En Sıcak Konular

Türkiye liderlikten iniyor!

20 Mayıs 2010 10:49 tsi
Yaklaşık 15 dolarla dünyanın en pahalı etini yiyen Türkiye’de fiyatları aşağıya çekecek ihale bugün gerçekleştiriliyor.

Türkiye’deki et fiyatlarının düşürülmesi için Et ve Balık Kurumu’nun, başlattığı ihalenin 3’üncüsü bugün yapılıyor. Gerçekleştirilecek ihale ile yaklaşık 15 dolarla dünyanın en pahalı etini yiyen Türkiye’de fiyatlar aşağıya çekilecek. Bilindiği gibi etin kilosu Almanya’da 7 dolar, Romanya’da 5 dolar, Bulgaristan’da 3,5 dolar, Avusturya’da 2,5 dolar, Brezilya’da 2 dolar civarında. Rekabet şartları oluşmadığı gerekçesi ile 2 kere iptal edilen ihalenin ardından bugün yapılacak yeni ihalede firmalar; ABD, Brezilya, Uruguay, Arjantin, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan’dan getirilecek kasaplık 8 bin ton canlı sığır eti alımı için yarışacak.

15 FİRMA KATILACAK

Alınan bilgiye göre 15’e yakın firma ihale şartnamesi aldı. Bu seferki ihalede daha düşük fiyat çıkması ve et fiyatlarının da aşağıya inmesi bekleniyor. Et Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, geçen iki ihalede yaşanan aksaklıklarla karşılaşmamak için sıkı tedbirler aldı. İptal edilen ihalelerde salon dar olduğu için hem firmaların hem de basın mensuplarının zor anlar yaşadığını dikkate alan Genel Müdürlük, bu sefer ihale için geniş bir salon hazırladı.

DAHA DÜŞÜK ÇIKACAK

Daha önce Avrupa’dan gelecek sığırlar için 10 gün şartı koyan EBK, teslim süresini 30 güne çıkardı. Bu süre içinde hem Amerika kıtasındaki ülkelerin hem de Avrupa’dakilerin sığırları rahatlıkla yükleyip teslim edebileceği kaydediliyor. EBK yetkilileri, daha önceki ihalelerde az sayıda firmanın şartname aldığını hatırlattı. İptal edilen ihalelerdeki fiyatların tatmin edici olmadığını ifade eden aynı yetkili, “Bu seferki ihaleye daha önceki ihalelere katılan firma sayısından fazla şirket katılacağı için daha rekabetçi olmasını bekliyoruz. Daha düşük fiyat çıkacağını umuyoruz” dedi.

Türk halkı pamuk gibi et yiyecek

Bugünkü ihaleye Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz da katılıyor. Macaristan’dan hayvan getirecek olan Tuzlalı işadamı “Macar sığırları, çok lezzetli etlere sahiptir. Türkler, pamuk gibi et yiyecek” diyor.

SIKINTILAR DA VAR

İhale kriterlerinde belirtilen Angus, Hereford, Simmental ve Charolais cinsi erkek sığırların ithalini yapmak için Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye giden Şahbaz, getirilecek hayvanların 45 ile 650 kilo arasında, verilen fiyatın da kilo başına tüm masraflar hariç 1.34 euro olacağını da ifade ederken, “Bu fiyat yüksek. Navlun, nakliye, veteriner ücreti ve yoldaki firelerle çok daha artabilir” diye konuştu. Şahbaz, EBK’nın yapacağı ihaleyle ilgili, ithalatçı firmaların zorluklarını da anlattı. Şahbaz’ın tespitleri şöyle: “EBK, son ihalede 4 bin 25 tonluk canlı hayvan ithalatı öngörüyor. Bu tutar, 8 bin 500 hayvana tekabül eder. Aynı anda büyük sayıda canlı hayvanı verecek firma çok az. Macaristan’da bir büyük firma var sadece. O bile zorlanıyor. İhaleye giren rakiplerimiz de Macaristan’daki bu firmanın kapısını çalıyor. İhale, böyle büyük çapta yapılacağına, küçük hayvan grupları için yapılsa, çok daha pratik ve uygulanabilir olur. İhalede, kazanan firmalara ödemenin nasıl yapılacağı da belli değil. Ödemelerin şekli belli olursa, daha rahat çalışabiliriz.”

Batı Trakya’dan et satabiliriz

Türkiye’de et ithaline ilişkin gelişmeler İstanbul Ticaret Odası’nın Batı Trakya ziyaretinde de gündeme geldi. Batı Trakya’da hayvancılığın önemli gelişmeler gösterdiğine dikkat çeken bölgedeki girişimciler heyette bulunan Ramazan Bingöl ve Tevfik Dincer gibi gıda sektörünün önde gelen isimleri ile görüşerek Türkiye’ye et satmak isteklerini dile getirdiler. Konu İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’a da iletildi. Türk işadamları ise iletilen bu görüşleri bu hafta Tarım Bakanı ile yapacakları toplantıda gündeme taşıyacaklarını vurgulayarak, “Batı Trakya hem yakın hem de fiyatlar uygun neden olmasın” değerlendirmesi yaptılar.

 



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,436 µs