En Sıcak Konular

Türkiye Doğu ile Batı arasında 'altın halka'

19 Mayıs 2010 20:32 tsi
Türkiye Doğu ile Batı arasında 'altın halka'   
Rusya'nın en çok satan gazetesi Komsomolskaya Pravda Türkiye ile ilgili hazırladığı yazı dizisinde, Moskova'nın eskiden çok dikkate almadığı Ankara'nın bölgenin aktif lider ülkesi konumuna doğru ilerlediğini yazdı.

Gazeteye göre stratejik coğrafi konum ve çalışkanlıkları sayesinde Türkler doğu ile batı arasında 'altın halka' haline geldi.

Darya Aslamova imzalı iki gün Komsomolskaya Pravda gazetesinde yayınlanan yazı dizisinde Türkiye'nin 20. yüzyılın başlarında yaşadığı değişikliklerin kısaca tarihi ve gelişme süreci anlatıldı. Türkiye'de sokaklarda bir çok anıtın bulunduğunu yazan Aslamova, "Ancak bir çok anıt bir tek şahsa, Atatürk'e ait. Türk halkı Atatürk'ü çok seviyor. Atatürk Birinci Petro gibi büyük reformcu. O yirminci yüzyılın başlarında ülkeyi dağılmaktan korudu. Sadece dini ve siyasi değerlerin sistemini değiştirmekle kalmayıp içeriğini yeni 'batılı' anlayışla doldurmayı başardı" değerlendirmesinde bulundu.


TÜRKİYE BORÇ BATAĞINDAKİ AVRUPA'YI TEBESSÜMLE İZLİYOR

Bugüne bakıldığında Türkleri tembel ve kadına düşkünlüğüyle değil daha çok çalışkan, yetenekli tüccar ve hayatı bilen insanlar olduklarını gördüğünü yazan gazete, bir kaç yıl içinde genç Türkiye'nin edindiği enerji sayesinde fakirlikten kurtulduğu ve bir atılım gerçekleştirerek dünyanın 16. büyük ekonomisi haline gelmeyi başardığının altını çizdi. Yazıda, "Kendisini beğenen Avrupa'nın eskiden pek önemsemediği Türkiye, artık borç bataklığına saplanan ve otoritesini kaybeden Avrupa'yı tebessümle izliyor." ifadeler kullanıldı.

Son yıllarda başarıları vesilesiyle Türkiye'nin yeni gurura sahip olduğu belirtilen makalede, Avrasya coğrafyasında ihtilafın bulunduğu tüm bölgelerde Türkiye'nin arabulucu olarak yer aldığını kaydetti. Makalede, "Bir haftada altı farklı ülkeyi ziyaret eden Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Avrupa'nın en çok seyahat eden bakanı namına sahip oldu. Bu durum Türkiye'ye hem barışçı şöhreti, hem de siyasi ağırlığı kazandırıyor" yorumları yer aldı.


TÜRKİYE OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN SINIRLARINA YAKLAŞTI

"Türkiye yavaş ancak emin adımlarla ekonomik ve siyasi bağlantılar sayesinde Osmanlı İmparotorluğu'nun sınırlarına yaklaşıyor" diyen yazar Aslamova özellikle Arap ülkeleri arasında Türkiye'nin büyük sempati topladığını ifade etti. Aslamova, "Araplar artık Amerikalılara meydan okuyabilecek bir liderin var olduğundan mutlu. Ayrıca iktidara gelen karizmatik Recep Tayyip Erdoğan bir Müslüman, başörtü taraftarı ve aynı zamanda pragmatik ve dikkatli bir siyasetçi. Eskiden İslamdan uzaklaştığı gerekçesiyle Orta Doğuda eleştirilen Türkiye hızlı şekilde puan kazanıyor" dedi.

Yazar örnek olarak Türkiye'nin Irak savaşında Amerika'yı desteklememesini, İsrail ile ortak tatbikat yapmayı istememesini, ABD'nin füze kalkanlarını topraklarlarında yerleştirmeye müsaade etmemesini örnek gösterdi. Ancak Erdoğan'ın gerçek kahraman olmasında önemli etkenin ise Davos'taki zirvede tüm dünya liderleri karşısında İsrail'i Gazze'de Filistinlileri soykırıma tabi tutmakla suçlaması olduğunu yazdı.


OĞUL PERİNÇEK'TEN İLGİNÇ TÜRKİYE YORUMU

Aslamova hazırladığı yazı dizisinde Türkiye'den Ergenekon tutuklusu İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek'ten de aldığı görüşlere yer verdi. Perinçek, ABD'nin laik Türkiye yerine ılımlı İslam projesi ile Türkiye'nin bölgede kendi amaçlarına yönelik kullanılmak üzere güçlendirildiğini iddia etti. Perinçek'e göre Türklere Ermeni soykırımı kabul ettirilecek ve askerler korkutulacak.

Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Deniz Zeyrek ise Türkiye'nin güçlüden yana olacağına dikkat çekerek, "Siyasette duygu yoktur. Stratejik partnerler sevgiden dolayı değil, siyasetle oluşuyor. Size on sene önce 'Türkiye ABD'nin yanında olur' derdim. Şu anda kim daha büyük pay teklif ederse onun yanında oluruz." tespitinde bulundu.

cihan

 

 



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs