Gandi kimin kahramanı? | " /> Gandi kimin kahramanı? | "/>

En Sıcak Konular

Gandi kimin kahramanı?

19 Mayıs 2010 20:21 tsi
Gandi kimin kahramanı? 

CHP’de kurultay yaklaşırken Gandi Kemal lakaplı Kılıçdaroğlu hala tek aday. Gandi, Baykal’a karşı verdiği mücadele nedeniyle Ecevit’e benzetiliyor. ‘Gandi lakabı tuttu’ deniyor. Peki, gerçekten öyle mi? Gandi Kemal kimin kahr

Gazeteciler bilir… Gazetedeki yer sıkıntısı nedeniyle uzun isimler bazen kısaltılarak verilir. Örneğin ABD Dışişleri Bakanı Condodelzza Rice uzun bir süre Condi olarak anıldı Türk medyasında. Bu hem yer sıkıntısından kaynaklanır, hem de eşik altı okuması; lakap sahibiyle okur arasında pozitif ilişki kurar.

Siyasetçilere lakap takılması yeni bir şey değil… Süleyman Demirel “baba” lakabıyla anıldı Türkiye’de… Erbakan’a, üniversitedeki çalışmaları ve dindar kimliği nedeniyle “hoca” dendi. İsmet İnönü Cumhuriyetin kuruluşunda oynadığı rol ve ikinci adam olması hasebiyle Milli Şef olarak anıldı.

Ecevit “Karaoğlan”dı… Şimdi de karşımızda Gandi Kemal var… CHP’nin, kaset sıkandalı sonrasında vizyonuna koyduğu yeni isim…
 
Şüphesiz Gandi Kemal’in arkasında çok ciddi bir taban hareketi var. Bunu partililerden aldığı neredeyse yüzde 90’a varan destekten anlıyoruz. Sadece bundan anlamıyoruz şüphesiz… Kimse yadsımasın… Kemal Kılıçdaroğlu, Türk siyasetine yeni bir yüz ve yeni bir soluk kattı.

En azından artık muhalefette ciddi bir kıpırdanmanın işaretlerini görebiliyoruz. Medyadan izleyebildiğimiz kadarıyla Gandi’li CHP’nin oyları şu anda yüzde 32’ye ulaşmış durumda. Twitter’da bu durumu yorumlayan Mehmet Ali Birand “Gandi oyları AKP dışındaki muhalefetten alıyor” diyor. hem haklı hem haksız… Gandi’nin kuracağı akılcıl bir stratejiyle AK Parti’den oy alma ihtimali de bulunuyor. Hiçbir şey imkansız değil… Türk siyaseti ilginç gelişmelere gebe…

Ancak medyanın –en azından medyanın bir bölümünün- bize gösterdiği gibi de değil durum. Şu anda sağlıklı siyasi analiz yapacak durumda olamıyoruz. Hem araştırma şirketleri hem medya ciddi bir “köpürtme” yapıyor.

Birkaç ay önce Sarıgül’ün yüzde 7 alacağını söyleyen aynı kişiler şu anda Kılıçdarolu’nun oy oranının yüzde 32’yi bulduğunu ileri sürüyor. Yani yapılan yorumlar çok sağlıklı değil.

Öncelikle seçimlere bir yıl gibi uzun bir süre var.

Bu bir yılda –hatta önümüzdeki 4-6 ay arasında- şu anda başımızı döndüren köpük eriyecek ve bizler gerçekten toplumun bu konuda ne düşündüğünü anlamaya başlayacağız.

Ve örneğin, Gandi Kemal’in eksik yanlarıyla ilgili de tartışma yapacağız.

Örneğin, Kemal Kılıçdaroğlu’na Gandi yakıştırması yapılması Ecevit’e Karaoğlan yakıştırması yapılmasına benzetiliyor ve kimi köşe yazarları “bu tutar” diyor.

Bir saptama yapalım: Karaoğlan, Ecevit’e halk tarafından verilen bir lakaptı. Karaoğlan, 70’lerde yükselen sol retoriğe oldukça uygundu. Ve halkın bağrına basabileceği bir jargondu. Yağız demekti… Teni güneşten yanmış, emekçi, çalışan demekti… Anadolu demekti yani… Ancak Gandi lakabı Kılıçdaroğlu’na medya organları tarafından verildi. Bizi sarhoş eden atmosferin dışına çıkarsak göreceğiz, Gandi lakabının toplumumuzda birkarşılığı yok. Türkiye’de Gandi’nin kim olduğunu çoğu üniversite mezunu bile bilmez. O pasif direnişçinin dünya medeniyetine kattığı değerin farkına varmaz.

Bir nokta daha… Şüphesiz Kılıçdaroğlu, il başkanları toplantısı öncesinde yaptığı zamanında çıkışla genel başkanlığını garantilemiş görünüyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun adaylık sürecini İnönü-Ecevit çekişmesiyle benzeştirmek en azından Ecevit’e haksızlık olur.

Çünkü Ecevit’in karşısında, yayınlanan yasak aşk videosuyla zaten oldukça zor durumda olan bir İnönü yoktu. Ecevit, Cumhuriyeti kuran milli şefi yerinden ederek, onunla mücadele ederek, ona rağmen solun lideri olmuştu.

Kılıçdaroğlu’nun ise karşısında aslında zaten devrik olan bir lider vardı. Gandi Kemal, buna rağmen bekledi. Aday olmayacağını söyledi. ancak daha sonra yapılan görüşmelerde –Sav’la görüşmesi ve medyanın baskısıyla- bir gecede karar değiştirerek aday oldu. Daha sonra anlaşıldı ki Kılıçdaroğlu’nun arkasında çok ciddi bir destek var. Neredeyse partinin tümü… Kılıçdaroğlu bu desteği görmesi ve bilmesine rağmen, kaset gibi bir skandalla Baykal’ın yerinden olmasını bekledi. İşte bu yüzden Kılıçdaroğlu’nun adaylığının Ecevit-İnönü çekişmesine benzetlmemesi gerekiyor.

Önümüzdeki bir yıl Kılıçdaroğlu için çok önemli. Kendisiyle ilgili çok ciddi bir beklenti oluşmuş durumda. Hata yapmamak zorunda. Çok okuması, çok bilmesi, dün akşam Teke Tek’te olduğu gibi muğlak ifadelerle soruları geçiştirmemesi gerekiyor.

Yoksa Sarıgül’de yaşanılan hayal kırıklığının bir benzerini daha yaratacak.

Ancak bu süreci iyi yönetirse, bir sonraki seçimde olmasa bile, daha sonraki genel seçimlerde iktidara ortak olabilecek.

Şu andaki köpüklü konjonktürün dışına çıkarak yaptığımız analiz bu…

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,169 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,379 µs