En Sıcak Konular

'Gazze'ye karşılık diplomatik ilişki' önerisini reddetti

19 Mayıs 2010 10:48 tsi
'Gazze'ye karşılık diplomatik ilişki' önerisini reddetti İsrail, Katar'ın 'Gazze'de inşaat projelerini başlatmaya karşılık yeniden diplomatik ilişki kuralım' önerisini reddetti.

 Katar'ın önerisinde inşaat projelerinin yeniden başlatılmasının yanı sıra, Gazze'nin ihtiyaç duyduğu her türlü malzemenin bölgeye serbestçe girişi de bulunuyordu. Katar buna karşılık olarak İsrail'in başkent Doha'da temsilcilik açmasını önermişti.

Daha önce Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih'in barıştırılması için de devreye giren Katar, iki gruba anlaşmaları haline 1 milyar dolarlık yardım vaadinde bulunmuştu. Ancak Katar'ın bu çıkışı Mısır'ın sert tepkisini çekmiş, barış sürecini parayla sabote etmekle suçlanmıştı.

Haaretz'e konuşan İsrailli yetkililer Başbakan Binyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın bu öneriye soğuk baktığını söyledi.

Katar, 2008 sonunda başlayan Gazze operasyonları sırasında İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerini askıya almış ve İran'la birlikte Hamas ve İslami Cihad örgütlerinin katıldığı bir toplantı organize etmişti.

Ardından da Katar Yönetimi Doha'daki İsrail Temsilcisi Ro'i Rozenblit'in ülkeyi terk etmesini istemişti.

Gazetenin iddiasına göre son 6 ayda, Katar İsrail ile diplomatik ilişki kurmak ya da dolaylı görüşme başlatmak için ABD ve Fransa kanalıyla mesajlar göndermişti.

Gazetenin iddiasına göre Katar'ın önerisi İsrail'de 'öneriyi destekleyenler ve karşı çıkanlar arasında' sert tartışmaların da yapılmasına sebebiyet verdi.

Hamas'ın Haziran 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesinden beri İsrail bölgeye havadan, karadan ve denizden ekonomik abluka uyguluyor. Abluka ile ağırlıklı olarak inşaat malzemelerinin bölgeye girişi engelleniyor. İsrail inşaat malzemelerinin Hamas tarafından sığınak yapılması ve füze fırlatma yerleri inşa edilmesinde kullanıldığını öne sürüyor.



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,606 µs