En Sıcak Konular

Madende korku dolu bekleyiş

18 Mayıs 2010 16:16 tsi
Zonguldak’ta yeni açılan bir maden ocağında patlama meydana geldi. Patlamanın meydana geldiği 540 metre kotta görevli 30 işçiden haber alınamıyor. Göçüklere ulaşıldı. Ama işçilerden hala haber yok. Zaman geçtikçe umutlar azalıyor. Kimi babasını, kim

ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait kömür ocağında dün meydana gelen grizu patlamasında, yerin 540 metre altında mahsur kalan 30 madenciye ulaşılmaya çalışılıyor.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, işçilere bugün ulaşmayı umut ettiklerini söyledi. Maden işçilerinin yakınları ise ocak ağzında gözyaşları içerisinde gelecek haberi bekliyor.

Dün saat 13.28’de, Zonguldak’ın Kilimli Beldesi’nde bulunan TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında 11 işçi yaralanırken, 540 kodunda bulunan 30 işçi mahsur kaldı. TTK’da galeri açma işini ihale ile alan Yapıtek Şirketi'nde çalışan 30 işçinin kurtarılması için çalışma başlatıldı.

Patlamanın meydana geldiği Karadon Müessesesi’ne ait ocak ve aynı müesseseye bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü’ne ait maden ocağından TTK’ya bağlı kurtarma ekipleri yer altına girerek patlamanın olduğu 540 kodundaki galeriye ulaşmak için çalışma başlattı.

10 METRELİK GÖÇÜK VAR

Patlamanın olduğu ocağa dün gece kurtarma asansörü ile inildiğinde grizunun neden olduğu büyük hasar ve gaz oranının yüksek olması nedeniyle müdahalede bulunamadı. Bunun üzerine saat 24.00 sıralarında, bütün ekipler Gelik tarafındaki yandaki ocaktan patlamanın olduğu bölgeye ulaşmak için çalışma başlattı.

Bu ocaktan, patlamanın meydana geldiği ocakta işçilerin mahsur kaldığı galeriye yatay 1800 metre mesafe bulunuyor. Bunun 1 kimotrelik bölümünü sorunsuz geçen kurtarma ekipleri, 800 metrelik kesimde grizuya bağlı olarak yoğun gazla karşılaştı. Gaz oranı 2000 ppm ölçülürken, havalandırma çalışmasıyla sabaha kadar 900 ppm, öğle saatlerinde de 600 ppm seviyesine düşürüldü. Maden ve Taşocakları Tüzüğü'ne göreocaklarda karbonmonoksit gazı 50 ppm oranına çıktığında çalışma durduruluyor. Karbonmonoksit gazının 600 ppm üzerinde olduğu ortamda gaz maskesiz bulunmak ise ölüme neden oluyor.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, kurtarma ekipleri havalandırma çalışması yaparak ilerlerken 8- 10 metrelik bir göçükle karşılaşıldığını söyledi. Özçelik, “25-30 civarındaki kurtarma ekibi 3 ve 4’er kişilik gruplar halinde çalışarak göçüğün oluştuğu bölgeye ulaştı. Şu anda 8-10 metrelik bir göçük var. Ekiplerimiz göçüğe müdahale etmeye başladı. Göçük açıldıktan sonra hava akımı sağlanacak ve gaz oranı daha da düşürülmeye sağlanacak. Bunun için yer altına havalandırma şebekesi döşendi. Gaz oranı düştükten sonra çalışmalar daha da kolaylaşacak. Umut ediyoruz bugün işçilerimize ulaşacağız” dedi.

Bu arada göçüğün olduğu bölgede çalışmalara katılan Selim Yağız adlı işçi gazdan zehirlendi. Ocaktan çıkarılan Selim Yağız'a ambulansta sağlık ekipleri müdahale etti. Yağız’ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

BAKAN DİNÇER: UMUDUZU KORUYORUZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Eneji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM eski Başkanı Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ile birlikte kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü’nün önünde, kurtarma çalışmalarını yürüten personelden bilgi aldı.
Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ömer Dinçer, patlamanın ardından ocakta büyük hasar meydana geldiğini, bu nedenle kurtarma çalışmasının yandaki ocaktan yürütüldüğünü söyledi. Dinçer, “Gelik tarafından yapılan çalışmalar sonucunda sabah göçüğün olduğu yere ulaşıldı ve ilk kazma vuruldu. Ancak, işçi arkadaşlarımıza ne zaman ulaşırız elimizde yeterli bilgi yok. Sabır ve sükuneti korumalıyız” dedi.
Olayın kesin olarak grizu patlaması olduğunu vurgulayan Dinçer, “Göçüğün uzunluğu ne kadar, net bir bilgimiz yok. Ancak umudumuzu koruyoruz. Çünkü göçüğün olduğu yerde metan gazının olmadığı yerler var. Ümit ediyoruz ki işçilerimiz o bölümlerdedir” diye konuştu.

“İHMAL GÖZÜKMÜYOR”

Bakan Dinçer, ‘İhmal var mı?’ sorusuna, “Teknik açıdan bakıldığında ihmal ve hata görülmüyor. En son Ekim ayında kapsamlı bir denetim yapıldı. İş güvenliği açısından bir eksiklik görülmedi. Ancak patlama sebebiyle bir ihmal var mı bunu göçüğü kaldırdıktan sonra göreceğiz” yanıtını verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise gece 02.30’da kendisini arayan Başbakan Erdoğan’a çalışmalarla ilgili bilgi verdiğini, İspanya dönüşü tekrar görüşeceklerini söyledi.

İŞÇİ YAKININDAN TEPKİ

Bakanlar Ömer Dinçer ve Taner Yıldız ile beraberindekiler daha sonra ocak ağzında bekleyen işçi yakınlarıyla konuşup çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız bir işçi yakınına bilgi verirken, “Umut ediyoruz ki 2-3 saat içerisinde göçükten bir menfez açıp işçilere ulaşmaya çalışacağız” dedi.

Bu sırada, bir işçi yakını “Patlama olduktan sonra buraya gelip lak lak konuşuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. İşçi yakını polisler tarafından uzaklaştırıldı. Bakanlar daha sonra işletme müdürlüğüne girerek çalışmaları takip etti.

OCAK BAŞINDA FERYATLAR

Bu arada, mahsur kalan işçilerin yakınları ocak ağzında sabaha kadar bekledi. Umut içerisindeki madenci yakınları birbirlerini teselli etmeye çalıştı.

Sabah saatlerinde işçilere ulaşılamaması üzerine umutlar giderek azalırken, işçilerin yakınlarının da feryatları yükseldi. Baygınlık geçiren bazı işçi yakınlarına sağlık ekipleri müdahale etti.

Kızılay ise ocak önünde bekleyen madenci yakınlarıypla çalışanlara yemek ve su dağıttı.

MÜHENDİS OĞLUNU BEKLİYOR

Ocakta mahsur kalan maden mühendisi 28 yaşındaki Koray Kebapçı’nın babası 56 yaşındaki Turan Kebapçı, Konya Selçuk Üniversitesi mezunu olan oğlunun 4.5 yıl önce Yapıtek Şirketi'nde işe başladığını söyleyerek, “Umudumuzu kaybetmedik. Sabaha kadar gelecek müjdeli bir haberi bekledik. İnşallah oğlum ocaktan sağ salim çıkacak” diye konuştu.

Ocak önünde bekleyen 24 yaşındaki Gülşen Karabektaşoğlu, eşi 26 yaşındaki Ahmet Karabektaşoğlu ile kardeşi 23 yaşındaki Erdem Alkin’in ocakta mahsur kalan kişiler arasında olduğunu söyledi. Kucağındaki 6 yaşındaki kızı Ebrar ile ocak önünde beklerken gözyaşlarına boğulan Gülşen Karabektaşoğlu, “Eşim 4 yıldır firmada çalışıyor. Asıl mesleği aşçılık. Ancak imkan olmadığı için mesleğini yapamadı. Madenci oldu. Daha önce de maden ocağında 3-4 defa kaza geçirdi. En son yaklaşık 1 yıl önce gaz zehirlenmesi nedeniyle yaralandı. Çok defa işi bırakmasını söyledik. Ancak, kirada oturuyoruz. Yapacak bir işimiz olmadığı için çalışmaya devam etti. Umudumuzu koruyoruz” dedi.

Oğlu Erdem Alkin ile damadı Ahmet Karabektaşoğlu’nun ocakta mahsur kalmasının üzüntüsünü yaşayan Ayşe Alkin ise “Oğlum oğlum” diyerek feryat etti.




Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs