En Sıcak Konular

Meteoroloji Genel Müdürü'nden 3 aylık hava tahmini

19 Mayıs 2010 19:21 tsi
Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, "Ülke genelinde haziran, temmuz, ağustos aylarında sıcaklıklar normalin 1 derece üzerinde olacak." dedi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, günlük, 3 günlük ve aylık hava tahminleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, meteorolojik hizmetleri değerlendirme toplantısı için geldiği Kars'ta Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Çevre TIR'ını ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Genel müdür Çağlar, ülke genelinde haziran, temmuz, ağustos aylarında sıcaklıkların normalin 1 derece üzerinde olacağını söyledi.

Kars Meteoroloji Bölge Müdürü Abidin Aydın ve Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Çevre TIR'ını ziyaret eden Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı olduğumuz için bu eğitim ve tanıtım TIR'ına ziyarette bulunduk. Arkadaşlarımızı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Burada büyük bir ilginin olduğunu gördük. Çünkü içerisinde çevre bilinci, ağaçlandırma, orman, meteoroloji erken uyarıyla ilgili çalışmalar var. Ağaçlandırma ve yeşili koruma gibi güzel işler yapılıyor. Buradaki tiyatro ekibi de öğrencilerin işin içine katarak, eğlendirerek güzel gösteriler yapıyor. Kars denince akla Serhat şehri geliyor. Buranın Kars haberlerinde de yer alması bizleri memnun ediyor. Biz de ekibimle Kars'ta bulunmaktan son derece memnun olduk." dedi.

Tahminlerle ilgili açıklama yapan Çağlar, "Bizim normal 15 güne kadar sıcaklık, rüzgar, yağış gibi tahminlerimiz var. Bir de aylık bazda mevsimsel tahminlerimiz var. Önümüzdeki haziran, temmuz, eylül aylarında yağışlar ne olacak, sıcaklıklar normal mi olacak gibi tahminlerimiz oluyor. Ötesindeki tahminler tabii ki düşük oluyor. Onun için daha çok halkımıza haftalık tahminler veriyoruz. Bunlar uçakların her türlü inişi, kalkışı gibi uçuşlarında kullanılıyor. Tarım sektörü, çevre sektörü ürünlerinin ekiminde, dikiminde, hasatında kullanılıyor. Bunun yanında denizcilik sektörü bunu kullanıyor. Yine meteorolojik değerlere bağlı olarak havaalanlarının olduğu yerler, sanayinin bulunduğu yerler faydalanıyor. Bir de çiftçileri yakından ilgilendiriyor. Eğer ürünü sigortalatmışsa, meteorolojik yağıştan, fırtınadan zarar görmüşse bunun sigortalama işlemlerinde meteorolojik değerler önem arz ediyor." diye konuştu.


"HER SEKTÖRE HİZMET EDEN KURUMUZ"

Hemen hemen her sektöre hizmet eden bir kurum olduklarını da ifade eden Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, "3 güne kadar ki tahminlerimiz yüzde 90'lar civarında, 3 günden sonra 7 güne kadar tahmin isabet oranı yüzde 70- 70 seviyesinde, öbür aylık dediğimiz mesela; haziran, temmuz, ağustos aylarında sıcaklıklar normalin 1 derece ülke genelinde üzerinde olacak. Bunu tahmin ediyoruz. Bu da planlayıcılar için tarım sektörü için gerekebiliyor." şeklinde anlattı.

Çağlar, Kars Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'ne yapılacak yatırımlarla ilgili de şunları söyledi: "Kars bölge müdürlüğüne önem veriyoruz. Burası bu bölgenin bir nevi meteoroloji merkezidir. Çünkü Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Kars illerine bakıyor. Yine bu bölgede Kars Havaalanı, Ağrı Havaalanı var. Iğdır Havaalanı da açılacak. Bunun yanında gözlem sistemleri önemli. Çünkü meteorolojik hava tahminleri, erken uyarı için önce gözlem yapmak gerekiyor. Burada şu anda 8 yerde gözlem müdürlüğümüz var. Bunların sayısını 7 tane daha artırıp 15'e çıkaracağız. 2011 yılı içinde bunlar tamamlanacak. Dolayısıyla, burada yine bölge tahmin uyarı merkezi kurup daha fazla hizmet vermek istiyoruz. Biz Kars'ı önemsiyoruz. Çünkü burası hayvancılık ve turizm merkezidir. Ona göre de meteorolojik değerlere bağlı olarak da bu şekilde daha fazla fayda sağlamak istiyoruz."

 cihan

 

 



Bu haber 1,653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,902 µs