En Sıcak Konular

BDP 'açılımı' sordu Atalay 'devam' dedi

19 Mayıs 2010 19:04 tsi
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Atalay’a açılımı sordu, Atalay ise "bitmedi" karşılığını verdi.

Demirtaş "Onlara göre bitmemiş açılım" dedi. Demirtaş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la yaptığı görüşmede Güneydoğu’daki gerilim ve öğrenci olaylarına yönelik yaşanan süreçle ilgili kaygılarını anlattı ve hükümetin önlem almasını istedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ı makamında ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede ise Demirtaş, Güneydoğu’daki gerilim ve öğrenci olaylarıyla ilgili yaşanan süreç konusundaki kaygı ve düşüncelerini aktardı. Demirtaş parti genel merkezinden ayrılışında ise görüşmeye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uzun süredir bölgede tansiyonun yüksek olduğunu kaydeden Demirtaş, Bakan Atalay’la son siyasi gelişmeleri ve bölgede yaşanan gerilimi konuştuklarını, kaygılarını aktardıklarını söyledi.

Demirtaş, "Bu süreçte en ciddi eksikliğin, tıkanmanın, diyalog, tartışma eksikliği olduğunu belirttik. Bu konuda BDP olarak, siyasetçiler olarak daha fazla rol üstlenmeliyiz. TBMM çatısı altında bulunan bütün siyasi partiler daha aktif olmalıdır. Bu çerçevede ancak diyalogla sorunların çözülebileceğine dair hükümetin siyasi irade göstermesi, kararlılık göstermesinin önemli olduğunu belirttik. Biz böyle noktadayız. Sorunların siyaset aracılığıyla çözüleceğini yüz yüze iletmek istediğini söyledik. Kendisi de aşağı yukarı bunları önemsediklerini, böyle düşündüklerini söyledi" diye konuştu. Demirtaş, "Bakan, açılımın devam etmesi yönünde bir şey söyledi mi" yönündeki bir soruya "Onlara göre bitmemiş açılım" karşılığını verdi. Görüşmede özel hiçbir konuyu konuşmadıklarını, genel değerlendirmeler yaptıklarını ifade eden Demirtaş, "kaygınız nedir" şeklindeki bir soruya ise şu karşılığı verdi:

"Operasyonlar, çatışmalar artıyor. Son 45 gün içinde 30’dan fazla insan yaşamını yitirdi. Bu çok olağanüstü bir şeydir, önemsiyoruz. Canlı kalkan eylemleri yapıyoruz. Bu konuda girişimlerde bulunuyoruz. Dolayısıyla hükümetin de sorumlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Sorumluluklarını hatırlattık."

-"CANLI KALKAN EYLEMİMİZ İZNE TABİ DEĞİL"-

"Canlı kalkan eylemine izin verilecek mi" sorusuna ise Demirtaş, "Bunlar izine tabi değil, ama fiili olarak engelliyorlar. Eylemler için vali, bakanla, başbakanla görüşelim diye bir derdimiz yok. Bunlar sivil itaatsizlik eylemleridir. İzin verirler vermezler kendi bilecekleri iş" yanıtını verdi. Liderlerle görüşüp görüşmeyecekleri konusunda ise Demirtaş "Planlanmış bir şey yok ama niye olmasın" dedi.

-"KENDİSİ DE SORUMLULUĞUNU KABUL EDİYOR"-

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata da "Bakan toplumsal gerginlik düşüncenize katılıyor mu" sorusu üzerine, "Ziyaretimizin amacı buydu. Toplumsal gerginlik var, siz de koordinatör bakansınız dedik. Kendisi de sorumluluğunu kabul ediyor. ’Evet açılım sürecinin koordinatör bakanıyım. Bu sürecin başarıyla sonuçlanabilmesi için tabi ki biz de hükümet olarak tedbirlerimizi alıyoruz, bundan sonra da devam edeceğiz’ dedi" diye konuştu. Bakan Atalay’a ziyaretin MYK’da alınan bir karar olduğunu da ifade eden Ata, "Gerginliğin dışında yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğun Türkiye kamuoyuna yansıması için bir kararımız vardı. Biz talep ettik, sayın bakan da kabul etti. Memnuniyetle ayrıldık. Sayın Bakan dinledi. Hükümet olarak bu konuda sorumlu olduklarını, tedbirlerini de alacaklarını ifade ettiler" dedi. Ata, "Sayın bakanın size özel tavsiyesi oldu mu" sorusuna ise, "Sayın bakan bizden beklentilerini ifade etmiştir. Bu sürece destek istediklerini, muhalefet partilerinden destek istediğini söylemiştir. Tabi ki bu süreci devam ettirmek gerekiyor. Toplumsal süreci devam ettirmek gerekiyor" karşılığını verdi.

milliyet

 

 



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,174 µs