En Sıcak Konular

Erdoğan'ın çağrısına 'evet' dedi

18 Mayıs 2010 10:34 tsi
Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen ve krizde rekor seviyelere çıkan işsizliğe çözüm arayan hükümete ihracatçılardan 'Bu yıl 250 bin kişiyi işe alacağız' desteği geldi.

Küresel krizde, Avrupa ülkelerine göre daha dirençli çıkan ve ekonomisinde hızla iyileşme yaşanan Türkiye işsizliğe çare arıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) olumsuz karşılık verdiği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Her patron bir işçi alırsa, işsizlik azalır' talebine Türkiye İhracatçı Birlikleri 250 bin kişiyi işe alacaklarını belirterek destek verdi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen ve krizde rekor seviyelere çıkan işsizliğe çözüm için iş dünyasından destek istemişti. Erdoğan, bu kapsamda ilk çağrıyı Türkiye genelinde 1,3 milyon üyeye sahip Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) yaptı. Ancak iş dünyasının çatı kuruluşu bu talebe olumsuz cevap vermişti. Buna rağmen hükümetin işsizliği belli bir seviyeye getirmek için yürüttüğü çalışmalara iş dünyasının birçok örgütü destek vermeye devam ediyor.

Başbakan Erdoğan'ın çağrısına son bir destek de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde faaliyet gösteren onlarca ihracatçı birliklerinden geldi. TİM tarafından yapılan ihracatçı eğilim araştırmasının 1. çeyrek sonuçları Başkan Mehmet Büyükekşi tarafından açıklandı. İhracatçı Birlikleri'ne üye yaklaşık bin firmadan 313'ünün katıldığı anket, Türkiye'nin 2010 ve sonrasına ışık tutuyor. Buna göre araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 56'sı 2010'un ilk çeyreğinde üretimlerinin yüzde 55 oranında arttığını, yüzde 52'si ise ekonominin düzelmeye başlamasıyla birlikte kapasite kullanımını artıracağını belirtiyor. Krizin etkisinin bitmesinin ardından Türk firmalarının yeni yılın ilk aylarından itibaren açılımlarına ağırlık verdiklerini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu dönemde firmaların yüzde 42'sinin yeni pazarlara girdiğini söyledi. Avrupa ekonomisinin daralmasının ardından şirketlerin Ortadoğu'ya yöneldiğini işaret eden Büyükekşi, tercih edilen ülkeler arasında İran, Suriye ve Irak'ın öne çıktığını belirtti. 2009'un aynı dönemiyle karşılaştırıldığında 2010'un ilk çeyreğinin Türkiye ekonomisi için olumlu başladığına dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, "Firmalarımızın yüzde 75,4'ü girdi maliyetlerinin, yüzde 50,8'i ise hammadde birim ithalat fiyatlarının arttığını belirtiyor. Yüzde 50,2'si ise genel kârlılık ve ihracatta kârlılık düzeylerinin düştüğünü belirtiyor." dedi.

Krizin etkisinin azalmasının ardından ilgili firmaların istihdam atağına geçeceğini müjdeleyen TİM Başkanı, ocak ve mart aylarında beyaz yakalı çalışan ortalamasının 25, mavi yakalı çalışanların 130 ve Ar-Ge personeli ortalama sayısının da 5 olarak hesaplandığını dile getirdi. Firmaların 2010'un ilk aylarından itibaren yeni eleman istihdam ettiğini vurgulayan Büyükekşi, bu sayının minimum 10-20 kişi olduğunu aktardı. İstihdamın verilerinin geçen yılın aynı dönemine göre önemli oranda arttığına dikkat çeken Büyükekşi, en yüksek artışın ise yüzde 35 ile mavi yakalı çalışanlarda görüldüğünü ifade etti. 2010 sonuna kadar istihdama önemli oranda destek vereceklerini açıklayan firmalar, ortalama sayısının da 20 kişi olacağını dile getirdi. Büyükekşi, anketin genel itibarıyla değerlendirildiğinde ihracatçı birliklerinin 2010 yılı sonuna kadar minimum 250 bin kişi için yeni istihdam alanları oluşturacağını açıkladı. Başkan, ayrıca kararsızların da buna destek vermesi halinde bu rakamın daha da yukarılara çıkacağına vurgu yaptı.

 zaman




Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,976 µs