En Sıcak Konular

Yalan iddialara 460 bin lira ceza...

20 Mayıs 2010 10:26 tsi
Yalan iddialara 460 bin lira ceza... Bakan Ergün, ‘gıda takviyesi’ adı altında satılan ilaç ve gıdalar konusunda tüketicileri uyardı.

Sanayi Bakanı Ergün, zayıflattığı, kilo almaya yardımcı olduğu veya kanser gibi hastalıkları iyileştirdiği iddiasıyla piyasaya sürülen ürünlerle tüketicinin kandırıldığını söyledi. Ergün, bu tür ürün ilanlarına 460 bin lira ceza kesildiğini açıkladı...

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ‘gıda takviyesi’ adı altında satılan ilaç ve gıdalar konusunda tüketicileri uyardı. Bazı ürünlerin zayıflama ya da kilo almaya yardımcı olduğu; kanser, şeker, tansiyon, kolesterol, kalp, karaciğer gibi hastalıkları iyileştirdiği iddialarıyla piyasaya sürüldüğüne işaret eden Ergün, bu ürünlerin çoğunun etkisinin tıbben kanıtlanamadığını bildirdi. Ergün vatandaşa “yanıltıcı reklamlara inanmayın” çağrısı yaparken, “Zayıflarken sağlığınızı kaybetmeyin” uyarısında bulundu.

İMADA BULUNULAMAZ

Bakan Ergün, gıda takviyesi adı altında piyasaya sürülen söz konusu ürünler için verilen ilan ve reklamlarda, “benzerlerinden üstün olduğu, çeşitli hastalıkları önleyebileceği ya da tedavi edebileceği” gibi bildirim ve imalarda bulunulmasının mevzuatlara aykırı olduğunu söyledi. Reklam Kurulu’nun, bu tür reklam ve ilanlar üzerindeki incelemelerini sürdürdüğünü belirten Ergün, “Ancak tüketicilerimizin mağduriyetini önlemek açısından da bu uyarıyı yapmakta fayda görüyorum” dedi. Ergün şunları söyledi:

İDDİA KANITLANAMADI

“Reklam Kurulu tarafından yapılan incelemelerde, anılan reklamlarda ileri sürülen iddiaların çoğu zaman bilimsel olarak ispatlanamadığı tespit edilmektedir. Dolayısıyla, söz konusu ürünlere ilişkin olarak yayınlanan ve herhangi bir hastalığı önlediği ya da tedavi ettiği iddiaları içeren reklam ve ilanlara itibar edilmemesi, tüketicilerin ekonomik çıkarları ve kamu sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır.”

ONAY ALDATMACASI

Bakan Ergün, bu tür ürünlerin tanıtımında “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Onaylı” gibi ifadelere yer verildiğine de işaret ederken, tüketicilere, “Bu tür bir onay yalnızca üretim ya da ithalat izni işlemleriyle ilgilidir. Ürünlerin, bahsedilen etkileri göstereceğine ilişkin bir onayın söz konusu olmadığı bilinmelidir” uyarısında bulundu. Ergün, ürünlerin üzerine “ilaç değildir” ya da “doktorunuza danışınız” gibi ek uyarıların yapılmasının da mevzuata aykırılığı gideremeyeceğini bildirdi.

GIDA REKLAMLARINA 2009’DA CEZA YAĞDI

Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün verdiği bilgilere göre 2009 yılında Reklam Kurulu’nda karara bağlanan 866 dosyadan 65’i gıda sektöründe oldu. Kurul’da görüşülen 65 adet dosyadan 62’si ilgili mevzuata aykırı bulundu. Bu dosyalardan 56’sı hakkında durdurma cezası, 6 dosya hakkında ise idari para ve durdurma cezası uygulandı. Gıda sektöründe uygulanan toplam idari para cezası miktarı 461 bin 919 lira oldu. Bu yılın ilk dört ayında da Kurul’a yapılan 972 başvurunun da 85’i gıda ve gıda takviyesiyle ilgili reklamlara yönelik oldu. Bakan Ergün, bu tür şikayetlerin Sanayi Bakanlığı’na yapılması çağrısında bulundu.

Bugün



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,124 µs