayı teşvik eden değil, üretmeyenin teşvik edildiği bir politikadır. Türkiye, üretir noktadan, tüketir noktaya çekilmek isteniyor. Birilerinin oyunu var. Bu oyunu bozmak bizim görevimiz. Ama bu oyunu bozmak için yola çıkarken, önümüzü açacak olanlar sizlersiniz. Biz aynı zamanda size hesap vermeyi namuslu bir görev kabul edeceğiz. Yapamadıysak, bize hesap soracaksınız. Türkiye, et üretiminde sadece Türkiye'yi değil, bütün Ortadoğu'yu besleyecek kapasiteye sahip. Böyle bir Türkiye'yi niye yaratmıyoruz, önümüzdeki engel nedir? Yemimiz, toprağımız, otumuz, üreticimiz var. Eksik olan, yanlış izlenen politikalardır. Hayvancılık politikasını iflas noktasına getirenlere, sizin ders vermeniz lazım. Biz yola çıktık, yürüyüşümüzü başlattık. Sizler destek verirseniz, bu sorun kendiliğinden çözülür. Çözülmeyecek bir olay değildir.

Dışardan et getiriliyor, üreticiler, 'aynı fiyattan biz vermeye razıyız' diyor. Milletimiz, aynı fiyattan buradaki üretici ürün vermeye razıyken, siz niçin yabancıdan alıp, Türkiye'ye getiriyorsunuz diye sormayacak mı? Bunlar, nereden, kimlerden gelecek, hangi koşullarda yetiştirildi, bizim damak tadımıza uygun mu değil mi, bunların sorgulanması da lazım.''

''TEK SATIR DAHİ YOK''

Üreticilere, ''Önümüzde referandum var. Bu anayasa değişikliği sizin bu sorunlarınızı çözüyor mu?'' diye soran Kemal Kılıçdaroğlu, ''Bir tek satır dahi yok. Bunu da düşünün'' dedi.

Sözlerini, ''Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumazsanız, bu memleket düzlüğe çıkmaz'' diye sürdüren Kılıçdaroğlu, Türkiye, 8 yılda dışardan et ithal eder noktaya gelmişse, şapkayı önlerine koyup düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, Avrupa'nın en büyük otobüs üretim merkezi olmasına karşın yurt dışından otobüs aldığını belirten Kılıçdaroğlu, ''Benim sanayicim bunu üretmiyor mu, orada işçi çalışmıyor mu? 42 bin metal işçisini kapı önüne koyacaksınız, gideceksiniz yurt dışından otobüs alacaksınız, bunun akıl, mantık, ekonomiyle ilişkisi yok. Bu başka ilişkilerle açıklanabilir ancak'' dedi.

''GENEL BAŞKAN OLSAM DA...''

Üreticilerden, kendisini desteklemelerini isteyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Biz bu sorunların üstesinden geliriz. Devleti de özel sektörü de insanların nasıl çalıştığını, hangi zor koşullarda üretim yaptığını biliyoruz. Önce referandum yapılacak, arkasından seçimler gelecek. Türkiye üretemeyen değil üreten, çalışmayan değil çalışan, her yurttaşın çalışıp evine ekmek götürdüğü bir Türkiye olacak. İşsizliği tarihe gömmek zorundayız.

Bir üretici, 'açılım açılım diyorsunuz, milletin karnı aç' dedi. Önce benim karnımı doyur, çoluk çocuğumun karnı doysun, kadının evdeki tenceresi kaynasın. Önce bunları çözmeliyiz. Önce bunları çözelim, karnımız doysun, sonra etrafımıza bakalım. Bu ülkenin sorunlarını daha iyi tespit ederiz, daha iyi çözümler üretiriz, hep beraber yola çıkarız.''

Bir üretici, Kılıçdaroğlu'ndan, kurultaydan sonra, CHP Genel Başkanı olması halinde, davalarını savunacağına dair söz almak istedi. Kılıçdaroğlu da ''CHP Genel Başkanı, bir milletvekili ya da sade vatandaş olsam da sizin hakkınızı sonuna kadar savunacağım'' dedi.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Demir de sorunlarını dile getirerek, taleplerini sıraladı.

Demir, 2003-2010 yılları arasında et fiyatlarının sabit olmasına karşın enflasyonun ve yem giderlerinin arttığını, bu nedenle besicilik, hayvancılığın çöktüğünü kaydetti. Demir, et piyasasının ithale dayandırılmaya çalışıldığını ifade ederek, süt fiyatlarının sürdürülebilir olmasını, ete teşvik getirilmesini ve hayvancılığa ilişkin makro politika üretilmesini istedi.



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs