En Sıcak Konular

''Türkiye'siz bir istikrar düşünülemez''

18 Mayıs 2010 10:20 tsi
''Türkiye'siz bir istikrar düşünülemez''  
Türkiye'nin Ortadoğu'da gittikçe artan rolü Mısır'ın başkenti Kahire'de masaya yatırıldı.

Ayn Şems Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları ve Gelecek Çalışmaları Merkezi ile Abant Platformu'nun ortaklaşa düzenlediği 'Mısır, Türkiye ve Ortadoğu'da istikrar' başlıklı konferansa Mısır'ın önde gelen akademisyen ve diplomatlarıyla öğrenciler katıldı.

Üniversite olarak uluslararası konferans serilerinin üçüncüsünü düzenlediklerini belirten Ayn Şems Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Cemal Sami Ali, Türkiye'nin son yıllarda bölgeye yönelik gerçekleştirdiği açılımları çok yakından izlediklerini vurguladı. Prof Ali, Türkiye'nin bölgenin en güçlü ve önemli unsurlarından biri olduğunu belirterek, 'Ortadoğu'da Türkiye'siz bir istikrar düşünülemeyeceğini' belirtti.

Ortadoğu Araştırmaları ve Gelecek Çalışmaları Merkezi Başkanı Prof Cemal Şakra da bu tür bir konferansla Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik açılımlarını ve Türkiye'deki siyasi gelişmeleri anlamak istediklerini anlattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Ortadoğu'da çok yakından izlenen bir isim olduğuna da değinen Şakra, onu şov yapmayan, tam tersine bütüncül ve pragmatik bir dış politika izleyen çok önemli bir karakter olarak gördüklerini de vurguladı. Şakra, Türkiye'nin bölgeye tekrar dönüşünü de 'Bölgeye tekrar hoş geldin Türkiye' ifadeleriyle dile getirdi.

Dört oturum halinde yapılan konferansta Türk-Arap ilişkileri, Türkiye'nin İsrail politikası, Türkiye'deki demokratikleşme süreci ve Ergenekon, PKK sorunu, Türkiye'nin Ortadoğu açılımı, Türkiye'nin eğitim sistemi gibi konular tartışıldı.

Türkiye'den Ali Bulaç, Prof. Semir Salha, Prof. Mustafa Demir, Dr. Murat Çemrek, Prof. Ergun Yıldırım ve Prof. Yusuf Tekin gibi isimlerin yer aldığı konferansa Mısır'dan da Prof. İbrahim Bayyumi, Prof. Rafet Şeyh, Prof. Pakinam Şarkawy, Prof. Cemal Hagar, Prof. Naci Hudhud gibi Türkiye konusunda uzman akademisyenler katıldı.

Türkiye'nin hatasını anlayarak bölgeye geri döndüğünü anlatan Prof Cemal Hagar, Ankara'nın yıllardır Batı kampında yer almak için çaba gösterdiğini ancak Avrupa Birliği üyelik sürecinin Batı'nın Türkiye'ye bakışını ortaya koyduğunu vurguladı. Hagar, Türkiye'nin bölgedeki tüm ülkelerle diyalog halindeki tek devlet olmasının da altını çizdi.

Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik çok riskli bir dış politika izlediğini söyleyen Zaman Gazetesi yazarı Ali Bulaç ise Türkiye'nin ne Osmanlıları ne de başka bir gücü örnek alarak bölgeye açılmaması gerektiğini, örnek alınacak iki güç bulunduğunu, bunların da Selçuklular ve Abbasiler olduğunu ifade etti.

Abbasilerin hiçbir medeniyete hayranlık duymadan Yunanlıların, Perslerin, Hintlilerin ve başka milletlerin ilmini aldığını söyleyen Bulaç, aynı yolu Büyük Selçuklu devletinin de izlediğinin altını çizdi. Bulaç bölgede Türkler, İranlılar ve Arapların ancak birlikte hareket ederek var olabileceklerini de vurguladı.

Bölgedeki tüm ülkelerle diyalog içinde olmasının Türkiye'ye büyük bir ayrıcalık kazandırdığını söyleyen Prof İbrahim Bayyumi de özellikle İran'ı yalnız bırakmayan ve sürekli Tahran'la diyalog arayışları içinde olan Türkiye'nin bu konuda Arap dünyasına önemli bir model oluşturduğunu anlattı. Bayyumi, Arap dünyasının Türkiye'yi Kıbrıs konusunda yalnız bırakmaması gerektiğini de hatırlattı.

Prof Ergün Yıldırım ise Ak Parti hükümeti döneminde gerçekleştirilen ikinci demokrasi hareketinin 28 Şubat süreciyle durdurulmaya çalışıldığının altını çizdi. Ancak sürecin tekrar devam ettiğini ifade eden Yıldırım, bu demokratikleşme hamlelerinde Kopenhag Kriterlerinin hayati bir rol oynadığını da vurguladı.

cihan




Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,586 µs