En Sıcak Konular

Erdoğan'la baş başa görüşen tek kişi

19 Mayıs 2010 09:51 tsi
Başbakan Erdoğan, İskeçe kentinin yerel gazetesi Empros yazarı Hristos Hristodulu ile Atina'da hasret giderdi.

Erdoğan Türk-Yunan ilişkilerinin geliştirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle Yunan gazeteciye teşekkür ederken, Hristodulu ise hayranı olduğu Erdoğan'la baş başa görüşmenin keyfini çıkardı.

Batı Trakya İskeçe kentinin yerel gazetesi Empros'un yazarı Hristos Hristodulu, Erdoğan'ın, yaptığı reformlarla Türkiye'yi Avrupa'ya taşıyan bir lider olduğunu belirtmiş, uzun uzun Erdoğan'a hayranlığını dile getirmişti. Şubat 2010 tarihli "Meziyetli Sayın Tayyip Erdoğan" başlıklı yazısı, ulusal Elefterotipia gazetesinde de yayınlanmıştı. Bu makalesinden sonra Erdoğan'ın telefonla konuştuğu Hristodulu, geçen cumartesi günü Erdoğan'la özel bir görüşme yaptı. Hristodulu, Erdoğan'ın Yunan gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında tek yerel gazeteci olarak toplantıya katıldı. Hristodulu, Erdoğan'ın yüklü programına rağmen başbakanla baş başa görüşen de yalnız o oldu.

Yunan gazeteci Hristodulu, Erdoğan'la yaptığı görüşmeyi ve edindiği izlenimleri Cihan'a değerlendirdi. Atina Hilton Otel'de gerçekleşen görüşmede Erdoğan, Hristodulu'ya Elefterotipia ve Embros gazetelerinde yer alan ve Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşmesini yapıcı bir analizle dile getiren yazıları nedeniyle teşekkür etti. Hristodulu ise "Mustafa Kemal: Selanik'te Yaptıkları ve Yaşadıkları" kitabının Türkçe çevirisini imzalayarak Erdoğan'a hediye etti. Hristodulu, kitabına "Ekselansları TC. Başbakanı Sayın Erdoğan'a, onur ve umutla..." şeklinde not düşmeyi de ihmâl etmedi. Hristodulu, "Ziyaretiniz, Türk-Yunan ilişkilerinde alışılmışları değiştiriyor" sözleri nedeniyle Erdoğan'dan samimi teşekkür almış.

ERDOĞAN VE PAPANDREU'NUN KİMYASI UYUŞTU

Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin Hristodulu, "Hiç tereddüt etmeden ziyareti kesinlikle olumlu değerlendiriyorum" diyor. "Türkiye'nin dostluk elini uzattı" vurgusunda bulunan Hristodulu, "Yunanistan, zor bir döneminden geçiyor. Türkiye, hiçbir zorlama ve talep de bulunmadan Atina'yı ziyaret ederek dostluk elini uzattı" diyor. Ziyaretin iki ülke ilişkilerinde muhteşem bir çerçeve değişikliği olduğunu belirten Hristodulu, bunun da Erdoğan ve Papandreu'nun kimyalarının uyuşmasından kaynaklandığını ifade ediyor.

İşbirliğini derinleştirmeyi hedefleyen anlaşmalara dikkat çeken Yunan gazeteci, Ege ve Kıbrıs gibi zor sorunların, tarafların güçlü ve samimi politikalarıyla er geç çözümleneceğine inanıyor.

ERDOĞAN'IN İLETİŞİMİ MÜKEMMEL, GÖRÜŞLERİ ÖZGÜN

Erdoğan'la kısa bir süre de olsa baş başa görüşmesine dair görüşünü ifade eden Hristodulu, Erdoğan'ın iyi ilişkiler istediğini, sorunları bildiğini ve bunları çözme konusunda halkının yararına olacak kararları vermekten kaçınmadığının altını çizdi. Hristodulu, şunları söylüyor: "Erdoğan, ülkesinin kurumlarını modernleştirme ve köklü reformlar yapma konusunda kararlı. Türkiye'nin hem ekonomik hem de jeopolitik gücünü değerlendiriyor. Bölgesel rolünü güçlendirdiğine inanıyorum." Erdoğan'ın Yunanistan'ı tehdit etmeden Atina'yı ziyaret ettiğini belirten Hristodulu, "Erdoğan'ın mükemmel iletişimi ve öz denetime sahip, güvenli ve kendine saygısı olan biri olduğu izlenimi edindiğini" söylüyor. "Her şeyi çok rahatlıkla cevaplandırıyor" diyen Hristodulu, "Bazen tekliyor ama görüşleri özgün" diyor.

Patriğin "ekümenik" sıfatının kendisini rahatsız etmediğini söylediğini belirten Hristodulu, Erdoğan'ın bunun milli çıkarlar için tehlikeli olmadığı mesajını verdiğini düşünüyor. Yunan gazeteci, bu tarihi söylemin Osmanlı İmparatorluğu döneminde olduğu gibi resmen tanınabileceğini ifade ediyor.

ZİYARET YENİ BİR BAŞLANGIÇ

"Çok yararlı, değerli ve kritik ziyaretin verimli sonuçlarının çok kısa sürede görüneceğini" ifade eden Hristodulu, "Gerçekte bu ziyaret, Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşmesinde, iki reformcu ülkenin tarihi görüşmesiydi" görüşünü dile getiriyor. Hristodulu, sözlerini şöyle tamamladı: "Ziyaretin Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir başlangıca ve çözümler getiren özlü bir süreklilik önermesini dileyenlerden biriydim. Papandreu ve Erdoğan'ın çabalarıyla şimdi bunun sadece bir arzu değil, mümkün olduğuna inanıyorum."
 
cihan

 



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,561 µs