iyibilgi röportaj" /> iyibilgi röportaj"/>

En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu bir geçiş dönemi!

18 Mayıs 2010 17:10 tsi
Kılıçdaroğlu bir geçiş dönemi! Yeni CHP projesinin ana hatları belli olmaya başladı. Bu projeye kimler dahil olacak, kimler dışarıda kalacak? iyibilgi röportaj

CHP İl Başkanları toplantısında, Kemal Kılıçdaroğlu ismi Deniz Baykal'ı geride bıraktı. Şu an için genelbaşkanlık koltuğu için en güçlü adaylardan biri. Yeni oluşum için öyle hesaplar yapılıyor ki, değişim sadece CHP'yi değil, tüm Türkiye'yi etkileyecek çapta. Süreci değerlendirmesi için Prof. Dr. Mahir Kaynak'tan yardımını rica ettik. 

Son yazılarınızda Türkiye'de eski ideojilerin tasfiye edilmeye başlandığını, özellikle etnik temelli siyasi programların tedavülden kalkmak üzere olduğunu yazıyorsunuz. Örneğin geçen hafta şöyle demiştiniz: "Kürt hareketi sol ideolojiyi benimseyerek ülkede sol bir siyasi akıma öncülük edebilir ve böylece hem kendisi etnik siyasetten uzaklaşır hem de bir sol parti oluşur." Sizce Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genelbaşkanlığı için güçlü bir şekilde öne çıkması, bu tezinizi destekler mi?

Bu tezimi destekliyor. Ama Kılıçdaroğlu'nun sol anlayışı, benim kast ettiğim anlayıştan farklı. O daha ziyade popülist bir kişi. Yani AK Parti'yi taklit ediyor. Ancak uzun vadede kalıcı olmaz, çünkü teorik temelleri olmayan, popülist bir harekettir. Tabii ki halka dayanacaksınız ama gene bir teorik temeliniz olmalı, dünya görüşünüz olmalı. Yeni hareketin dış politikasını bilmiyoruz, Türkiye'deki değişik güç odaklarına karşı tavrını bilmiyoruz.

Peki bu AKP'yi zorlar mı?

Zorlar. Onlar da aynı şekilde halk diyecekler.

Bu durumda, eğer Sayın Kılıçdaroğlu CHP Genelbaşkanlığı koltuğuna oturursa, AKP ile CHP arasındaki rekabet önümüzdeki seçimlerde nasıl olur?

Kılıçdaroğlu'nun gelişiyle CHP halka iniyor. Ama öteki taraftan CHP'nin bugüne kadar savunduğu bir ideoloji var. Onun taraftarları partiden ayrılacaklar. Yeni bir oluşuma gidecekler. Ortada kaldılar. Bakın şöyle diyebiliriz, Ergenekon davası ile askeri gücü, adli reformlar ile yargı gücünü kaybetmişlerdi. Şimdi siyasi güçlerini de kaybettiler. Bunlar tamamen güçsüz kaldılar.

Ama tam tersini söyleyenler de var. 'Statükonun' bu yeni oluşum sürecinde tekrar güç kazanmak için birebir etkisi olduğunu iddia edenler var.

Halka dayanarak gelmek istiyorlarsa, olabilir. Strateji değiştirmişler ise bu demektir ki halkın oyu ile iktidara gelmek istiyorlar...

Dış odakların Kemal Kılıçdaroğlu'na yaklaşımı nasıl olur?

Kemal Kılıçdaroğlu'nu bir ara rejim olarak kabul ederler. Bu bir geçiş sürecidir. Ama CHP uzun süre böyle popülist kalamaz.

www.iyibilgi.com röportaj



Bu haber 5,520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,620 µs