En Sıcak Konular

Maaş indirimlerini mitingle protesto ettiler

19 Mayıs 2010 17:54 tsi
Romanya'da, çalışan ve emekli maaşlarında yapılması planlanan maaş indirimlerini protesto eden kamu çalışanları hükümetin istifasını istedi.

Başkent Bükreş'teki Hükümet Meydanında (Victorie Meydanı) toplanan yaklaşık 15 bin kişi ücret indirimleri ve memurların işten çıkarılmasının kabul edemeyeceklerini açıkladı.

Yaklaşık 3 saat süren mitinge aralarında polis memurlarının da bulunduğu beş sendika üyesi kamu çalışanları katıldı. Protesto gösterine binlerce emekli de destek verdi. Mitingde kamu çalışanlarının durumunu anlatmak için hazırlanan temsili tabut elden ele dolaştırılırken, polis memurları şapkalarını fırlatarak bu maaşlarla geçinmelerinin mümkün olmadığını seslendirdi.

Elindeki devlet yardımı evrakını gösteren bir kadın, "Bak 4 milyon (97 euro) yazıyor; 3 çocuğunla sen yaşa da göreyim. İşsizim, Hangi parayla geçineyim, hırsızlar!" diye tepkisini bağırarak dile getirdi.

Mitinge Yaş şehrinden gelen bir başka protestocu ise enerji sektöründe çalıştığını, son kararların kendilerini mağdur ettiğini belirterek şöyle seslendi: " Kimse bizim çocuklarımızla, ailelerimizle oynayamaz. Hükümettekilerin oyunlarını bozacağız."

Öğretmen olduğunu söyleyen bir başka protestocu ise hükümetin kendilerine büyük hayal kırıklığı yaşattığını söyleyerek, "Yalancı ve hırsızlara karşı çıkmak için buradayız." dedi.

Asıl mesleği gemi kaptanı olan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu'ya gönderme yapan bir sağlık çalışanı ise "Bu vapur bize fakirlik getirdi. Parçalanmışlık, şanssızlık ve yalan dolan getirdi. Artık dayanamaz hale geldik." diye dert yandı.

Bir başka protestocu, 51 yılın sonunda emekli olduğunu belirterek, "140 Euro maaşım var. Bir de kesinti yaparlarsa ben iki çocuğuma nasıl bakacağım? Eşim de böbrek hastası, ona kim bakacak?" diye sordu.

Miting meydanını yaşadığı dolandırılma olayını gündeme getirmek için seçen yaşlı bir emekli ise kendisine miras kalan evinin bir avukat tarafından dolandırılarak elinden aldığını belirterek, mağduriyetinin giderilmesini istedi. Başından geçenleri bir kartona yazarak basın mensuplarına gösteren yaşlı kadın, ""Herkes beni kandırdı. Oğlum iş bulamıyor. Sosyal güvencemiz yok. Sokakta kaldım, halimize bakın." diye seslendi.

Sendika temsilcilerinin konuşmaları yer yer siren sesleri ve protestocuların "Hükümet istifa", "Açlıktan öldük", "Utanın!", "Maaşlarımız aynı kalsın" sloganları takip etti. Miting, ünlü rap müziği sanatçısı Mihai Cerebel'in konseriyle olaysız sona erdi. Ekonomide yaşanan küçülme nedeniyle ödemeler için IMF, AB ve Dünya Bankasından borç alan hükümet, bütçe açığını azaltmak için maaşlarda kesintiye gitmeyi planlıyor. Sendikalar ise hükümetin ücretlerde dörtte bir, emekli maaşlarında da yüzde 15 kesintiye gitme planına karşı çıkıyor.

(CİHAN)



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,384 µs