En Sıcak Konular

Çinliler İzmir'de arsa bakacak

18 Mayıs 2010 14:33 tsi
Çinli otomotiv devleri Deng Fong Motor (DFM) ve Haima yetkilileri, DFM'nin Türkiye'de 250 milyon dolarlık yatırım yapmak için seçeceği üç yerden biri olan İzmir'e gelerek arsa konusunda incelemelerde bulunmadan önce bölgede bulunan otomotiv ve yan sana

İzmirliler'in, 2009 yılı başlarından itibaren dünya otomotiv sektörünün önde gelen firmalarından DFM'nin yatırım yapması için firma yetkililerine İstanbul'da 28 Mart 2010'da yaptığı sunumda bulunan ve kentin yatırım olanaklarından etkilenen Çinli otomotiv firması Haima da İzmir'e geldi. Yatırım için uygun arazileri gezecek olan ve İzmir'deki otomotiv firmalarını yerinde görecek olan DFM ve Haima yetkililerinin İzmir'den ayrılmadan önce yatırım müjdesi vermesi bekleniyor.
İzmir'e gelen yatırımcılar İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) ev sahipliğinde kentte bulunan otomotiv ve yan sanayi firmalarının temsilcileri ile görüştü. Toplantıda konuşan Haima Genel Müdürü Qin Quanquan, Haima'nın Çin'in en kaliteli üretim yapan otomotiv firması olduğuna dikkat çekerek Ar-Ge'ye de büyük önem verdiklerini söyledi.

TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA AÇILACAKLAR

Quanquan, bir süre Mazda için üretim yaptıklarını daha sonra Mazda'dan ayrılarak kendi markalarıyla üretime geçtiklerini ve 2006- 2009 yılları arasında Çin pazarına odaklandıklarını anlattı. Quanquan, “Ancak bir otomotiv firmasının başarısını gösteren uluslararasılaşma sürecinde başarılı olup olmayacağıdır. Bunun göstergesi de ABD ve Avrupa pazarındaki başarıdır. Bu bağlamda Türkiye pazarında başarılı olmak Avrupa pazarında başarılı olmanın bir adımı” dedi.
Türkiye'nin coğrafi konumu, Çin'in hedef pazarlarına yakınlığı ve otomotiv yan sanayi alanındaki başarısıyla öne çıktığını vurgulayan Quanquan, Türkiye'deki otomotiv sektöründe şanslarının olup olmadığını görmek için Türkiye'ye geldiklerini dile getirdi. Quanquan, “İkinci amacımız da İzmir'e gelip İzmir'i anlamak, kentteki yatırım alanlarını ve yatırım olanaklarını görmek oldu. İzmir'e dün akşam geldik ama İzmir'den çok etkilendim. Burası çok kadim bir şehir” diye konuştu.

‘YATIRIMIN BU ŞEHRE GELECEĞİNDEN EMİNİM’

DFM'nin Türkiye Distribütörlüğü'nü yürüten, Haima'nın distribütörlüğü için de çalışma yürüten MYG Otomotiv'in Genel Müdürü Ömer Çardak ise, İstanbul'da yapılan sunumun çok önemli olduğunun altını çizdi. Çardak, “DFM için yapılan İzmir sunumundan Haima firması da etkilenmiş ve ‘Ben de bu işte varım’ demiş. Bunun için İzmir'i görmeye geldiler” dedi.

Çinliler'in İzmir'de yatırım imkanlarını araştıracaklarını kaydeden Çardak, “Bu yatırımın bu şehre geleceğinden, imkanlar ve sağlanacak teşvikler bakımından eksik kalmayacağından eminim” diye konuştu. Çardak'ın, Çinliler'in yarın öğleden sonra Çin Konsolosluğu'nda toplantı yapacakları için gezilerin fabrika ziyaretinden ziyade arazi üzerine yoğunlaşması üzerine yaptığı ricada ise “Çinliler buraya daha çok gelecek, biz de geleceğiz” demesi dikkat çekti.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, İzmir'in yatırım avantajlarını anlatarak kentin en büyük üstünlüğünün lojistik olanaklar olduğunu söyledi. Demirtaş, Çinliler'i İzmir'de yatırım yapmaya davet etti.



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,533 µs