En Sıcak Konular

Sürpriz desteğin sırrı çözüldü

19 Mayıs 2010 08:30 tsi
Sürpriz desteğin sırrı çözüldü 
Önder Sav, 53 yıllık arkadaşını neden terk etti?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki gün CHP genel başkanlığına adaylığını açıklamasıyla başlayan süreç, Deniz Baykal'ın geri döneceği beklentisi içinde olanları hayal kırıklığına uğrattı.

Milletvekillerinin ardından il başkanlarının neredeyse tamamı Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek verdi. Baykal'ın bu şartlarda adaylığını koyması çok zor görünüyor. Yaşanan sürpriz gelişmelerin ardında, Genel Sekreter Önder Sav ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan önemli pazarlıkların olduğu belirtiliyor. Buna göre Sav, genel başkanlık koltuğu karşılığında Kılıçdaroğlu'ndan 'ikinci adamlık' sözü aldı. Parti örgütüne ilişkin yetkiler de Sav'ın elinde olacak. Bir diğer anlaşma da Sav'ın yetkilerini tırpanlayan tüzük değişikliğinin askıya alınması.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, 53 yıllık dostu, siyasi yol arkadaşı ve 10 yıllık genel başkanı Deniz Baykal'ı ani manevralarla partiden tasfiye etti. Bu gelişme, bir yandan "Sol partilerde ikinci adam birinci adamdan önemlidir" tezini doğruladı, diğer yandan da Sav ile Baykal'ın yıllardır verdiği birlik görüntüsünün arkasındaki derin çatlağı ortaya koydu. Baykal, 2008 yılında Önder Sav'ın itirazlarına rağmen parti tüzüğünü değiştirmiş ve CHP'deki 'ikinci adam' yetkilerini kâğıt üzerinde ciddi şekilde tırpanlamıştı. Ancak yine Sav'ın itirazları nedeniyle bir türlü yürürlüğe koyamamıştı. Hafta sonu yapılacak kurultayla birlikte hayata geçmesi beklenen tüzük, Önder Sav'ı 'ikinci adam' koltuğundan indirip 13 genel başkan yardımcısından biri haline getirecekti. Genel Sekreter, böylece parti örgütü üzerindeki gücünü yitirecekti. Ancak Önder Sav, eski tüzükten aldığı yetkileri sonuna kadar kullandı ve yarım asırlık arkadaşını saf dışı bırakmaktan geri durmadı. Kendi belirlediği delegelerin gücüyle Kemal Kılıçdaroğlu'na "Gel seni genel başkan yapayım." teklifinde bulundu.

Önder Sav'ın başından beri karşı çıktığı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına bir anda yeşil ışık yakmasının ardında, Kılıçdaroğlu'nun medyadan ve kamuoyundan aldığı destek yatıyor. Sav, delege gücünün yanına kamuoyu desteğini de alarak Kılıçdaroğlu'nu rahatlıkla seçtirebileceğini hesaplıyor. Bu manevra ile parti tüzüğünü değiştirip kendisini pasifize etmeye çalışmakla suçladığı Baykal'ı da tasfiye etmeyi planlıyor. Önder Sav'ın Kılıçdaroğlu'na verdiği destek de karşılıksız değil. Yapılan pazarlıklarda 2008'de değiştirilen tüzüğün yürürlüğe girmeden bir kez daha yenilenmesi ve Sav'ın 'ikinci adam' konumunun devam etmesi kararlaştırıldı.

Kılıçdaroğlu'nun kabul ettiği şartlar, CHP'de isimler değişse bile kısa vadede yapısal bir değişiklik olmayacağını ortaya koyuyor. Yakınındaki isimler, şimdilik önemli olanın Kılıçdaroğlu'nun liderliği olduğunu, yapısal değişikliğin kısa zamanda yapılacağını savunuyor. Baykal'ın dönmesini isteyen isimler ise bu şartlarda Kılıçdaroğlu'nun Sav'a bağımlı olacağını ve partiyi yenileyemeyeceğini ileri sürüyor.

Habib Güler - Zaman

 


  



Bu haber 1,401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,866 µs