En Sıcak Konular

Turizme düşük kur darbesi

18 Mayıs 2010 14:40 tsi
Euro'nun Türk Lirası karşında değer kaybetmesi turizmde hedefleri saptırdı.

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Arabacı, Antalyalı turizmcilerin sezon sonu TL gelirlerinde yüzde 10- 15 arasında düşüş yaşanacağını öngördü. Arabacı, gelir kaybının iyi pazarlanamamış tesislerde ise yüzde 25'lerin üzerine çıkacağını kaydetti.

AKTOB merkezinde düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında gazetecilere açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır ve Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Arabacı, 2010 yılının sayı bazında artış göstereceğini ancak turizm gelirlerinin ise yıl sonunda TL bazında düşüşle kapanacağını belirtti. 2010 yılı bütçe hesaplarını 1 euro'nun 2.2 TL seviyesinde olacağı düşünülerek yapıldığını belirten Arabacı, “Euro şuan 1.90 seviyesinde. Bunun 1.70'leri görme riski var. Eğer euro Türk Lirası karşısında bu seviyeye düşerse büyük sıkıntı olacak” dedi. Euro'da yaşanan sıkıntının yanı sıra et fiyatlarındaki artışın yiyecek içecek kalemine de yüzde 25'ler seviyesinde yansıdığını belirten Arabacı, karlılığın düşmesinin yeni yatırımları engelleyeceğini, istihdama da olumsuz yansıyacağını söyledi.

16 Mayıs itibariyle Antalya'ya gelen turist sayısının 1 milyon 700 bin seviyesine geldiğini ifade eden Arabacı, geçen yıla oranla yaşanan yüzde 22'lik artışın büyük bir patlama olmadığını kaydetti. Geçen yıl dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden dolayı 2010 yılında yüzdelik artışın büyük gözüktüğünü söyleyen Arabacı, karşılaştırmanın 2008 yılı ile yapılması gerektiğinin altını çizdi. Aynı dönemde 2008 yılına oranla artışın yüzde 4.7 seviyesinde olduğunu kaydeden Arabacı, “Realitede büyük bir artış yok. Kendimizi kandırmayalım. Olabilecek riskleri bu günden görüp önlem almalıyız. Sezonu TL bazında büyük bir kar düşüklülüğü ile kapatacağız. Yıl sonunda tahminen yüzde 10- 15 arasında kar kaybı olacak. Kötü pazarlanmış tesislerde ise durum yüzde 25'in üzerine çıkabilir” diye konuştu.
Otelciler olarak Nisan ve Mayıs aylarına ait fiyat indirimi yaptıklarını söyleyen Arabacı, sezon öncesi belirlenen kontrat fiyatlarının gerçek olmadığını ifade etti. Otelciler olarak hayal dünyasında yaşadıklarını belirten Arabacı, “Bir kontrat yapıyoruz ardından onun realizasyonunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Antalya Bölgesi olarak gelen turistlerin ülkelerine bakıldığında yüzde 25'ler seviyesinde pazar genişlemesi yaşandığını söyleyen AKTOB Başkanı Çorabatır, “Antalya'ya gelen turist 52 ülkeden 64 farklı ülkeye çıktı” diye konuştu. Bölge olarak dolar, euro ve pound üzerinden anlaşmalar yapıldığını söyleyen Çorabatır, “Antalya ve çevresine gelen turistlerin yüzde 70'i euro bölgesinde yaşıyor. Euro'nun bu şekilde gerilemesi bizi tedirgin ediyor. Tek avantaj gelen turist sayısının artması. Bu yıl döviz girdisi bakımından artış olacaktır fakat TL bazında kurla çarptığımızda düşüş yaşanacaktır” dedi.

Yunanistan ekonomisi düzelmediği ve Türkiye'de büyük istikrarsızlık yaşanmadığı müddetçe döviz kurlarının yıl sonuna kadar bu şekilde gideceği bilgisini aldığını belirten Çorabatır, 2011 için hizmet kalitesinin bozulmaması gerektiğini kaydetti. Maliyetlerin çok iyi kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Çorabatır, döviz olarak ödenen kredi borçlarında herhangi bir problem yaşanmayacağını belirtti.

Geçen hafta katıldığı Yunanistan gezisini değerlendiren Çorabatır, Atina'nın hizmet kalitesinde Türkiye ile yarışamayacağını ancak tarihi değerlerin yansıtılmasında Yunanistan'ın önde olduğunu belirtti. Yunanistan'ın 2010 yılında Türkiye turizmine olumsuz bir katkı yapmayacağını belirten Çorabatır, “Yunanistan'da bu yıl düşüş beklenmiyor. Fiyat ayarlamasını yapmışlar” diye konuştu.



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,287 µs