En Sıcak Konular

CHP'de Kılıçdaroğlu'nun ilk ciddi sınavı

20 Mayıs 2010 11:53 tsi
CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu ile Önder Sav arasında 'liste savaşları' başlarken yüzlerce isim de yeni yönetimde görev alabilmek için yoğun bir trafik yürütüyor. Kılıçdaroğlu'nu bekleyen ilk ciddi sınav, kurultaydaki liste savaşları olacak.

Deniz Baykal'ın sessizliğe gömüldüğü Angora'nın aksine, parti genel merkezi ve Meclis'te bambaşka bir hava hakim.

CHP 33. Olağan Kurultayı'na 48 saat kala partideki mücadelede yeni bir safhaya geçildi. Deniz Baykal'ın dönüş ihtimali büyük oranda ortadan kalkarken Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultaya tek aday olarak girmesi bekleniyor. Fakat bu sefer de 'liste savaşları' başladı.

Genel Sekreter Önder Sav, Kılıçdaroğlu'nun 'değişim' vaatlerine karşılık 80 kişilik Parti Meclisi (PM) listesini kendisine yakın isimlerden oluşturmak istiyor. Kılıçdaroğlu'na destek veren isimlerse yeni yapılanmada görev bekliyor.

97 milletvekili başta olmak üzere delegeler ve parti dışındaki eski CHP'liler de PM'ye girebilmenin hesabını yapıyor. Ancak herkesi memnun edebilecek bir liste hazırlamanın mümkün olmadığı ortada. Gelişmeleri Angora'daki evinden takip eden eski Genel Başkan Deniz Baykal'sa şaşkın. Dün kendisini ziyaret eden Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi'nin, "Sayın Baykal kaderine kırgın." ifadesi içinde bulunduğu durumu özetliyor.

Yeni süreçte Kemal Kılıçdaroğlu'nu bekleyen ilk ciddi sınav, kurultaydaki liste savaşları olacak. CHP'de her kurultay öncesinde olduğu gibi "PM listesi çarşaf mı olsun blok mu?" tartışması yaşanıyor. Çarşaf liste uygulamasında isteyen her üye PM'ye aday olabiliyor ve delegeden en yüksek oyu alan 80 kişi bu listede yer alıyor. Blok liste uygulamasında ise genel başkan adayları 80 kişilik bir PM listesini delegenin oyuna sunuyor.

Listedeki isim çok düşük oy alsa dahi seçilmiş sayılıyor. 2003'ten beri uygulanan bu yöntemle Deniz Baykal'ın istemediği hiçbir isim listeye giremiyordu. Kemal Kılıçdaroğlu, yeni dönemde çarşaf liste yönteminin uygulanmasını ve delegenin en çok oyunu alan isimlerin PM'ye girmesini istiyor. Ancak Önder Sav'ın "Blok liste olsun" ısrarı nedeniyle bu görüşünü kısık sesle ifade ediyor. CHP Tüzüğü de kurultaylarda blok liste uygulamasını öngörüyor.

Zaman



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,659 µs