En Sıcak Konular

Şu anda tasfiye sürecindeyiz

18 Mayıs 2010 09:56 tsi
Şu anda tasfiye sürecindeyiz 'Yeni ideolojimiz' ne olacak?

Bir ülkenin yönetiminde önce bir ideolojinin benimseneceği ve bu ideolojinin gerçekleşmesi için mücadele edileceği düşünülür. Nitekim geçmişte SSCB’nin tek hedefinin komünizmi yaymak olduğu sanılıyordu ama nerdeyse bir gecede bu ideoloji herhangi bir iç ve dış baskı olmadan terk edildi. İdeoloji belirleyen değil belirlenendir ve ülkenin bulunduğu şartlar ya da hedefi nasıl bir ideoloji benimseneceğini gösterir. Arap ülkelerinde, bir iki istisna dışında, petrol üretenlerin krallık ya da benzeri, üretmeyenlerin cumhuriyetle yönetilmesi bir tesadüf müdür? Bu rejimler halkın tercihleri midir yoksa rollerini en iyi biçimde oynamaları için dışarıdan mı empoze edilmiştir?

Türkiye’de ılımlı bir İslam ideolojisinin benimsetilmek istendiği iddiası doğru değildir. Her dine özgürlük tanınmakta ve ülkemizde yaşayan Hıristiyanlara da aynı serbestlik tanınmaktadır. Tarihin çeşitli dönemlerine ait ve Müslüman olmayan halkların eserlerinin restorasyonu, bunların da tarihi bir parçamız olduğunun sergilenmesi ne anlama gelir? Bölgesel bir güç olmak isteyen bir ülke çevresindeki inançlara karşı olumsuz bir tavır sergileyemez. Mesela İsrail’in çevresiyle barış içinde olması beklenemez. Ona biçilen rol Arap alemine bir düşman yaratmak ve Araplar'ın Batıyı hasım olarak algılamasını engellemektir.

İkinci değişim ülkemizde değişik soylardan gelen insanların yaşadığı bir yer olduğunun kabul edilmesidir. Yani millet soyuyla değil kültürüyle tanımlanmaktadır. Bu nedenle soy temeline dayalı siyasi hareketler, süreç içinde, ya değişecek ya da kaybolacaklardır. Kürtlerin soy temeline dayalı siyasi partilerinin devamı, bunların talepleri ve ülkeyi farklı soylardan oluşan bir ülke olarak tanımlanması mümkün değildir. Tarihin seyri bütünleşme yönündedir ve ayrışmaya yönelik talepler zamanın ruhuyla bağdaşmaz.

En önemli sorun ekonomi anlayışında ortaya çıkacaktır. Türkiye yeni rolünün gereği olarak hızla büyümek zorundadır. Bu nedenle yabancı sermayeye açık olacaktır. Ancak, şu andaki gibi, her gelene kapısını açık tutması söz konusu olamaz. Çünkü yabancı sermayenin gelişi sadece uygulanan ekonomik politikanın isabetine bağlı değildir ve siyasi hedefleri vardır. Bu nedenle yeni siyasi müttefiklerimize açık, diğerlerine kapalı olmak zorundadır. Benim modelim dengenin ABD ve Rusya ekseninde kurulacağı ve Türkiye’nin dengeleyici bir rol oynayacağıdır. Buna göre Ortadoğu ve Rus sermayesine açık diğerlerine göre, en azından, kontrollü davranılacak ve ekonomide yön veren konumda olmaları engellenecektir.

Tüm dünyada ekonominin yönetiminde devletin rolü artmaktadır. Devletin çizdiği genel çerçeve içinde bireylerin serbest hareket etmesi sağlanacak ama ekonominin stratejisinin belirlenmesi devlet dışı aktörlere bırakılmayacaktır. Türkiye’de henüz bu stratejiyi belirleyecek bir kurum ve bunun düşünce temelini oluşturacak bir yapı kurulmamıştır.

Şu anda eski ideolojinin tasfiye sürecindeyiz ama yenisini oluşturacak bir çaba henüz görülmüyor.

Mahir Kaynak / Star



Bu haber 896 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,824 µs