En Sıcak Konular

Anlaşma ABD'yi tatmin etmedi

18 Mayıs 2010 11:23 tsi
Anlaşma ABD'yi tatmin etmedi Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan uranyum takası anlaşması ABD'yi tatmin etmedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs yazılı açıklamasında, İran'ın takas için Türkiye'ye uranyum göndermesinin olumlu bir adım olacağını, ancak İran'ın nükleer programına dair ciddi kaygılarının hala devam ettiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip J. Crowley de İran'ın UAEK'ye sunacağı önerileri görmeden anlaşmaya tam destek veremeyeceklerini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Gibss, 3 ülke arasında sağlanan anlaşmanın uluslararası toplum tarafından değerlendirilmeden önce Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na iletilmesi gerektiğini belirtti.

İran'ın uranyum zenginleştirmeye devam etmesinin BM kararlarının ihlali olduğunun belirtildiği açıklamada, ABD'nin İran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği, aksi takdirde yaptırımlar da dahil bunun sonuçlarıyla yüzleşeceği hususunun net olarak ortaya koyulmasında ortaklarıyla birlikte çalışacağı belirtildi.

Açıklamada, ABD'nin İran'ın nükleer programından kaynaklanan soruna diplomatik çözüm bulunmasına olan bağlılığı da dile getirildi. Gibbs, "İran nükleer programı ile barışçıl amaçlar taşıdığını, uluslararası topluma gösterecek gerekli adımları atmalı" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley ise İran'ın UAEK'ye sunacağı önerileri görmeden anlaşmaya tam destek veremeyeceklerini belirtti. Türkiye ve Brezilya'nın çabalarına saygı gösterdiklerini belirten Crowley, İran'ın UAEK ve uluslararası topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmek için neler yapacağını görmeden, İran'ın nükleer programı konusunda ilerleme kaydedildiğinden emin olamayacaklarını belirtti. Crowley "Bunu büyük bir ilerleme olarak niteleyecek olanlar vardır ancak, bizim bu anlaşmanın tamamen yeni bir ilerleme getirdiğine dair ciddi süphelerimiz var" ifadesini kullandı. İran'ın uranyum zenginleştirme programına devam edeceğini açıkladığına dikkat çeken Crowley, bunun uluslararası toplumun güvenliği için temel endişeleri olduğunu belirtti. ABD'nin İran ile diplomatik çözüme bağlılığının devam ettiğini de belirten Crowley, bunun yanında BMGK'da yaptırım çalışmalarının da devam ettiğine dikkat çekip; "Gelinen nokta henüz yaptırımları ertelemek için yeterli değil' şeklinde konuştu.

Türkiye ve Brezilya'nın çabalarına saygı duyduklarını söyleyen Crowley'e "Saygı duyuyorsunuz da destekliyor musunuz?" diye soruldu. Soruya net cevap veremeyen Sözcüye bu kez de mevcut anlaşmanın ABD'nin daha önce önerdiğiyle aynı olduğu hatırlatılarak neden şimdi destek vermediği de gündeme getirildi. Sözcü bu kez de, ayrıntıları görmeden birşey söyleyemeceklerini halen ortada bir çok bilinmezin bulunduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İran'a gitmeden önce konuştuğu, Clinton'ın İran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirip getirmeyeceği konusunda ciddi endişeleri olduğunu Davutoğlu'na ilettiği de aktarıldı.

cihan



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,045 µs